Teatterimuistoja #5: Ahti Kuoppala

12.09.2021

Ahti Kuoppala. Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Näyttelijä Ahti Kuoppalan elämä sai suunnan, kun hän pääsi 1950-luvulla Tampereen Työväenteatterin näyttämölle Sylvi Salosen ja Veikko Sinisalon kaltaisten suuruuksien rinnalle. Simpauttaja teki Ahti Kuoppalasta itsestään filmitähden.

Marita Salonen

Vuonna 1930 syntynyt syntynyt näyttelijä Ahti Kuoppala kertoo Kulttuuritoimituksen Teatterimuistoja-videosarjan viidennessä osassa, miten Simpauttaja-elokuvan päärooli oli ”kova laaki” uralle vuonna 1975. Siitä lähtien hänet tunnettiin koko Suomessa.

Ahti Kuoppala muistaa erityisellä lämmöllä 16 vuoden aikaa Kemin teatterissa ja kiertueita Pohjois-Suomessa. Tie maailmalle lähti Jyväskylästä, ja sinne hän myös palasi eläkepäivilleen.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

HENKILÖ | Näyttelijä Maria Aro kertoo huikeita tarinoita siitä, miten lapsi on saattanut syntyä ja kasvaa teatterissa sanan mukaisesti. Aro esiintyi ensimmäisen kerran neljävuotiaana Kemin kaupunginteatterissa.

lue lisää