Hämäläinen, Jauhojärvi & Hytönen. Kuva: Lari Järnefelt
LEVYT | Sami Jauhojärven elämäkerta sisältää tarkkaa tarinaa urheilusta ja parisprintissä olympiakultaa voittaneesta hiihtourheilijasta.
”Kirjan parasta antia ovat Sami Jauhojärven tarkat tarinat harjoittelusta, kilpailuista ja kilpailumatkoista.”
ARVOSTELU
Outi Hytönen & Karo Hämäläinen: Uho – Sami Jauhojärven tarina
- Tammi, 2024.
- 383 sivua.
Urheilijoiden elämäkertoja lukiessa törmää usein persooniin, joista tuli menestyviä siksi, että heillä oli älyä ja halua tehdä unelmistaan totta. Persooniin, joiden päättäväisyys toi lopulta mestaruuksia. Persoonia, jotka ottivat jo nuorena selvää kaikesta lajiinsa liittyvästä ja hakeutuivat ihmisten pariin, jotka osaavat opastaa ja auttaa.
Tähän joukkoon kuuluu Ylitornion suuri poika Sami ”Musti” Jauhojärvi, nuori päättäväinen poika, joka tiesi nuorena mitä halusi ja meni vaikeuksien kautta voittoihin.
Outi Hytösen ja Karo Hämäläisen kirjoittama elämäkerta Uho – Sami Jauhojärven tarina (Tammi, 2024) on tarkasti kirjoitettu tarina urheilusta ja urheilijoista.
Sami Olavi Jauhojärvi syntyi Ylitorniolla. Hän sai kuuluisan lempinimen jo syntyessään. Kun isä näki ruskeasilmäisen ja tummatukkaisen poikansa, hän huokasi: ”Musti”.
Isä oli rajavartija, harrasti hiihtoa ja kilpaili menestyksekkäästi. Perheen olohuoneessa oli Samin isän hiihdosta saamia palkintoja jo kaapillinen. Perheeseen kuuluu myös Samia kuusi vuotta vanhempi veli.
Sami asui lapsuuden ja nuoruuden ”mettässä”, kaukana kylältä Meltosjärvellä. Jauhojärvet asuivat Rajavartiolaitoksen asunnossa, paritalossa paikallisen komppanian päällikön perheen kanssa.
Talvisin hiihtäminen valikoitui luontevasti liikunnallisen lapselle harrastukseksi. Ensimmäiset kilpahiihdot menivät kohtalaisesti, mutta ihan mestaria Samista ei heti tullut. Pahin kilpakumppaninsa kouluaikana oli tyttö, joka hiihti lujempaa kuin hän. Onneksi, kuten Jauhojärvi tuumaa, tytöillä oli omat kisat, ettei tarvinnut hävitä tytölle.
Salpausselän montussa Sami Jauhojärvi palkittiin ensimmäisen kerran 8-vuotiaana, piirustuskilpailussa. ”Minun maailmani” oli kaikille Suomen koululaisille järjestetty piirustuskilpailu. Sami pärjäsi ja pääsi kuuden muun lappilaisen koululaisen kanssa Lahteen palkittavaksi.
Isä oli vapaaehtoinen kuski, joka vei Samia ympäri Lappia järjestettäviin hiihtokisoihin. Ylitorniolla oli muitakin kilpahiihtäjiä ja myös heidän kanssaan Sami kulki kilpailuihin. Jossakin vaiheessa piti valita urheiluseura ja se oli ensin Aavasaksan Urheilijat, mutta vaihtui toiminnan ja parempien mahdollisuuksien vuoksi Alatornion Pirkkoihin.
Sami tuli helposti toimeen kaikkien kanssa. Hän oli sosiaalinen ja piti matkustamisesta, jota kilpailuihin osallistuminen vaati. Yleensä kisoihin matkustettiin poikaporukalla. Sami pääsi ylioppilaaksi urheilu-uran ohessa ja on myöhemmin opiskellut Lapin yliopistossa.
Jo nuorena Sami Jauhojärvi kohtasi Lauran, jonka kanssa muutti myöhemmin yhteen. Ensimmäisen yhteinen koti oli Rovaniemellä, Sami urheili ja Laura opiskeli. Yhteiselo sujuu tänä päivänäkin ja heillä on kolme lasta.
* *
Kirjan parasta antia ovat Sami Jauhojärven tarkat tarinat harjoittelusta, kilpailuista ja kilpailumatkoista. Kilpauransa aikana Sami kertoo ihailleensa Virpi Kuitusta (nyk. Sarasvuo), joka oli hänen mielestään hiihtäjänä tarkka ja tyylikäs.
Jauhojärven yksityiselämästä kerrotaan kohtalaisen avoimesti, niin riidoista isän kanssa kuin erimielisyyksistä urheilujohtajien ja valmentajien kanssa. Kilpakumppanit saavat enimmäkseen arvostavan käsittelyn.
Kirjassa kerrotaan myös urheilijoiden, valmentajien ja huoltajien toinen toisilleen tekemistä hulvattomista jekuista, niin kotimaassa kuin kilpailureissuilla. Erikoinen tarina on myös kertomus siitä, kuka testasi Sami Jauhojärven suksia hänen isänsä kanssa 2000-luvun alussa Ylitorniolla.
Lopulta Sami Jauhojärvestä tuli mestarihiihtäjä, olympiavoittaja parisprintissä Sotshissa vuonna 2014 Iivo Niskasen kanssa ja kolminkertainen MM-pronssimitalisti. Jauhojärvi lopetti uransa vuonna 2017.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Suomen- ja vironkieliset runot välittävät tunnelmia yli kielirajojen – arviossa Heidi Iivarin Meidän suvun miehet
KIRJAT | Monenlaiset suhteet kattava perhe on Virossa pitkään asuneen, tartonsuomalaisen Heidi Iivarin toisen kokoelman keskiössä.
Veri virtaa Välimerellä, ja maanosan kohtalo on veitsenterällä – Titus Livius kertoo eurooppalaisesta suursodasta 2 200 vuotta sitten
KIRJAT | Puunilaissodan tapahtumat avautuvat eeppisinä eteemme roomalaisen historioitsijan Titus Liviuksen säilyneissä kirjoituksissa.
Luokkahäpeän anatomia – arviossa Didier Eribonin mestarillinen Paluu Reimsiin
KIRJAT | Työväenluokkaisesta perheestä Pariisin akateemisiin piireihin paennut kirjailija palaa tarkastelemaan taustaansa ja sen tuottamaa häpeää sekä muita luokkanousun synnyttämiä ristiriitoja.
Matti Hannikainen kuvaa tarkasti SDP:n puoluekoneiston navigointia – arviossa Uudistuva puolue ja hyvinvointivaltio
KIRJAT | Matti Hannikaisen teos on joka suhteessa laatutyötä. Kirjan rakenne ja jäsentely ovat tarkkaan harkittuja ja selkeitä.