Kohti vaaleja #2! Savonlinna on huolissaan teatterista ja toivoo kirjastosta tukea pikkulapsille ja ikäihmisille

13.05.2021
01 savonlinna kuntavaalikysely kulttuuritoimitus

KULTTUURIPOLITIIKKA | Kulttuuritoimitus kysyi Savonlinnan kuntavaaliehdokkailta 5 kiperää kysymystä kulttuurielämän tilasta heidän kotikaupungissaan. Saimme 24 vastausta Keskustan, Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden ehdokkailta.

Kari Pitkänen

Kulttuuritoimituksen oma kuntavaalikysely lähetettiin eduskuntapuolueiden puoluetoimistojen kautta kuntavaaliehdokkaille viidessä kaupungissa. Kohdekaupungit olivat kulttuuripääkaupungiksi hakevat Oulu, Savonlinna ja Tampere sekä Helsinki ja Turku.

Koska puoluetoimistojen edustajat halusivat itse jakaa kyselyn, Kulttuuritoimituksella ei ole ollut käytössä sähköpostilistoja, eikä siksi voinut jakaa sitä suoraan ehdokkaille. Siksi nyt ehdokkaiden pyynnöstä olemme avanneet lisäkyselyn, johon ulkopuolelle jääneet ehdokkaat voivat vastata. Sen voi tilata tästä linkistä. Julkaisemme Kuntavaalit + -jutun parhaat vastaukset erikseen toukokuun lopussa. [EDIT. Tämä kappale lisätty 14.5.2021]

Määräaikaan mennessä kyselyyn vastasi yhteensä 215 ehdokasta, joista noin puoli tusinaa ei halunnut nimiään julki. Kahdessa kaupungissa vastauksia tuli vain kahden puolueen ehdokkailta. Julkaisemme kaupunkikohtaiset jutut peräkkäin viiden päivän aikana.

EDIT. Juttua päivitetty 31.5.2021.

LUE MYÖS

Kohti vaaleja #5! Helsinki iloitsee Oodista, haluaa lisätukea esiintyville freelancereille ja ehdottaa Best of Sibelius -konsertteja
Kohti vaaleja #4! Turku toivoo uutta konserttitaloa sekä lisää työtiloja taiteilijoille ja bändeille
Kohti vaaleja #3! Tampere odottaa uutta Sara Hildénin museota ja haluaa kirjastoon ompelukoneen ja verenpainemittarin
Kohti vaaleja #1! Oulu pohtii hakemusta kulttuuripääkaupungiksi ja näkyvän graffitinsa kohtaloa

* *

02 osanotto savonlinna kuntavaalikysely kulttuuritoimitus

* *

Mikä tai mitkä kulttuurin alat tarvitsisivat enemmän julkista tukea Savonlinnassa? Mistä voisi karsia?

Ruth Lähdeaho-Kero, Keskusta: Kulttuurikaupungiksi itseään nimittävässä kaupungissa pitää olla ainakin kaupungin tukema teatteri ja orkesteri. Myös lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa pitää tukea.

Markku Tiihonen, Keskusta: Ohjattuja IT-opastuksia (turvallisuus, koneenvalinta, tarvittavat ohjelmistot), edullisia ja valvottuja IT-huoneita.

Ville-Veikko Caljus, SDP: Nuorten musiikkiharrastus, nuorten kannustaminen lukemiseen, norppien suojelu, vanhusten kannustaminen teatteriin ja konsertteihin.

Kalle Soini, Keskusta: Näyttämö- ja musiikkitaide tavoittavat varmaan laajat harrastaja- ja katsojamäärät. En löydä mitään karsittavaa taiteiden tukemisesta, koska silloin myös hyvinvointimme heikkenee.

Mia Lotta, SDP: Metsämuseo Lusto Punkaharjulla on tukemisen arvoinen, samoin Kulttuurikellarin toiminta Savonlinnassa. Maakuntamuseon pysyväiseksi näyttelyksi olisi lisättävä Savonlinnan kylpylähistoria. Vuokalan sahan ja myllyn alue koskineen Savonrannalla maisema- ja rakennushistoriallisine kulttuuriarvoineen kaipaa tukea.

Pekka Turunen, Kokoomus: Teatterin tilanne on Savonlinnassa todella tukala. Koronasta aiheutuvat esitysten peruutukset ovat käytännössä vieneet lipputulot kokonaan. Sivukirjastojen käyttöastetta tai kulurakennetta voisi tehostaa ja tarkastella.

Reima Härkönen, Keskusta: Savonlinnasta puuttuu luovien alojen yritystoimintaan liittyvä kokonaisuus. Siihen kuuluisi muun muassa työskentelyyn liittyvien tilojen ja luovuutta edistävän ”ajatushautomon” järjestäminen. Sopiva paikka näille voisi olla Puistokadulla.

04 mainospaikat savonlinna kuntavaalikysely kulttuuritoimitus

* *

Yli kolmannes kuntien kulttuurimäärärahoista kohdistuu kirjastotoimeen. Millainen voisi olla 2020-luvun kirjasto? Miten kirjastoja pitäisi kehittää tulevina vuosina?

Anna-Liisa Uimonen, Keskusta: 2020-luvun kirjastossa voi asioida kello 7–22 välisenä aikana joka päivä. Maksuttomat kokoontumistilat järjestöille ja yhdistyksille, välinevuokrauspalvelu (liikuntaan ym. harrastuksiin liittyviä välineitä) ja erittäin laaja kirja- ja lehtivalikoima niin luettavaksi kuin lainattavaksi, unohtamatta e-kirjasto- ja musiikkipalveluja.

Mervi Lipsanen, SDP: Kirjastoissa voisi myös järjestää tapahtumia. Voisi olla esimerkiksi teemailtoja, joissa olisi erilaisia tietoa jakavia aiheita. Näitä voisi suunnata laidasta laitaan, eri ikäryhmille, eri aloille ja erilaisista harrastuksista kiinnostuneille. Digi- ja etäyhteyksien käyttöä olisi myös kehitettävä kirjastoissa.

Reima Härkönen, Keskusta: Kirjaston tulisi olla mukana kehittämässä systemaattista koulutuspolkua seniorikansalaisile tietoverkkojen käyttöön. Tämä sopisi hyvin vaikka Linnala-opiston kanssa toteutettavaksi. Esimerkiksi veroilmoituksen täyttökurssi sopisi siten, että sen jälkeen seniorikansalainen pystyisi tekemään sen tietoverkossa.

Mia Lotta, SDP: Elvyttää voisi perinnettä satutunnista. Se on lapsille järjestetty hetki tiettynä päivänä viikossa, jolloin aikuinen lukee satukirjaa lapsille.

03 rahaa kulttuurille savonlinna kuntavaalikysely kulttuuritoimitus

* *

Millä tavoilla Savonlinnan kulttuurielämä ja kulttuurin tekijät ovat kärsineet korona-ajasta? Miten vahingot pitäisi korjata?

Ruth Lähdeaho-Kero, Keskusta: Esiintymisten puute on aiheuttanut taloudellista vahinkoa ja varmasti vaikuttanut myös mielenterveyteen. Kulttuuritoimen pitää aktivoitua kulttuurin tekijöiden suuntaan ja varmistaa, että kulttuuritarjontaa riittää pandemian mentyä ohi.

Ville-Veikko Caljus, SDP: Kirjasto on ollut kiinni. Koronan jälkeen kirjasto auki seitsemänä päivänä viikossa.

Pekka Turunen, Kokoomus: Valtion uusin kustannustukipaketti on suunnattava selkeämmin kulttuurialan toimijoille. Tärkeintä on varmistaa, että toimijat eivät luovu toiminnoistaan tai luovuta niitä vaikean taloustilanteen takia.

Ritva Käyhkö, Vihreät: Erityisesti toimijoita, joiden elinkeino on täysin perustunut kulttuuritapahtumien järjestämiseen ja esitysten tuottamiseen tulee tukea vähintäänkin siten, että perustoimeentulo on turvattu kaikille yksittäisille henkilöille ja etteivät kulttuurialan monivuotiset yhdistykset ja toimijat joudu lopettamaan toimintaansa tulovirtojen ehdyttyä.

05 savonlinna kuntavaalikysely kulttuuritoimitus by savonlinnan kaupunki

* *

Mitkä ovat tärkeimmät kulttuuriin liittyvät kysymykset Savonlinnassa alkavalla vaalikaudella? Mainitse 3–5 esimerkkiä.

Ari Lybeck, Keskusta

 1. Kulttuuri kuuluu kaikille tasapuolisesti.
 2. Osallistumisen pitää olla helppoa, jotta mahdollisimman moni pystyy osallistumaan ja parantamaan omaa hyvinvointiaan.
 3. Savonlinnan tulee näkyä kulttuurikaupunkina ympäri maailmaa.

Anna-Liisa Uimonen, Keskusta

 1. Paikallisen kulttuurin vahvistaminen; Orkesteriyhdistys, Savonlinnan Teatteri, Ars-Nova ja kuorot.
 2. Savonlinnan Oopperajuhlien toiminnan turvaaminen.
 3. Kouluihin määrärahat kulttuurin kohtaamiseen. Varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa tulee olla mahdollisuus vierailla teatterissa ja konsertissa joka vuosi.

Esko Alanen, Keskusta

 1. Kunnollinen pysyvä kaupungin ylläpitämä taidenäyttelytila.
 2. Oopperajuhlien toiminnan turvaaminen.
 3. Kirjaston toimintojen kehittäminen.

Eija Stenberg, SDP

 1. Teatteritoiminnan säilyminen ja varmistaminen.
 2. Konserttitarjonnan lisääminen.
 3. Vapaan sivistystyön tukemisen lisääminen.
 4. Orkesteritoiminnan tukeminen.
 5. Oopperajuhlien jatkuvuuden mahdollistaminen.

**

Myös nämä kulttuurin kysymykset nostattivat kommentteja Savonlinnasta

Kalle Soini, Keskusta: Taidealojen harrastepiireille tarjolle sopivia toimintatiloja.

Katri Ihalainen, Keskusta: Lapsille ja nuorille täytyy saada enemmän harrastusmahdollisuuksia, varsinkin kaupunkitaajaman ulkopuolella. Mielestäni kulttuuri ja taide tarjoavat oivalliset mahdollisuudet kokea onnistumisia ja yhteisöllisyyttä. Teatteriryhmät, soittoporukat ja vastaavat ovat mitä parhaimmat keinot lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseen.

Luise Liefländer-Leskinen, Vihreät: Miksi Oopperajuhlat ei voisi toteuttaa omaa koulutusta Savonlinnassa ympäri vuoden?

Kirsi Torikka, Keskusta: Kulttuuria ei tule istuttaa mihinkään muottiin, vaan tilaa on annettava myös uusille avauksille. Kuluttajat päättävät, mikä on minkäkin kulttuurin elinkaari.

Sanna Niemelä, Vasemmistoliitto: Kunta ilman kulttuuria on kuollut. Ihminen tarvitsee taidetta, elämyksiä, jaettuja tunteita ja kokemuksia, kannanottoja, herättelyä ja myös yhdessä viihtymistä. Savonlinnan pyrkiessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi omaan paikalliseen kulttuuriin ja taiteeseen panostus olisi nyt ensisijainen asia.

Kuva: Savonlinnan kaupunki
Grafiikka: Marita Salonen/Kulttuuritoimitus, Google Forms

EDIT 14.5.2021. Jutun alkua muokattu; leipätekstin toinen kappale lisätty.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua