Doctor Whon 60-vuotisspesiaali: nouseeko sarja entiseen loistoonsa vai lankeaako se nostalgisointiin?

28.11.2023
DrWho

David Tennant ja Catherine Tate. Kuva: BBC

TELEVISIO | Mies sinisessä puhelinkopissa laskeutuu jälleen Maahan kolmen erikoisjakson muodossa, kun David Tennant palaa Tohtorin rooliin. Sarjaan palaavat myös Tohtorin matkakumppania Donna Noblea esittävä Catherine Tate, entinen showrunner Russell T. Davies sekä säveltäjä Murray Gold. Erikoisjaksoilla juhlistetaan maailman pitkäkestoisimman scifi-sarjan 60-vuotista taivalta.

Mistä on kyse?

Doctor Who kertoo Tohtoriksi itseään kutsuvasta avaruusolennosta, joka matkustaa ajan ja avaruuden halki puhelinkopiksi naamioidulla avaruusaluksellaan. Sarjan nykyinen jatkumo on osa vuonna 2005 alkanutta reboottia. David Tennant on yksi suosituimpia Tohtorin esittäjiä, ja käy siis järkeen, että Tennant haluttiin rooliin myös uusia erikoisjaksoja varten.

60-vuotisjuhla nimittäin havainnollistaa, että viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet sarjan kannalta melko mitäänsanomattomat. Esimerkiksi IMDb-sivuston 10 parhaaksi arvioidun Doctor Who -jakson joukossa on vain yksi jakso viimeisen vuosikymmenen ajalta.

Tennantin paluu näyttää siksi myös vaaralliselta merkiltä siitä, että suuntansa kadottanut sarja kalastelee nostalgialla aiempaa suosiotaan.

Doctor Whon ongelma eivät nimittäin koskaan ole olleet Tohtorin esittäjissä. Itse asiassa sekä sarjan tuotantoarvot että juonenkäänteet nousivat aiempaa korkealentoisemmiksi vasta Tennantia seuranneiden Tohtoreiden aikakaudella. Samalla BBC:n Uudesta Sherlockista tutun Steven Moffatin pyörittämä sarja alkoi kuitenkin Uuden Sherlockin tavoin kompastella omaan nokkeluuteensa.

Moffatin lähdettyä sarja vaikutti menettävän liikevoimansa. Jodie Whitakerin tulkinnassa Tohtorista ei ollut nähdäkseni mitään vikaa. Tuntui kuitenkin siltä, että sarjan käsikirjoitus oli hukannut sekä jännityksen että syvällisyyden.

60-vuotisspesiaalin hartioille kasautuukin suuria odotuksia.

Who1415

David Tennant on neljästoista ja Ncuti Gatwa viidestoista näyttelijä Tohtorin roolissa. Kuvat: BBC

Ensimmäinen erikoisjakso

Ensimmäinen erikoisjakso Star Beast ilmestyi BBC:llä ja Disney Plus -palvelussa 25.11.2023 Jaksossa Tohtori kohtaa entisen matkatoverinsa Donnan ja saa mahdollisuuden korjata menneitä virheitä. Jakso solahtaakin vaivatta Tennantin ja Taten aiempien seikkailujen tunnelmaan ja jatkaa siitä, mihin yli 10 vuotta sitten jäätiin.

Kyseessä ei ole samanlainen itsenäinen mestariteos kuin Doctor Whon jaksot parhaimmillaan. Tennant ja Tate ovat kuitenkin kenties hauskin parivaljakko sarjan historiassa, ja Daviesin nokkela kirjoitus osaa korostaa heidän kemiaansa. Lopulta juoni ratkeaa tieteellisellä hokkus pokkuksella, mutta sen voisi Doctor Whon kohdalla nähdä jo perinteenä.

Kun Tohtori lausuu: “Voimme päätyä minne tahansa ajassa ja avaruudessa”, tuntuu siltä, että sarja on viimein palannut kotiin.

Seuraavat erikoisjaksot ilmestyvät 2.12. sekä 9.12. Kysymykseksi jääkin, kuinka sarja jatkuu, kun Tennant tämän jälkeen luovuttaa Tohtorin viitan Ncuti Gatwalle.

Topi Lepojärvi

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua