Mitä tapahtuu 21.–27.5.?

21.05.2019

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka tiistaiaamu listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Antti Lähde

Näyttelyt ja museot: Raimo Utriainen ei ollut vain veistäjä

Raimo Utriainen (1927–1994) on yksi suomalaisen kuvanveiston suurista. Tamperelaisille hän on tuttu esimerkiksi Emil Aaltosen muistomerkistä Tammelan torin kupeessa sijaitsevassa Emil Aaltosen puistossa.

Kuvanveistäjänä Utriainen oli sataprosenttinen modernisti, mutta hän myös maalasi – täysin eri tavalla. Utriaisen ekspressiivisten ja aistillisten maalausten retrospektiivinen näyttely avataan Tampereella Emil Aaltosen museossa sunnuntaina 26.5.

Juuri muita merkittäviä näyttelynavajaisia ei Pirkanmaan gallerioissa tällä viikolla vietetäkään. Päättyviä näyttelyitä sen sijaan riittää.

Vielä tämän viikon loppuun asti ovat nähtävissä muun muassa Mia Saharlan näyttely Work in Progress sekä Sara Hildén -akatemian lasten ja nuorten kevätnäyttely Tulevaisuuden toivot Kulttuuritalo Laikussa, 21 tunnetun pirkanmaalaistaiteilijan töitä kokoava näyttely Mosaiikki Tampere-talon Talvipuutarhassa, Nokian Kuvataiteilijat ry:n vuosinäyttely Nokian Taidetalossa sekä Petri Juntusen ja Harri Kemppaisen näyttelyt Valokuvakeskus Nykyajassa.

Teatteri: Kesäteatterikausi alkaa Kiikoisissa

Teattereissa on nyt hiljaista. Suurimmat teatterit ovat jo vetäytyneet ansaituille kesälomilleen, eikä pienemmilläkään lavoilla nähdä enää kuin muutamia yksittäisiä näytöksiä kevään ohjelmistosta.

Vielä ehtii nähdä esimerkiksi Tampereen Ylioppilasteatterin Suuren aallon (23. ja 25.5.), Suomen Musiikkiteatterin Kirka-musikaalin Hetki lyö (25.5.) sekä Ahaa Teatterin lastennäytelmän Kiljuset – herrasväki teatterissa (21.–24.5.).

Pirkanmaan kesäteatterikauden avaa sunnuntaina 26.5. Sastamalan Kiikoisten kesäteatteri. Harrastajateatteriryhmä Naapurit esittää Markku Hyväsen kirjoittaman komedian Vain elämää, jonka on ohjannut Tauno Wrang. Esityksiä on kymmenen, viimeiset 16. kesäkuuta.

Elokuva: Sininen Will Smith toteuttaa toiveita

Mena Massoud on Aladdin ja Will Smith Lampun Henki keskiviikkona ensi-iltansa saavassa Aladdin-elokuvassa. Kuva: Disney Enterprises

Tällä viikolla Tampereen elokuvateattereissa nähdään kaksi ensi-iltaa, joista molemmat on suunnattu ennen kaikkea lapsiyleisöille.

Disneyn animaatioklassikko Aladdin (1992) nähdään nyt Guy Ritchien ohjaamana live action -seikkailuna. Lampun hengen roolissa hehkuu sininen Will Smith. Elokuvan ensi-ilta on keskiviikkona 22.5.

Perjantaina 24.5. ensi-iltansa saa Ternet Ninja. Teinipojan ja ninja-nuken seikkailuista kertova animaatioelokuva on yli 900 000 katsojallaan Tanskan katsotuin elokuva 30 vuoteen.

Viikon kiinnostavin erikoisnäytös on Phenomena, Dario Argenton ohjaus vuodelta 1985. Elokuvaa ei ole aiemmin nähty Suomen teattereissa. Sveitsin alpeille sijoittuvan kauhuelokuvan pääosassa on nuori Jennifer Connelly. Arthouse Cinema Niagara esittää Phenomenan lauantaina 25.5. kello 20.30.

Plevnan event cinema -näytöksinä nähdään Baz Luhrmannin värikylläinen Moulin Rouge! (ke 22.5. klo 20) ja Taideaarteilta maailmalta -sarjan dokumentti Madridin 200-vuotiaasta Prado-museosta (ma 27.5. klo 17.30).

Konsertit: Puistokonserttikausi alkaa

Tampere-talossa kuullaan tälläkin viikolla Tampere Filharmoniaa. Torstain 23.5. Suuri ja kaunis -konsertin solistina kuullaan sellisti Tanja Tetzlaffia, joka tulkitsee korealaisen Unsuk Chinin sellokonserton. Ohjelmistossa on myös Schubertia. André de Ridder johtaa.

Perjantaina 24.5. Tampere-talossa konsertoi amerikkalaispianisti Victor Rosenbaum kera Finestre-jousikvartetin. Lauantaina 25.5. Sorsa-klubin kevään päättäjäisbileissä tanssittaa poptähti Ellinoora.

Kuoromusiikin ystävälle viikon ensimmäinen tärppi on tuomiokirkkoseurakunnan kuorojen yhteiset kevätlaulajaiset tiistaina 21.5. Kevät on! -otsikolla lauletaan Aleksanterin kirkossa.

Tampereen Sävel -festivaali tuo ennakkotapahtumillaan musiikkia kaupungin ytimeen. Kuorokierros 2019 kokoaa pirkanmaalaiset kuorot ja lauluyhtyeet kello 18.30 Ratinan kauppakeskukseen, josta ne lähtevät kiertämään loppuillan ajaksi keskustan kuppiloita, kirjastoja ja kauppoja.

Telakan viikko huipentuu sunnuntaina 26.5. Hackedepicciotton ja Cleaning Womenin keikkailtaan. Hackedepicciotto on yhtä kuin saksalaispariskunta Alexander Hacke ja Danielle de Picciotto. Hacke tunnetaan parhaiten industrialyhtye Einstürzende Neubautenista, multimediataiteilija de Picciotto oli puolestaan 30 vuotta sitten perustamassa Berliinistä maailmalle levinnyttä Love Parade -tapahtumaa.

Telakan viikkoon kuuluvat myös kitarapopyhtye Pastisin keikka (ke 22.5.) ja Teatterin puolella Kaiun tytöt hienohelmat -konsertti (pe 24.5.), jossa Minja ”M” Koski ja Maruska Verona esittävät Kaj Chydeniuksen säestämänä suomalaisiin runoihin sävellettyjä lauluja.

Perjantaina 24.5. Tampereen Klubilla esiintyy yhdysvaltalainen progressiivisen rockin yhtye Elder ja Vastavirta-klubilla vastikään Abiristeily-albuminsa julkaissut elektronisen musiikin kokoonpano Tähtiportti.

Maanalaisessa on perjantaina 24.5. Pakka sekaisin, kun lavalle nousevat Marraskalat, Guggenheim-projektz, Sputnik! ja 20 000 Hz.

Lauantaina 25.5. Pakkahuoneen teemana on puolestaan Tulevaisuutta luomassa. Hyväntekeväisyyskonsertissa esiintyvät Olavi Uusivirta, Diandra, Ida Elina ja Osmo Ikonen. Insinööriliitto ry lahjoittaa konsertin tuoton Me-säätiölle.

Tampereen kaupungin puistokonserttien sarja käynnistyy tänä viikonloppuna. Ilmaiskonsertteja järjestetään ympäri kaupunkia 20. elokuuta asti noin 200 kappaletta.

Aivan ensimmäisenä konserttisarjassa kuullaan Kaverit-yhtyettä, joka soittaa koti- ja ulkomaisia pop- ja rockklassikoita Niihaman siirtolapuutarhassa sunnuntaina 26.5. kello 13. Maanantaina 27.5. Laikunlavalla esiintyvät Jäämien kuoro kello 18.30 ja Mikko Alatalo kello 19 alkaen.

Festivaalikautta aloitellaan viikonloppuna Ylöjärvellä, Lielahdessa ja Hervannassa.

Ylöjärven Räikänpuistossa perjantaina ja lauantaina 24.–25.5.  järjestettävän Pöheikön Pölläyksen vetonaula on tietysti Eppu Normaali, mutta lavalla nähdään myös muun muassa Maija Vilkkumaa, Happoradio ja Jenna Mustajärvi.

Lielahden kartanon AriFestin ohjelmassa on perjantaina ja lauantaina 24.–25.5. musiikkia, performansseja ja videotaidetta.

Hervannan Muusan aukiolla juhlitaan puolestaan lauantaina 25.5. Herwood Festiä. Artisteina muun muassa Ollie, Mega-Ertsi ja Järrä & Koskelan J.

Mitä muuta? Tanssivirtaa ja balettia

Lea Moron ja TADaCin teos Their Limbs Their Lungs Their Legs nähdään Tanssivirtaa Tampereella -festivaaleilla Hällä-näyttämöllä torstaina 23.5. kello 19. Kuva: Andres Bucci

Tanssivirtaa Tampereella valtaa Hällä-näyttämön kuuden illan ajaksi. Nykytanssifestivaalin avaa tiistaina 21.5. klo 19 Mira Kauton Station to Station to Station ja päättää sunnuntaina 26.5. klo 17 Janina Rajakankaan Kanarialintu. Ennen jokailtaista esitystä Hällässä järjestetään tanssilyhytelokuvanäytös, johon on vapaa pääsy.

Tanssiviikon täydentää Suomen kansallisbaletin vierailu Tampere-talossa lauantaina ja sunnuntaina 25.–26.5. Illat alkavat koko perheen tanssiteoksella Muumipeikko ja taikurin hattu. Väliajan jälkeen ohjelmassa on Kansallisbaletin kevätkauden juhlagaala.

Lauantaina ja sunnuntaina 25.–26.6. tanssitaan myös Tampereen Liikelaiturilla. Ruutuaika-esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille.

Lapsiin vedonnee myös Sorin Sirkus Show, lauantaina 25.5. esitettävä tunnin mittainen lyhennelmä viime vuoden joulushowsta.