KULTTUURIPOLITIIKKA | Kulttuuritoimitus kysyi Turun kuntavaaliehdokkailta 5 kiperää kysymystä kulttuurielämän tilasta heidän kotikaupungissaan. Saimme 60 vastausta Keskustan, RKP:n, SDP:n ja Vihreiden ehdokkailta.
Kari Pitkänen
Kulttuuritoimituksen kuntavaalikysely lähetettiin eduskuntapuolueiden puoluetoimistojen kautta kuntavaaliehdokkaille viidessä kaupungissa. Kohdekaupungit olivat kulttuuripääkaupungiksi hakevat Oulu, Savonlinna ja Tampere sekä Helsinki ja Turku.
Koska puoluetoimistojen edustajat halusivat itse jakaa kyselyn, Kulttuuritoimituksella ei ole ollut käytössä sähköpostilistoja, eikä siksi voinut jakaa sitä suoraan ehdokkaille. Siksi nyt ehdokkaiden pyynnöstä olemme avanneet lisäkyselyn, johon ulkopuolelle jääneet ehdokkaat voivat vastata. Sen voi tilata tästä linkistä. Julkaisemme Kuntavaalit + -jutun parhaat vastaukset erikseen toukokuun lopussa.
Määräaikaan mennessä kyselyyn vastasi yhteensä 215 ehdokasta, joista noin puoli tusinaa ei halunnut nimiään julki. Kahdessa kaupungissa vastauksia tuli vain kahden puolueen ehdokkailta. Julkaisemme kaupunkikohtaiset jutut peräkkäin viiden päivän aikana.
LUE MYÖS
Kohti vaaleja #5! Helsinki iloitsee Oodista, haluaa lisätukea esiintyville freelancereille ja ehdottaa Best of Sibelius -konsertteja
Kohti vaaleja #3! Tampere odottaa uutta Sara Hildénin museota ja haluaa kirjastoon ompelukoneen ja verenpainemittarin
Kohti vaaleja #2! Savonlinna on huolissaan teatterista ja toivoo kirjastosta tukea pikkulapsille ja ikäihmisille
Kohti vaaleja #1! Oulu pohtii hakemusta kulttuuripääkaupungiksi ja näkyvän graffitinsa kohtaloa
* *
Mikä tai mitkä kulttuurin alat tarvitsisivat enemmän julkista tukea Turussa? Mistä voisi karsia?
Terhi Vörlund-Wallenius, RKP: En pidä kysymyksenasettelusta, koska mielestäni karsimista ei voi tehdä. Kaikki kulttuuri on tärkeää.
Perttu Helin, Keskusta: Kyllähän kunnollinen Musiikkitalo tarvitaan, se on selvä. Siihen hommaan tarvitaan sitten myös kunnollista talouskuria. Muutoin kiinnittäisin lisähuomiota Turun vahvaan perinteeseen underground-, rock- ja punkskenessä. Treenipaikkojakaan ei koskaan ole tarpeeksi, mutta eritoten keikkapaikkoja tarvitaan. Teviksen menetyksestä ei ole koskaan toivuttu.
Timo Laihinen, Keskusta: Muraalit eivät sovi tänne pohjoiseen. Näitä voi karsia, koska se ei ole tämän alueen kulttuuria.
Heidi Catherine Sid, RKP: Kirjastopisteitä uusiin monitoimitaloihin, avoinna toimistoaikojen ulkopuolella esimerkiksi palautusten osalta. Lähikirjastot kunniaan monitoimitaloissa ja kirjoja useammilla kielillä. Myös på svenska, tack.
Samuli Koivulahti, Vihreät: Esimerkiksi lauluntekijät. Suurin osa esiintyvistä artisteista ei tee itse kappaleitaan, vaan biisit tilataan lauluntekijöiltä, jotka säveltävät ja sanoittavat ne, joko yhdessä artistin kanssa tai avaimet käteen -mallilla. Keikoilta artisti saa normaalisti keikkapalkkion, mutta lauluntekijä saa palkkionsa takautuvasti rojalttina, joka kerätään esiintymispaikkojen maksamista lisenssimaksuista. Nyt kun keikkoja ei tehdä ja esiintymispaikat ovat kiinni, ei riitä, että esiintyjille korvataan ansionmenetys. Samassa suhteessa pitäisi korvata ansionmenetykset myös lauluntekijöille, joiden tekemiä sisältöjä artistit esittävät.
Pirjo Hovi-Hairisto, SDP: Teatteritoiminta, erityisesti harrasteteatteri. Kulttuuri kokonaisuudessaan tarvitsee enemmän tukea.
Outi Vainio, Vihreät: Taiteilijoiden työtiloina toimiva Barkerin tehdas on päätetty muuttaa asunnoiksi ja sen vuoksi tilansa menettäville pitäisi löytää nopeasti uudet kohtuuhintaiset työtilat. Rettigin vanha tehdasrakennus Vanhan Suurtorin äärellä olisi sopiva tila kooltaan ja sijainniltaan, mutta sitäkin suunnitellaan asunnoiksi. Samaan aikaan Turun ylioppilasteatterin mahdollisuus jatkaa nykyisissä tiloissaan on vaakalaudalla. Ylioppilasteatterille pitäisi taata asianmukaiset ja kohtuuhintaiset toimitilat.
Olav ”Joffi” Eklund, RKP: Musik och teater. Åbo behöver scener för performing art som förgyller vardagen.
Tomi Flemming, SDP: Kaupunginorkesteri on viime vuosina saanut isoja rahoja flyygelin ja konserttiharpun hankintoihin. Ehkä orkesterin hankintoja voisi nyt hieman vähentää ja suunnata varoja enemmän korona-ajasta kärsineiden alojen toiminnan tukemiseen.
* *
Yli kolmannes kuntien kulttuurimäärärahoista kohdistuu kirjastotoimeen. Millainen voisi olla 2020-luvun kirjasto? Miten kirjastoja pitäisi kehittää tulevina vuosina?
Petja Raaska, SDP: Kirjastojen roolia aktiivisen kansalaisuuden tukemisessa tulee entisestään lisätä. Esimerkiksi lasten ja nuorten lukutaitoon ja -intoon tarvitaan lähivuosina lisäpanostusta. Kirjastojen ja koulujen yhteistyötä on lisättävä ja elämyspolkuun panostettava.
Theo Kallström, RKP: Suurempi panostus digitaaliseen materiaalin, laajempi kirjo lainattavia asioita. Kirjasto asukkaiden olohuoneeksi Helsingin Oodin tapaan.
Arja Iho, Vihreät: Kirjasto toimii erinomaisesti perinteisellä tavalla ja on mielestäni ehkä tärkein julkinen palvelu terveydenhuollon jälkeen – ainakin itselleni. Luen paljon ja alueen Vaski-kirjastojen verkosto on hieno juttu. Kirjasto voisi vielä nykyistäkin enemmän esitellä uutuuskirjoja ja kirjailijoita. Lasten lukuharrastuksen tukeminen olisi tärkeää ja sopisi kirjaston tehtäviin.
Miika Tiainen, SDP: Kirjastossa pääpaino täytyy olla kulttuuritoiminnan mahdollistamisessa, kulttuurikasvatuksessa ja itse aineiston lainauksessa. Samalla haluaisin kehittää kirjastojen yhteyteen myös laajempia tavaralainauksen palveluja.
Jesse Saapunki, SDP: Kirjastoissa olisi hyvä olla yhä lisää luovan työskentelyn tiloja, kuten vaikkapa galleriatiloja, joita voisi vuokrata huokeasti kuntalaisille ja seuroille, kokoustiloista puhumattakaan.
Anna Bohm, Keskusta: Paitsi tiedonhaun ja kohtaamisten paikka tulevaisuuden kirjasto voisi olla myös poikkitieteellisen yhteistyön ajatushautomona toimiva työtila.
* *
Millä tavoilla Turun kulttuurielämä ja kulttuurin tekijät ovat kärsineet korona-ajasta? Miten vahingot pitäisi korjata?
Juhani Tamminen, Keskusta: Oppi valmentajan uralta ko. tilanteissa: Pysähdy–analysoi–tee johtopäätös–jatka matkaa! Enpä ole nähnyt – so far – yhtään kunnon analyysiä tilanteesta – johtopäätöksistä puhumattakaan! Tarpeeton ”elämän kovuuden parkuminen” ei sytytä minua, se on luuserien kamaa!
Joanna Kurth, Vihreät: Mielestäni kuntien tehtävä on nyt tukea etenkin pieniä ja keskisuuria kulttuuritoimijoita, jotta he puolestaan voivat työllistää alan osaajia tuotantoihinsa. Lisäksi nyt jos koskaan tarvitaan kokoelmahankintoja, tilausteoksia, julkisen taiteen tilauksia, ideahakuja ja -kilpailuja tukemaan kentän elinvoimaisuutta.
Santeri Salonen, SDP: Kirjastosta ei olla päästy nauttimaan kokonaisuudessaan, ja erinäiset kulttuuripalvelut, kuten lukupiirit tai keskustelutilaisuudet ovat vaatineet etäyhteyksien takia digiosaamista. Kirjasto ei ole päässyt toteuttamaan tehtäväänsä läsnäolevana kulttuurin paikkana.
Mikaela Sundqvist, Vihreät: Tarvitaan nykyistä parempia valtion tason tukitoimia. Tämän lisäksi tarvitaan kuntatason tukitoimia. Yksi tällainen on uusien avustushakujen avaaminen ja avustusten kokonaissumman korottaminen. Parhaiten vaikuttavien toimenpiteiden varmistamiseksi tulisi tukitoimien valmistelu tehdä vuoropuhelussa paikallisen taide- ja kulttuurikentän kanssa.
Liisa Fredriksson, Keskusta: Kuukausipalkkaisilla ei ole hätää, freelancereiden tilanne on joillakin katastrofaalinen ja heitä pitää auttaa.
* *
Mitkä ovat tärkeimmät kulttuuriin liittyvät kysymykset Turussa alkavalla vaalikaudella? Mainitse 3–5 esimerkkiä.
Ville Valter Käldström, RKP
- Konserttitalon sijainti.
- Saada ala taas toimimaan.
- Saada ihmiset taas löytämään kulttuuri.
- Uuden kehittäminen ja luominen.
Lauri Palmunen, Keskusta
- Vanhan Suurtorin ja tuomiokirkon seudun kehittäminen (muun muassa Pennisilta).
- Filharmonisen orkesterin tilat (realistisin paikkavaihtoehto on Hämähäkkitontti).
- Historian museon yhteistyökumppanien etsintä (yliopisto, kirkko ynnä muut).
- Vapaiden taiteilijoiden ja freelancereiden huomioon ottaminen kaupungin kulttuuripolitiikassa.
Janne Salakka, Vihreät
- Vapaan kentän taiteilijoiden tilaongelmat Turussa.
- Uusi musiikkitalo kaupunginorkesterille jo pitkälti käyttökelvottoman konserttitalon tilalle.
- Vaihtoehto- ja alakulttuurien kuten skeittauksen, graffititaiteen ja bänditoiminnan tukeminen sekä kaupunkikuvan elävöittäminen katutaiteella.
- Kaupungin solidaarisuus ja tuki koronasta kärsinyttä taide- ja kulttuurikenttää kohtaan.
- Kulttuuripääkaupunkivuoden perinnön vaaliminen: Turun tulee olla kulttuurikaupunki, jossa taide ja kulttuuri on kaikkialla läsnä. Sekä vapaiden taiteilijoiden ja instituutioiden (kaupunginorkesteri, museot, kirjastot, Varsinais-Suomen elokuvakeskus) tulee voida hyvin ja kukoistaa Turussa.
Riikka Taina, SDP
- Musiikkitalosta pitäisi saada päätöksiä sekä sijainnin että käyttötarkoituksen suhteen. Vain konserttitalona se on turhan kapea konsepti, tila voitaisiin saman tien suunnitella palvelemaan isompaa osaa kulttuurintuottajista. Nykyisen konserttitalon korjaus tai käytön uudelleen suunnittelu on sisällytettävä kokonaisuuteen.
- Pitäisin tärkeänä integroida kulttuuria kuntalaisten arkeen, ja tähän liittyen olisi hyvä pohtia miten esimerkiksi yksinäisille ja ikääntyneille voidaan tuoda enemmän tarjontaa lähelle.
- Turusta ovat kadonneet pienet keikkatilat aloitteleville muusikoille. Ei meillä ole reserviä muusikoista, ellei heillä ole mahdollisuutta aloittaa jostain.
Ville Vaurola, Vihreät
- Kulttuuritilojen määrä ja saatavuus.
- Kulttuurialan suora rahallinen tukeminen ja elvyttäminen koronan jälkeen.
- Kulttuurikeskuksen tarve.
- Kaupungin suunnittelu niin, että kulttuuritoimijoita ei ajeta kaupungin laitamille.
* *
Myös nämä kulttuurin kysymykset nostattivat kommentteja Turusta
Janina Anderson, Vihreät: Olen kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Turussa ja ajattelin ehdottaa seuraavassa kokouksessamme, että kolmannen sektorin kulttuurituottajien yhteistä edustajaa kutsuttaisiin säännöllisesti meidän kuultavaksemme kokouksiin, jotta tietoisuutemme vapaan kentän ongelmista olisi koko ajan tasalla.
Jarmo Laivoranta, Keskusta: Minulle kulttuuria on myös liikkuminen, joka on elinehto hyvään elämään. Siksi kirjasin mukaan liikuntapaikkaverkoston. Erilaiset urheilulliset harrastukset edistävät liikkumista. Rahan lisäksi niihin liittyy keskustelu sijainnista eli saavutettavuudesta. Elämäntapakulttuurista nostan esiin, että luonnossa liikkuminen on hyvää ja halpaa terapiaa.
Asko Mäki, SDP: Turku on vahva ja kehittyvä taiteen ja kirjallisuuden suomalainen keskus. Monella alalla tarjonta on jopa maailman huipputasoon vertailun kestävää (esimerkiksi Turun musiikkijuhlat, kaupunginorkesteri, kirjastot ja kuvataidetarjonta). Omia vahvoja, itsenäisiä tekijöitä on paljon, kuten vaikkapa kirjallisuudessa. Kulttuuritoiminnan ja -palveluiden kulut ovat kaupungille varsin pienet tarjontaan ja käyttäjien määrään nähden.
Liisa Laukkanen, Vihreät: Miksi kulttuuria kannattaa tukea? Kiireisessä ja monesti ongelmien värittämässä nykymaailmassa kulttuuri tarjoaa uusia näkökulmia asioihin, keinoja tunteiden käsittelyyn sekä irtioton toiseen todellisuuteen ja muihin maailmoihin. Taide luo hyvinvointia!
Kuva: Patrick Selin / Visit Turku
Grafiikka: Marita Salonen / Kulttuuritoimitus, Google Forms
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Dramatiikkaa ja herkkiä hetkiä Annikin runofestivaalin lavalla
FESTIVAALI | Lauantaina melkein joka paikassa muualla satoi, mutta Annikin puutalokorttelin sisäpihaa lämmitti aurinko ja sydämellinen tunnelma.
Kuntavaalit: Tarkista, onko ehdokkaasi Kulttuuritoimituksen Kohti vaaleja! -kyselyyn vastanneiden listalla
KULTTUURIPOLITIIKKA | Turkulaisille pisteet avoimuudesta, sillä yksikään kaupungin kuntavaaliehdokkaista ei kieltänyt julkaisemasta vastauksiaan Kulttuuritoimituksen vaalikyselyssä. Muista kaupungeista löytyi muutamia ehdokkaita, jotka halusivat vastata salaa, vaikka...