Joel Osteenin kirkkoon mahtuu. Kuva: Wiki Commons
RADIO | Suositun 12 diktaattoria -sarjan tekijä Raimo Tyykiluoto tarttuu uudessa ohjelmasarjassaan saarnaajiin. Liepeen alta paljastuu miljoonatuloja, aivopesua ja vaitiololupauksia
”Saarnaajat-sarjan aihe on kiehtova, mutta toteutustapa liikaa jaanaava pöytäkeskustelu.”
ARVOSTELU
Saarnaajat
- 7 jaksoa, 2021.
- Mikä: Ohjelmasarja yhdysvaltalaisista saarnaajista, jotka haluavat hankkia rahaa.
- Kuuntele: Yle Areena, Yle Puhe ti klo 15.02.
Suositun 12 diktaattoria -sarjan tekijä Raimo Tyykiluoto tarttuu nyt amerikkalaisiin saarnaajiin, joista osa on hurmostanut väkeä myös Suomessa. Tyykiluoto käy seitsenosaisessa Saarnaajat-ohjelmissa dialogia näistä menestyjistä vieraanaan teologian tohtori, kulttitutkija Ilkka Vakkuri.
Nämä, etupäässä velikullat, tuntevat hyvin Yhdysvaltain lainsäädännön ja tekevät rahaa ihmisten toiveista saada terveyttä ja toivoa tai vapautua huumeista ja rikollisuudesta.
Sarjan aloittavalla Kenneth Copelandilla on selkeä visio vaikkapa koronasta. Hän on rokotevastainen ja uskoo, että Jumalan tuli tulee pyyhkäisemään koronan lopulta tiehensä.
Samalla herralla ja häneen liittyvällä yhtiöllä on hallussaan viisi suihkukonetta, joilla lennellään saarnapaikoille. Tai lomalle, joilla kerrotaan myös saarnattavan.
Liikkeellä on slogan: Faktat ovat faktoja, mutta me tiedämme totuuden.
Menestyvät saarnaajat ryhtyvät ensin Jumalan liikekumppaneiksi ja päätyvät sitten Jumalan pankkiireiksi. Jumala auttaa, kun investoit meihin.
Jumalan kunniaksi tehdyt lahjoitukset koituvat lopulta hyödyksesi. Ja kun oma Jumala-brändi menestyy, se kertoo, että Jumalahan tässä auttaa.
Vakkuri on aito asiantuntija kertomaan saarnaajista, olkoonkin että hän on Israelin ystävien toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja. Vakkuri on käynyt tutkimustensa yhteydessä saarnaajakoulutuksessa Yhdysvalloissa.
* *
Ohjelmasarjan ongelma on vain se, että Tyykiluodon ainut haastateltava on Vakkuri. Mitään otteita tai musiikkiesimerkkejä saarnaajilta ei kuulla. Ei edes suihkuseurapiirien spiritualistilta, räppäreitä ja tähtilaulajia pyörittävältä Brian Houstonilta, jonka tilaisuuksiin mennään nimenomaan musiikin takia. Sen tuoma hurmos vangitsee kuulijat.
Isot puhujat tarvitsevat isot tilat. Joel Osteenin Houstonissa sijaitsevaan Lakewoodin megakirkkoon mahtuu kerralla 16 000 kuulijaa. Osteenin ohjelmatuotantoa voi seurata myös Suomessa ja hänen kirjansa Elämän paras nyt (Kuva ja Sana) on myynyt 8 miljoonaa kappaletta.
Osteenin positiivinen, vahvistava ote yksilöön on saarnaajan menestyksen perusta. Tee niin paljon kuin voit niin Jumala auttaa. Osteen tuo kirkkoonsa 40 miljoonaa dollaria vuodessa ja kuulijat lähettävät lisää pyytämättä.
Ja kirsikka kakun päällä: kun toimii kirkollisessa yhteisössä Yhdysvalloissa, ei tarvitse maksaa veroja.
Osteenin taktiikassa on oppimista. Mutta ristiriita piilee siinä, että koska Jeesus eli koko elämänsä köyhyysrajalla, saarnaajan pitäisi olla köyhä.
Tyykiluodon tapa tehdä ohjelmaa on se kustannustehokkain mahdollinen: vähän faktaa pohjalle ja pitkät parranpärinät vahakankaan äärellä. Haastateltava saa jorista niin paljon kuin haluaa.
Henkisen sodankäynnin messiaan Mike Bicklen I hope -liike aktivoi ihmiset 24 tuntia vuorokaudessa kuin kuntosali. Liikkeessä demonisoidaan lähes kaikki. Maapallon kartalta katsotaan pisteet, missä pidetään yllä jatkuvaa rukousta. Kuulostaa ortodoksiluostareiden ketjulta, mutta Bicklelle kysymys on hengellisestä sodankäynnistä. Bickle haluaa hallita ennen kaikkea ihmisten ajatuksia ja vapaa-ajankin käyttöä.
Liikkeen sisällä kehotetaan täyteen avoimuuteen, mutta liikkeen tapahtumista ei saa kertoa ulkopuolisille. Seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista on siksi kätevää vaieta. Liikkeen ihmiset tekevät vaitiololupauksen.
Siinä piilee uskonnollisten liikkeiden suurin vaara. Konkreettisesti myös siinä, että Bicklen liike luo pelon ilmapiiriä kehottamalla ihmisiä varustautumaan aseellisiin yhteenottoihin.
Liikkeillä on myös aseita jäsenilleen.
Anne Välinoro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mielenkiintoinen podcast, joka sattuu korviin – arviossa Iida Tikka & mureneva maa
PODCAST | Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Iida Tikan podcast-sarja ilmestyy kreivin aikaan, kun maalle ollaan valitsemassa uutta presidenttiä.
Vuonna 1985 tapahtui jotain ennen kuulumatonta tamperelaisilla radioaalloilla eikä se ole unohtunut vieläkään
KOLUMNI | Radio 957:n pioneeritoimittaja Jari Korkki luennoi paikallisradion pioneerivuosista Vapriikin näyttelyyn liittyvässä luentosarjassa ja palautti Aila-Liisa Laurilan menneeseen.