Kanerva, Eeron ja Black Peiderin luoja Petteri Tikkanen palkittiin Sarjakuvaseuran Puupäähatulla

23.01.2020

Vuonna 1975 Iisalmessa syntyneen Petteri Tikkasen ronskin oivaltavat sarjakuvat ammentavat niin arkitodellisuudesta kuin populaarikulttuuristakin.

Eija Niskanen

Pitkän linjan sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen palkittiin Puupäähatulla 23.1. Kansalliskirjastolla. Tikkanen liikuttui kyyneliin vastaanottaessaan Puupäähatun. Suomen sarjakuvaseuran vuosittaisen palkinnon saajaa kiitettiin sarjakuvantekijänä ja kuvittajana, jolla on myös pitkä ura alan opettajana.

Tikkasen ominaislaaduksi mainittiin tyhjän pinta-alan käyttö sarjakuvaruudussa. Tikkasen ronskin oivaltavat sarjakuvat ammentavat niin arkitodellisuudesta kuin populaarikulttuuristakin. Vuonna 1975 syntynyt, Iisalmesta kotoisin oleva Tikkanen on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa.

Takavuosina moni näki Tikkasen piirroksia City-lehden Walter de Campin Sisäpiiri-palstalla. Myös omakustannelehti Patto on monelle sarjakuvaharrastajalle tuttu.

Eero on yksi Tikkasen omalaatuisia lapsihahmoja.

Petteri Tikkanen sai jo vuonna 2010 sarjakuva-Finlandian sarjakuvastaan Eero. Eero on tuttu jo Tikkasen Kanerva-sarjakuvasta, mutta Eerossa hahmo sai oman tarinansa. Lasten omalaatuisia kokemuksia kasvuvuosien läpi kuvaavia Kanerva-sarjakuvia on käännetty myös ranskaksi.

Yhteistä kaikille Petteri Tikkasen töille on arjen suttuistenkin kokemusten näkeminen omalaatuisen mustan huumorin kautta. Esimerkiksi Armeija-sarjakuvassa sairasvuoteella makaava isoisä antaa lapsenlapselleen lipastonlaatikosta Pervitiiniä, kun tämä kertoo olevansa lähdössä pian inttiin.

– Jos en tekisi sarjakuvia, heittäisin varmasti läppää jossain stand-up-klubilla. Kuva: Eija Niskanen

Yksi Tikkasen sarjakuvissa seikkaileva hahmo on meksikolaisen heavy metal -rockarin ja vapaapainijan risteytys Black Peider.

– Tutkin miehisyyttä tällaisen kehittämäni supersankarihahmo Black Peiderin kautta, Tikkanen selventää.

– On paljon supersankaritarinoita, joissa hahmo nähdään ulkopuolelta, mutta minä käytän hahmoa siihen, miltä maailma hänen kauttaan näyttää, miten hän kokee sen. Menen Black Peiderin hahmossa eri tilanteisiin, kuten vaikka Oulun Ilmakitarafestivaaleille kokemaan eri asioita. Siellä Oulussa tulinkin toiseksi Black Peiderinä.

Tikkaselle tarinamuotoinen itseilmaisu on välttämättömyys.

– Jos en tekisi sarjakuvia, heittäisin varmasti läppää jossain stand-up-klubilla.

Vapaapainija-rockmuusikko Black Peider on sarjakuvantekijän alter ego.