Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka viikko listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Antti Lähde

Festivaalit: Kirjalitan teemana liikuttaminen

Tällä viikolla Tampereella vietetään lastenkirja- ja sanataidefestivaalia Kirjalittaa. Festivaalin tämänvuotinen teema on Kirjalitta liikuttaa.

Festivaaliviikon ohjelma (4.–10.11.) rakentuu eri ikäisille suunnatuista työpajoista, esityksistä, näyttelyistä ja kirjailijavierailuista. Ohjelmaa järjestetään muun muassa Tampereen kirjastoissa, Hotelli Tammerissa, Kulttuuritalo Laikussa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa.

Kirjalitan päätapahtumaa vietetään Rullassa ja Laikussa lauantaina 9.11. kello 10–16. Silloin muun muassa säntäillään johtolankojen perässä, jumpataan runoja, harjoitellaan supervoimarohkeutta ja keksitään upouusia mielikuvitusurheilulajeja.

Kirjalitan ohjelman näet kokonaisuudessaan täältä

Näyttelyt ja museot: Astrokuvia Q-galleriassa

Astrokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainion valokuvanäyttely Nocturne – taivaan kuvia avautuu Tampereen Galleria Q:ssa keskiviikkona 6.11. Metsävainio on kuvannut ammattimaisesti avaruutta jo kahdeksan vuoden ajan, ja hänen teoksiaan ovat julkaisseet muun muassa Nasa ja National Geographic.

Kuvataiteilija Taija Goldblattin akryylitussipiirrosten näyttely Orangerie avautuu Pirkkalan Galleria 2:ssa torstaina 7.11. Tamperelaistaiteilijan teosten lähtökohtana on kaipuu kauneuteen sekä tarve sen näkemiseen ja säilyttämiseen harmaantuvassa marraskuussa ja maailmassa.

Kulttuuritalo Laikussa avautuu lauantaina 9.11. kaksi uutta näyttelyä. Galleriassa nähdään Marjo Hallilan näyttely Graafiset objektit ja abstraktit maalaukset. Keskisuomalainen Hallila on työskennellyt kokeellisen grafiikan ja abstraktin maalauksen rinnakkaisten kehittämisprosessien parissa vuodesta 2017, ja Laikun näyttely on hänen ensimmäisensä Tampereella.

Laikun Studiossa nähdään Jonna Karankan näyttely Into the Groovey. Sorbus-kollektiiviin kuuluvan kuvataiteilijan ja muusikon näyttelyssä on esillä ryijyjä, joiden aiheet ammentavat taiteilijan varhaisteini-iän esteettisestä heräämisestä.

Samoin lauantaina 9.11. avautuu Tampereen Galleria Rongassa helsinkiläisen kuvataiteilijan Timo Partasen näyttely Maalauspäiväkirja. Näyttelyn töissä ”jättömaat, voimalinjat, pellonreunat, hakkuuaukiot, eritasoliittymät ja muoviroskat ovat kaikki yhtä arvokkaita”, Partanen kertoo tiedotteessa.

Tampereen pääkirjastossa Metsossa on nähtävillä sunnuntaista 10.11. alkaen valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kiertonäyttely Vapaita unelmia. Koutaniemi piti kahdelletoista orjatyöstä vapautuneelle nepalilaistytölle viikon valokuvauskurssin, jonka yhteydessä ikuisti tytöt ja heidän haaveensa valokuviin.

Vapriikki-museokeskuksen käytävägalleriassa avautuu keskiviikkona 6.11. Postimuseon pienoisnäyttely Virpi Pekkalan joulu. Esillä on Virpi Pekkalan suunnittelemia ja piirtämiä joulupostimerkkejä ja -kortteja vuosien varrelta.

Teatteri ja tanssi: Monttu aukeaa jälleen

Tällä viikolla Tampereella tai muualla Pirkanmaalla ei nähdä teatteriensi-iltoja.

Tuottajaduo Biitsin ja äänitaiteilija Juha Valkeapään esitys Juha Biitsillä vierailee Teatteri Telakalla lauantaina ja sunnuntaina 9.–10.11. Tekijöiden mukaan kyseessä on ”45 minuutin mittainen esitys perinnöstä: kuvia, puhetta, musiikkia ja eleitä siitä kaikesta mitä otamme vastaan ja annamme eteenpäin, halusimme tai emme”.

Tiistaina 5.11. kello 19 alkaen Tampereen yliopiston Näty järjestää Monttu auki -illan. Vieraana on vuonna 2010 valmistunut näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Noora Dadu, jonka työhön näyttelijänä on sisältynyt niin runoesityksiä, poliittista dokumenttiteatteria, klassikoita, uutta draamaa kuin erilaisia nykyteatterihybridejä. Dadu on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa, Kansallisteatterissa, Teatteri Takomossa ja Pikku Kakkosen Lelumestassa.

Elokuva: Kuuden ensi-illan perjantai

Perjantaina 6.11. elokuvateattereissa nähdään peräti kuusi ensi-iltaa.

Viikon kotimainen ensi-ilta on Hannu Aukian ja Jaakko Mannisen draama Someone Somewhere, jossa kykyjenetsintäkilpailun voittanut Milla jättää perheensä Suomeen ja lähtee etsimään onneaan Hollywoodista. Elokuvan pääosissa nähdään Milla Puolakanaho ja Miska Kajanus.

Gurinder Chandan (Parempi kuin Beckham) vuoteen 1987 sijoittuva musiikkidraama Blinded by the Light kertoo pakistanilaistaustaisesta brittinuoresta, joka löytää toivoa Bruce Springsteenin musiikista. Elokuvan pääosassa nähdään Viveik Kalra.

Roland Emmerichin (Independence Day – maailmojen sota) ohjaama sotaelokuva Midway käsittelee toisen maailmansodan käännekohtana pidettyä Midwayn taistelua kesäkuussa 1942 Yhdysvaltain ja Japanin välillä. Rooleissa muun muassa Woody Harrelson, Ed Skrein, Patrick Wilson ja Mandy Moore.

Kiitos tilauksesta on 83-vuotiaan brittiohjaajan Ken Loachin (I, Daniel Blake) uusin elokuva. Franchise-yrittäjäksi ryhtyvästä perheenisästä ja tämän perheestä kertova draama kuvaa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeistä todellisuutta ja työntekijöiden oikeuksien kapenemista. Pääosissa nähdään Kris Hitchen ja Debbie Honeywood.

Simon Hunterin ohjaama draamakomedia Edie kertoo yli 80-vuotiaasta leskirouvasta, joka matkustaa Skotlannin Invernessiin kiivetäkseen Suilven-vuoren huipulle. Nimiroolissa nähdään 86-vuotias brittinäyttelijä Sheila Hancock.

Paul Feigin (Morsiusneidot) ohjaama romanttinen komedia Last Christmas kulkee George Michaelin kappaleiden säestämänä. Jouluromanssin pääosissa nähdään Emilia Clarke, Henry Golding ja Emma Thompson, toinen elokuvan käsikirjoittajista.

Finnkinon viikon event cinema -näytöksinä nähdään Bollywood-elokuva Housefull 4 (ti 5.11. klo 19) ja metalliyhtye Slayerin konserttielokuva The Repentless Killogy (ke 6.11. klo 20.30).

Arthouse Cinema Niagaran viikon erikoisnäytöksiä ovat Puola-sarjassa nähtävä Raúl de la Fuenten ja Damian Nenow’n fiktiivinen animoitu dokumenttielokuva Another Day of Life (ke 6.11. klo 16.30), Kuukauden pohjoismainen elokuva, Peter Grönlundin draama Goliat (to 7.11. klo 17), China Screen 2019 -sarjan episodidokumenttielokuva, Kiinan Guangzhoussa asuvista afrikkalaisista siirtolaisista kertova Chinese Dream (pe 8.11. klo 17) ja Elokuvakerho Monroen sarjassa esitettävä Werner Herzogin klassikkodokumentti 25. tunti: Klaus Kinski (la 9.11. klo 14).

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Joutsenlampi palaa Tampere-taloon

Pjotr Tšaikovskin Joutsenlampi palaa Tampere-taloon ja Tampere Filharmonian ohjelmistoon yhdeksän vuoden jälkeen. Rakastettu baletti valtaa Ison salin kolmen päivän ja neljän esityksen ajaksi perjantaista sunnuntaihin 8.–10.11. Filharmonia säestää kapellimestari Robert Kružíkin johdolla Brnon kansallisteatterin baletin solisteja ja tanssiryhmää. Teoksen on ohjannut Robert Strajner. Koreografia on Marius Petipan ja Lev Ivanovin.

Tampere-talon viikon täydentävät Pienessä salissa Ilmavoimien soittokunnan ja yhdysvaltalaisen jazztrumpetistin Randy Breckerin konsertti (6.11.), Maria Ylipään Piazzolla-konsertti (9.11.) ja Deepthin eli Kirsi Rannon mantramusiikkikonsertti Valoa (11.11.) sekä Erinin akustinen konsertti Sorsapuistosalissa (9.11.). Anneli Sarin sunnuntaille 10.11. kaavailtu konsertti on peruttu.

Tullikamarin Pakkahuoneella kuullaan tällä viikolla Sonata Arctican metallia (6.11.) ja Chisun modernia suomipoppia (9.11.). Klubin puolella vierailevat yhdysvaltalainen hardrockyhtye Black Star Riders (5.11.), taiderocktunnelmoija Mikko Joensuu (7.11.), punkrocksuosikki Pää Kii (9.11.) sekä yhdysvaltalainen metalliyhtye Inter Arma (10.11.).

Tampereen G Livelabin viikon esiintyjiä ovat rakkauslauluja esittävä Sami Pitkämö (6.11.), suomenkielistä rockia soittava Jukka Nousiainen & Kumpp. (8.11.) sekä helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Kanerva (9.11.).

TTT-Klubin viikon tähti on jazzin, elektron ja kokeellisen musiikin erikoismies Jimi Tenor. Lauantaina 9.11. Tenor esittää bändeineen musiikkia uudelta Order of Nothingness -levyltään, joka yhdistää kokeellista rockia ghanalaiseen highlife-musiikkiin.

Kulttuuriravintola Kiven Down Home Kivi -illassa kuullaan torstaina 7.11. yhdysvaltalaista soul- ja blueslaulajaa Tad Robinsonia, jota säestää kotimainen Frostbites-trio.

Olympiassa kuunnellaan perjantaina 8.11. ruotsalaisen Millencolinin skeittipunkia ja lauantaina 9.11. kymmenvuotiskiertueella olevan Gasellit-yhtyeen suomiräppiä.

Telakalla keikkailevat tällä viikolla kitararockyhtye Wedding Crashers (7.11.) ja folkpoppari Antti Autio (8.11.), jotka molemmat ovat juuri julkaisseet uuden albuminsa.

Vastavirta-klubin viikon kohokohta on raskaalle rockille, punkille ja ”kokeelliselle mölylle” omistettu Gethen Fest. Perjantain ja lauantain 8.–9.11. aikana Vastavirralla kuullaan 13 esiintyjää, muun muassa Rain of Terroria, Fosforosta ja Scumripperiä.

Tampereen klubeilla ja yökerhoissa kuullaan viikon mittaan myös muun muassa Tuohimaa & Seppänen -duoa (Jack the Rooster, 8.11.), Heikki Helaa (Winebridge, 8.11.), Lassi Valtosta (Bar Bertel, 8.11.), levynjulkaistukeikkansa tekevää Nina Kaitarantaa (Artturi, 8.11.), Arttu Wiskaria (Ilona, 9.11.) ja The Fërtility Cültia (Maanalainen, 9.11.).

Lisäksi Tampereen ukuleleorkesteri esiintyy Steinerkoulun Aurora-salissa lauantaina 9.11. (klo 16) ja freejazzpuhaltaja Jorma Tapio Sara Hildénin taidemuseossa sunnuntaina 10.11. (klo 15).

Viikon kirkkokonsertteja Tampereella ovat muun muassa basso Jaakko Ryhäsen, sopraano Linda Urbanskin ja pianisti Maila Böhmin hyväntekeväisyyskonsertti Mestari ja kisälli Messukylän kirkossa (7.11.), Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron konsertti Ortodoksisessa kirkossa (9.11.), uskopuhdistuksen muistopäivän barokkikonsertti Jumala ompi linnamme Aleksanterin kirkossa (10.11.) ja Kalle Päätalon kirjaan perustuva ja Juice Leskisen librettoon pohjautuva ooppera Juoksuhautojen jälkeen Tuomiokirkossa (11.11.).

Muualta Pirkanmaalta mainittakoon kansanlauluyhtye Kannon ja irlantilaista musiikkia soittavan Fiorin konsertti Sastamalan Pukstaavissa (7.11.), laulaja-lauluntekijä Mika Rämän Minä ja Dylan -konsertti Valkeakosken Kaupunginteatterin Cafe Teatrossa (8.11.) sekä Jesse Kaikurannan ja kitaristi Peter Engbergin konsertti Kangasala-talossa (9.11.).

Mitä muuta?

Sirkus Faktori tuo Expand the Roots -konseptin ensimmäisen kerran Tampereen Finlaysonille. Monitaiteisen tapahtumasarjan avaavat lauantaina 9.11. Henna Matanuskan vanneakrobatiaesitys Traces of Hooping (klo 14.30) sekä Maarit Utriaisen performatiivinen esitys Halla-konsepti (klo 14, 16 ja 17).

Perjantaina 8.11. stand up -komedian ystäville on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: Jacke Björklund tarjoilee Parhaita palojaan Tampereen Komediateatterissa, kun taas Tullikamarin Pakkahuoneella viihdytään Krisse Salmisen, Robert Petterssonin ja Illusia Sarvaksen seurassa.

Komediaa Kangasalla -otsikon alla vierailee Kangasala-talossa puolestaan keskiviikkona 6.11. mentalisti-taikuri Pete Poskiparta.

Teemu Keskisarja luennoi Kalle Päätalosta Messukylän kirjastossa maanantaina 11.11. kello 17.30. Heikki Heino puolestaan esitelmöi Wäinö Aaltosen taiteesta ja kytköksistä Sääksmäelle Valkeakosken Voipaalan taidekeskuksessa torstaina 7.11. kello 18.

Tampereen G Livelabin Yle Perjantai -livelähetyksessä esitetään perjantaina 8.11. kello 16.30 kysymys: Rakastatko vanhempiasi? Vanhemman ja lapsen rooleista keskustelevat toimittaja Ella Kanninen ja psykologi Hannele Törrönen.

Mainittakoon vielä, että lauantaina 9.10. Tampereen Hallituskadun TYK:ssä järjestetään levymessut (klo 11–15) ja että sunnuntaina 10.10. Vapriikin Pelimuseon Super Mar10 -teemapäivässä uppoudutaan Mario-videopelien maailmaan (klo 12–17).