Lyhytnovelli: Maastapoistumisselvitys (Johanna, aikuisten sarjan kunniamaininta)

29.04.2020
Johanna

KIRJOITUSKILPAILU | Nimimerkki Johannan novelli Maastapoistumisselvitys sai kunniamaininnan Kulttuuritoimituksen lyhytnovellikilpailun aikuisten sarjassa. Persoonallinen novelli välittää tuoreen näkökulman koronakriisiin. Tekstissä ollaan paratiisin portilla viimeisellä tuomiolla, mutta tarina alkaa vertautua lentokenttätarkastukseen. Novellissa on oivaltavaa huumoria viimeisille riveille saakka.

Kulttuuritoimituksen Saitko liikaa aikaa? -lyhytnovellikilpailuun lähetettiin kaikkiaan 274 tekstiä. Raati palkitsi viisi teksteistä ensimmäisellä sijalla ja kymmenen kunniamaininnalla. Julkaisemme huhti- ja toukokuun aikana palkitut tekstit sekä valikoiman muita kilpailuun lähetettyjä lyhytnovelleja.

Lisää kilpailusta voit lukea täältä. Kaikki tähän mennessä julkaistut lyhytnovellit voit lukea täältä.

* *

Maastapoistumisselvitys

Siunausta ja kohteliaisuuksia!

Teitähän on paikalla vallan tabernaakkelinen joukko, joten jotta saamme asiat sujumaan sutjakkaasti, pyydän teitä kuuntelemaan hetken ja sitten toimimaan annettujen ohjeiden mukaisesti.

Minä olen Gabriel ja tämä palavakatseinen nuori mies vieressäni on Lucifer. Me vastaamme tänään maastapoistumisselvityksestänne. Viimeaikaisista maallisista bakkanaaleista johtuen nettisivumme ovat ruuhkautuneet ja kaataneet palvelimemme, joten sähköinen tunnistautuminen ja digitaalinen ilmoittautumisjärjestelmä eivät ole tällä hetkellä käytettävissä. Pahoittelemme mahdollista viivästystä poistumisviisuminne käsittelyssä.

Ensimmäiseksi pyydämme teitä luopumaan kaikesta irtotavarasta kuten härpäkkeistä, lerpukkeista ja turhakkeista sekä ruoka-aineista, lukuunottamatta hallussanne mahdollisesti olevia öylättejä. Erityisesti alkoholin, poislukien punaviini, sekä tupakan ja / tai lihan ja / tai lihankaltaisten, poislukien jumalan karitsat, aineiden vienti – teidän tapauksessanne tuonti – rajan ylitse on ehdottomasti kiellettyä. Kielletyt tavarat ja aineet pyydämme lajittelemaan huolellisesti niille varattuihin kierrätysastioihin.

Mahdolliset yllänne olevat korut, vyöt ja muut viimeistelevät asusteet kuuluvat niin ikään kierrätystavaroihin. Enkelinsiipiin ja lannevaatteisiin varatut taivaallisen taloudenpidon mukaiset määrärahamme on jo käytetty tältä vuodelta, joten voitte halutessanne pitää toistaiseksi yllänne olevat vaatteet ja kengät.

Käytössämme on kaksi linjaa: vihreä Pelastus ja punainen Kadotus. Lucifer vastaa vihreästä ja minä punaisesta linjasta.

Laupiaat, autuaat, vanhurskaat, hengeltään köyhät, puhdassydämiset ja muita jumalalle kelpaavia ominaisuuksia omaavat, asettuvat vihreälle linjalle. Kaikki muut, mukaan lukien epävarmat ja sanastoa tuntemattomat, punaiselle.

Minkäänlaista keppostelua ei kannata ainakaan vihreälle linjalle pyrkivien yrittää koska Lucifer on erityisen taitava poimimaan kaikenlaiset perkeleet ja sun muut hunsvotit suuristakin joukoista. Minä puolestani olen taipuvainen herkkäuskoisuuteen enkä siten juurikaan kyseenalaista omaa valintaanne mikäli se osuu punaiseen linjaan.

Tämä jaottelu on teidän itsenne parhaaksi, jotta päätyisitte ikuisuudessa kaltaistenne joukkoon. Mikäli kuitenkin myöhemmin huomaatte olevanne väärässä seurassa, voitte milloin tahansa tehdä fariseuksien neuvostolle siirtoanomuksen. Yleisesti ottaen anomukset hyväksytään mikäli haluamassanne hiippakunnassa vain on tilaa. Huomioikaa kuitenkin, että Kadotukseen pääsee helpommin mutta Pelastuksessa on rajallinen määrä vapaita vakansseja koska siellä on apostolien rauhansopimuksen mukaisesti varattu kiintiöpaikat pyhimyksille, lahkolaisille ja syntymättömille kerubeille.

Tervetuloa!

Johanna

* *

VIDEO: Tampereen Teatterin näyttelijä Ola Tuominen lukee Kulttuuritoimituksen lyhytnovellikilpailussa palkittuja tekstejä.