Teatterimuistoja #32: Marjut Sariola

03.04.2022
marjut sariola teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkinen

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Marjut Sariola kertoo, miltä tuntuu lentää Teatterikoulusta ulos vain kuukauden opiskelun jälkeen.

Marita Salonen, teksti

Miltä tuntuu lentää Teatterikoulusta ulos vain kuukauden opiskelun jälkeen? Kuinka suuri skandaali voi seurata siitä, kun teatterissa tapahtuu työtapaturma eli suuri rakastuminen? Näyttelijä Marjut Sariola kertoo näistä elämänsä suurista hetkistä Teatterimuistoja-sarjan 32. osassa. Sarjassa on nyt julkaistu kaikki tähän mennessä kuvatut jaksot, mutta ei hätää – uusia jaksoja on luvassa lähitulevaisuudessa.

Marjut Sariola huomasi jo lapsena 1950-luvulla, että hän sai yleisön itkemään ja nauramaan. Kun Mikkelin Paukkula-opistossa alkoi näyttelijälinja, teatterimaailma aukeni nuorelle tytölle.

– Siitä tuli sellainen pieni teatterikoulu. Oli yleissivistävää, laulettiin kuorossa, oli kirjallisuutta ja tehtiin Mikkelin Teatteriin satunäytelmä. Kymmenestä opiskelijasta viisi on tehnyt elämäntyönsä teatterissa.

– Vuonna 1968 pääsin Teatterikouluun, Holmbergin Kalle oli rehtorina. Meille sanottiin, että kolme valittua tippuu. Sisään oli otettu 17, kolme ylimääräistä. Meitä sitten tippui kaksi blondia ja yksi poika. Kuukauden jälkeen meille sanottiin, ettei ole tarpeeksi kehittynyt. Olin siitä aika masentunut ja lähdin takaisin Mikkeliin, että haistakoon paska koko teatteri ja olin Holmbergille kiukkuinen varmaan vuosikymmenet, Marjut Sariola nauraa.

– Oli kyllä vähän epäoikeudenmukainen tämä kuukauden karsinta-aika.

Todelliseksi teatterikouluksi tulikin Mikkelin Teatteri, jossa Marjut Sariola sai kasvaa harjoittelijasta näyttelijäksi ja tehdä kaikenlaisia rooleja. Sieltä Mikko Niskanen bongasi hänet Laulu tulipunaisesta kukasta -elokuvaansa vuonna 1971.

Rauli Lehtonen kiinnitti Marjut Sariolan vuonna 1973 Tampereen Teatteriin, missä hän teki suuren määrän musikaaleja, komedioita, draamaa kuin tragedioita.

– 1975 ja 1976 alkoi suuri katastrofi, rakastuminen ja työtapaturma, tuli avioeroa ja aikamoinen skandaali. Pakkohan tästäkin on puhua, Marjut Sariola sanoo.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Pääset katsomaan kaikki sarjan videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Sarja päättyy tällä erää, mutta jatkuu myöhemmin.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää