Teatterisyksy 2019 Tampereella: Arktiset leikit, Juhannustanssit, Vilpitön mieli, Homo Secundus…

02.09.2019
Riivaajat-näytelmän lehdistökuva.

Tampereella ja Pirkanmaalla nähdään syksyn aikana ainakin kolmisenkymmentä ensi-iltaa. Neiti Julie ja Kaipauksia avasivat ensi-iltakauden jo elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Tampereen Teatteri: Hugo, King ja Klemola

Tampereen Teatterin syksyn ensi-illat ovat Notre Damen kellonsoittaja Päänäyttämöllä sekä Arktiset leikit, Piina, Riivaajat ja Elling Frenckell-näyttämöllä.

Notre Damen kellonsoittaja -musikaali perustuu Victor Hugon romaaniin ja Disneyn romaanista tekemään animaatioelokuvaan. 1400-luvun lopun Pariisiin sijoittuva tarina kertoo rohkeudesta, sorrosta, vihasta, rakkaudesta ja taistelusta paremman maailman puolesta kyttyräselkäisen kellonsoittajan, Notre Damen katedraalissa asuvan Quasimodon kautta.

Peter Parnellin käsikirjoittaman musikaalin on säveltänyt Alan Menken ja laulut sanoittanut Stephen Schwartz. Mikko Koivusalon suomentaman tekstin ohjaa Georg Malvius. Päärooleissa nähdään Petrus Kähkönen, Josefin Silén, Ilkka Hämäläinen ja Lari Halme.

Ensi-ilta 13.9. Esityksiä 28.3.2020 asti.

Arktiset leikit on neljäs osa Leea Klemolan ”arktisessa trilogiassa”, jonka aiemmat osat ovat Kokkola, Kohti kylmempää ja New Karleby. Kokkolaan pienen merenlahden poukamaan sijoittuva näytelmä kertoo menestymisen vaikeudesta, leikkikaverien merkityksestä ja yrityksestä edelleen rakastaa Suomen kansaa.

Näytelmän on ohjannut ja Klaus Klemolan kanssa käsikirjoittanut Leea Klemola. Rooleissa nähdään muun muassa Heikki Kinnunen, Klaus Klemola, Jussi Rantamäki ja Juho Kuosmanen.

Ensi-ilta 4.9. Esityksiä 4.11. asti.

Piina perustuu elokuvanakin tunnettuun Stephen Kingin trilleriin. Tarina kertoo suositusta kirjailijasta, joka auto-onnettomuuteen jouduttuaan päätyy ”ykkösfaninsa” hoivattavaksi – ja lopulta vangiksi.

William Goldmanin käsikirjoittaman ja Timo Mikkolan suomentaman näytelmän ohjaa Antti Mikkola. Päärooleissa nähdään Mari Turunen ja Esa Latva-Äijö.

Ensi-ilta 3.10. Esityksiä 31.12. asti.

Riivaajat perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin, joka kuvaa kahtiajakautunutta kansakuntaa pikkukaupungin vallankumouksellisten kautta. Tuomo Rämön sovittaman ja ohjaaman näytelmän ainoan roolin tekee Markus Järvenpää.

Ensi-ilta 15.10. Esityksiä 5.11. asti.

Elling perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Veriveljet (Brodre i Blodet). Draamakomedia kertoo äitinsä kuoleman jälkeen psykiatriseen sairaalaan joutuvan aikamiespojan ja tämän itsetuhoisen huonetoverin välisestä ystävyydestä.

Axel Hellsteniuksen kirjoittaman ja Henri Kapulaisen suomentaman näytelmän ohjaa Samuli Reunanen. Rooleissa nähdään muun muassa Johannes Korpijaakko, Ville Majamaa ja Eeva Hakulinen.

Ensi-ilta 1.11. Esityksiä 19.12. asti

TTT: Salama, Sofokles ja Strindberg

Seela Sella ja Puntti Valtonen kulkevat Yhtä matkaa. Kuva: Johnny Korkman

Tampereen Työväen Teatterin syksyn ensi-illat ovat Poikabändi ja Juhannustanssit Suurella näyttämöllä, Antigone, Pikku Vampyyri, Yhtä matkaa, Neiti Julie ja Don Quijote Eino Salmelaisen näyttämöllä sekä Koiran morsiamet Kellariteatterissa.

Poikabändi kertoo Toijalasta maailmanmaineeseen ponnahtavasta poikabändistä ToiBoysistä. Vuoteen 1992 sijoittuvan musikaalikomedian ovat käsikirjoittaneet ja ohjaavat Heikki Syrjä ja Riku Suokas. Musiikin ovat säveltäneet Risto Asikainen, Kristian Maukonen ja Pekka Siistonen. Rooleissa nähdään muun muassa Jari Ahola, Jon-Jon Geitel ja Lauri Mikkola.

Kantaesitys 5.9. Esityksiä 31.12. asti.

Juhannustanssit on ”pätkätyösukupolven tulkinta” Hannu Salaman samannimisestä vuoden 1964 läpimurtoromaanista, joka toi kirjailijalle kuritushuonesyytteen.

Näytelmän on romaanin pohjalta käsikirjoittanut Juho Gröndahl ja ohjannut Linda Wallgren. Rooleissa nähdään muun muassa Mika Honkanen, Juha-Matti Koskela ja Verneri Lilja.

Ensi-ilta 16.10. Esityksiä 12.12. asti.

Antigone on yksi vanhimpia nykypäivään säilyneitä näytelmiä. Sofokleen kirjoittama antiikin kreikkalainen tragedia jatkaa Oidipuksen tarinaa keskittyen tämän tyttäreen Antigoneen.

Kirsti Simonsuuren suomentaman näytelmän ohjaa Tiina Puumalainen. Näyttelijöinä ovat muun muassa Kristiina Hakovirta, Petra Ahola ja Heidi Kiviharju.

Ensi-ilta 15.10. Esityksiä 12.12. asti.

Neiti Julie on näytelmäkirjallisuuden klassikko, jonka August Strindberg kirjoitti vuonna 1888. Näytelmä kertoo kreivin tyttären ja kartanon palvelijan suhteesta ja käsittelee muun muassa käsityksiä miehestä ja naisesta, luokista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja vallasta.

Michael Baranin suomentaman ja ohjaaman näytelmän rooleissa nähdään Eriikka Väliaihe, Janne Kallioniemi ja Emmi Kaislakari.

Ensi-ilta oli 30.8. Esityksiä 14.12. asti.

Pikku Vampyyri perustuu Angela Sommer-Bodenburgin kirjasarjaan, joka kertoo vampyyrikirjoja ahmivan Anton Papusen ja oikeiden vampyyrien kohtaamisesta.

Leena Viljakaisen suomentaman lastennäytelmän ohjaa Ilmari Pursiainen. Antonina nähdään Juha-Matti Koskela, muissa rooleissa muun muassa Antti Peltola, Hiski Grönstrand ja Kristiina Hakovirta.

Ensi-ilta 6.9. Esityksiä 31.12. asti.

Yhtä matkaa kertoo vanhasta naisesta ja keski-ikäisestä miehestä, jotka kohtaavat junassa ja löytävät lopulta yhteyden erilaisuudestaan huolimatta. Leena Tammisen käsikirjoittaman dialoginäytelmän ohjaa Kari Paukkunen. Rooleissa nähdään Seela Sella ja Puntti Valtonen.

Ensi-ilta 10.9. Esityksiä 28.12. asti.

Don Quijote perustuu tietysti Miguel de Cervantesin klassikkoromaaniin tuulimyllyjä taistelevasta ritarista ja tämän uskollisesta aseenkantajasta. Näytelmän on suomentanut Jyrki Lappi-Seppä ja ohjaa Otso Kautto. Rooleissa ovat Red Nose Companyn koomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, jotka ovat kiertäneet Suomea esityksen kanssa jo kuuden vuoden ajan.

Ensi-ilta 23.10. Esityksiä 8.11. asti.

Koiran morsiamet, Sirkku Peltolan kolmaskymmenes näytelmä, tarkastelee yksinäisyyden olemusta ja kaipuun kummia ulottuvuuksia. Näyttämöllä nähdään ensi kertaa Tampereella Sari Mällinen, sekä TTT:n Teija Auvinen ja Saska Pulkkinen.

Ensi-ilta 9.10. Esityksiä 12.12. asti.

Komediateatteri: Väärennöksiä ja jouluseikkailua

Vilpitön mieli perustuu väärennetyn taiteen myynnillä rikastuneen Jouni Rannan tarinaan. Kuva: Harri Hinkka

Komediateatterin syksyn ensi-iltoja ovat Vilpitön mieli ja SOS – Salainen osasto seitsemän.

Vilpitön mieli on tositapahtumiin perustuva komedia, joka perustuu väärennetyn taiteen myynnillä rikastuneen Jouni Rannan ja Marko Erolan kirjoittamaan kirjaan.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Panu Raipia. Musiikki on Popedan Costello Hautamäen. Rooleissa nähdään Jani Karvinen, Petra Karjalainen ja Ola Tuominen.

Ensi-ilta 6.9. Esityksiä huhtikuuhun 2020 asti.

SOS – Salainen osasto seitsemän -näytelmässä seitsemän lasta ja Bella-koira yrittävät pelastaa joulun lahjoineen. Enid Blytonin seikkailukirjasarjaan perustuvan näytelmän on dramatisoinut Glyn Maxwell ja kääntänyt Timo Mikkola. Ola Tuominen ohjaa.

Ensi-ilta 21.10. Esityksiä 16.2.2020 asti.

Telakka: Suomen ensimmäiset tunnetut homoseksuaalit

Homo Secundus -näytelmän on ohjannut ja Miko Kivisen kanssa käsikirjoittanut Teemu Mäki.

Teatteri Telakan syksyn ensi-illat ovat Homo Secundus ja Jussi & Jussi.

Homo Secundus on Telakan, Tanssiteatteri Minimin ja Tanssiteatterin Tsuumin yhdessä tuottama musiikillinen ja liikunnallinen näytelmä, joka sisältää humoristisia yhteiskunnallisia kannanottoja.

Näytelmän on ohjannut ja Miko Kivisen kanssa käsikirjoittanut Teemu Mäki. Koreografia on Riikka Puumalaisen. Rooleissa nähdään muun muassa Salla Korja-Paloniemi, Marja Myllylä ja Tanjalotta Räikkä.

Ensi-ilta 27.9. Esityksiä 15.10. asti.

Jussi & Jussi on saanut innoituksensa kahden taivassalolaisen pappilarengin, Heikki Pekanpojan ja Heikki Mikonpojan tarinasta. He olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tiedetyt homoseksuaalit ja heidät teloitettiin vuonna 1665 sodomiittisesta synnistä syytettyinä.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjaa Tanjalotta Räikkä. Musiikin on tehnyt Pekko Käppi ja K:H:H:L. Näyttämöllä nähdään muun muassa Antti Mankonen, Nuutti Vapaavuori ja Tommi Laine.

Ensi-ilta 21.11. Esityksiä 10.12. asti.

Tukkateatteri: Shakespeare jääkiekkokaukalossa

Tukkateatterin 20-vuotisjuhlavuoden aikana nähdään vielä kolme ensi-iltaa.

HC Macbeth siirtää William Shakespearen tragediaklassikkoon jääkiekkokaukaloon. Näytelmän on sovittanut ja ohjaa Terhi Tuominen.

Ensi-ilta 28.9. Esityksiä 9.11. asti.

Monsteri olohuoneessa kertoo puolestaan teini-ikäisestä Ankkiksesta, joka asuu kaksiossa MS-tautia sairastavan isänsä kanssa. David Greigin käsikirjoittaman näytelmän ohjaa Anne Karema.

Ensi-ilta 30.11. Esityksiä 8.2.2020 asti.

Tukkateatteriin saapuu myös Drama Queen Oy:n tuottama Sokea piste, tarina sokeasta ammattisäveltäjänaisesta, jonka elämään ujuttautuu manipuloiva ja narsistinen mies. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Suvi Vanhala. Musiikki on Arto Kumannon.

Ensi-ilta 16.11. Esityksiä 17.1.2020. Näytelmää esitetään myös Hämeenkyrön lukion auditoriossa 23.11. ja 30.11.

Muut: Lisää Leeviä

AJ Keskinen on Gösta Sundqvist Suomen Musiikkiteatterin Vasara ja nauloja -esityksessä. Kuva: Johan Hagström

Tampereen Ylioppilasteatterin syksyn pääohjelmisto käynnistyi kolmen pienoisnäytelmän sarjalla. Kaipauksia-esityksen muodostavat työryhmän käsikirjoittama ja Miika Ruokokosken ohjaama Kuka pelkää lakimiestä?, Laura Mäkisen ohjaama ja Ilona Vuoren ja Maria Koivukarin kanssa käsikirjoittama Syreenien aikaan sekä Emily Hallfastin käsikirjoitukseen perustuva ja Jani Hämäläisen dramatisoima Vain minun tarinani, ei kenenkään muun.

Ensi-ilta oli 30.8. Esityksiä 12.10. asti.

Teatteri Siperian syksyn ensi-ilta on koko perheen lastennäytelmä Apo Apponen. Juhani Känkäsen kirjasarjaan perustuvan näytelmän ohjaa ja on Tuukka Huttusen kanssa sovittanut Marika Heiskanen.

Ensi-ilta 1.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa, minkä jälkeen teos siirtyy muun muassa lähialueen päiväkoteihin.

Ahaa Teatterin kantaesitys BetteD kertoo Onervasta, ”täydellisestä tytöstä”, joka pullahtaa ”aikuisten epätäydelliseen maailmaan”. Käsikirjoitus ja ohjaus on Marika Vapaavuoren.

Ensi-ilta 4.9. Kaikille avoimia esityksiä 9.9. asti.

Viihderyhmä Säihke esittää Teatteri La Stradassa Kuru-musikaalia. Sinikka Törmälän käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo teiskolaisista Kuru-laivan viimeisellä matkalla.

Ensi-ilta 7.9. Esityksiä 11.9. asti.

Teatteri Mukamas tekee syksynä kaksi kantaesitystä. Tsekkiläisen Jana Bačová-Kroftován suunnittelemaa ja ohjaamaa Asunto A 40 -esitys nähdään 14.–21.9. Katarina Styczin ohjaama ja Harri Helinin ja Markus Waaran säveltämä Pöllö hukassa -musiikkiteatteriesitys pyörii puolestaan 30.10.–9.11.

Suomen musiikkiteatterin syksyn ensi-ilta Vasara ja nauloja perustuu Leevi & the Leavingsin ja Gösta Sundqvistin laulujen maailmaan. Sundqvistin roolissa nähdään AJ Keskinen.

Ensi-ilta 14.9. Esityksiä 9.11. asti.

Sketsiteatteri Palatsin ensi-ilta Money Makers ruotii työelämän kiemuroita niin duunarien kuin porvarienkin kautta.

Ensi-ilta 6.9. Esityksiä 12.12. asti.

Pirkanmaa: Muumeja ja Topeliusta

Valkeakosken kaupunginteatterin ja Tampereen Musiikkiakatemian Muumiooppera pohjautuu Tove Janssonin kirjaan Vaarallinen juhannus. Ilkka Kuusiston säveltämän oopperan ohjaa Minna Kangas.

Näytelmä saa ensi-iltansa 13.9. Tampereen Pyynikkisalissa, jossa sitä esitetään 15.9. asti. Esitykset Valkeakosken kaupunginteatterissa 21.9.–29.9.

Valkeakosken kaupunginteatterin syksyn toinen ensi-ilta on Pullo Cavaa ja aurinkoa, komedia naisten ystävyydestä ja unelmien vanhainkodista Algarvessa. Helena Anttosen käsikirjoittaman näytelmän ohjaa Minna Kangas.

Ensi-ilta 26.10. Esityksiä 7.12. asti.

Nokian Työväen Teatterin syksyn ensi-ilta on Linnaisten kartanon vihreä kamari. Heli Pitkäsen käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys perustuu Topeliuksen kartanomiljööseen sijoittuvaan romaaniin Gröna kammarn i Linnais.

Ensi-ilta 14.11. Esityksiä 29.3.2020 asti.