Stand upin pääkaupunki saa ansaitsemansa festivaalin – Tomaatteja! Tomaatteja! tammikuussa Tampereelle

16.11.2023
TohniJutilaOikarinen

Johanna Tohni, Timo Jutila ja Lasse Oikarinen. Kuvat: Tomaatteja! Tomaatteja!

STAND UP | Tampere on Suomen epävirallinen stand upin pääkaupunki. Koomikot rakastavat tamperelaista yleisöä ja tamperelaisyleisö koomikkoja.

”’Missään muualla ei roustata jääkiekkolegenda Timo Jutilaa’, luottaa Johanna Tohni.”

Päivi Vasara, teksti

Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaali siirtyy Hämeenlinnasta Tampereelle. Hämeenlinnaankin jää jotain pientä, mutta päätapahtumapaikka on stand upin epävirallinen pääkaupunki Tampere.

Hämeenlinnaan festivaalin perusti silloin siellä asunut Riku Suokas. Tampereelle ne tuo Suokkaan puoliso Johanna Tohni. Koomikkoja molemmat, ja perhepiirissä siis liikutaan.

Tomaateilla on ikää tänä vuonna 20 vuotta. Festivaalin tammikuun nelipäiväinen ohjelma koostuu 15 erillisestä tapahtumasta.

Festivaali päättyy ja huipentuu Timo Jutila Roastiin, jossa viisi stand up -koomikkoa ja juuri 60 vuotta täyttänyt jääkiekkolegenda vuorollaan roastaa eli solvaa toisiaan roisilla mutta hyväntahtoisella huumorilla.

Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaalin toiminnanjohtaja Johanna Tohni luottaa, että monipuolinen ohjelmisto houkuttelee väkeä. Yksi vetonaula voi olla Hotelli Tornin keikkailta, jossa on vain tamperelaisia koomikkoja.

Festivaaleja on kyselty

– Meiltä on kysytty kauan, miksi Tampereella ei ole kunnon festivaaleja. Nyt on. Koomikot rakastavat tamperelaisyleisöä ja toisin päin. Tampereella stand upin suosio on suuri. Tampere siis ansaitsee festarit, Johanna Tohni sanoo.

Queerit Tomaatit -klubilla esiintyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia koomikoita. Festivaalin avaava Kuitenkin v***ttaa kaikki! -improvisaatioesitys syntyy puolestaan yleisön antamista aiheista, ja Tomatoes in English -klubi naurattaa englanniksi.

Lisäksi ohjelmassa on ammattikoomikoiden treeniklubi, aloittelevien koomikoiden open mic -klubi sekä lähes kymmenen tavallista stand up -klubia.

Kaikkiaan tammikuun Tomaateilla esiintyy 45 ammattikoomikkoa ja 10–15 open mic -koomikkoa. Lippuja tulee myyntiin yhteensä yli 4 000. Monipuolisuutta on sekin, että kukin koomikko heittää pääasiassa vain yhden keikan, vaikka poikkeuksiakin on.

– Olen ylpeä ohjelmistosta. Varmasti löytyy jotain jokaiseen makuun. Sekin on hyvä asia, että tammikuussa ei yleensä ottaen tapahdu mitään, joten ei ole kilpailua ihmisten ajasta.

Tapahtumapaikkoja ovat Hotelli Torni, jossa on kaksi klubitilaa tätä varten, Tampereen Työväen Teatterin TTT-Klubi, ravintola Teerenpeli ja yhden keikan verran Yo-talo.

Yhdistyksen nimi on Komiikkaa kansalla ry, ja se on perustettu vuonna 2008. Järjestäjien jännitystä lisää korona-ajasta jäänyt ilmiö, että ihmiset päättävät menoistaan ja lippujen ostamisesta viime tingassa. Korona teki myös sen ikävyyden, että niiden jäljiltä kassa on aika tyhjä.

Hämeenlinnassa on kesällä yksi tai kaksi tapahtumaa, joiden ohjelmisto julkistetaan myöhemmin. Eli kokonaan Tomaatit eivät erkaannu alkujuuriltaan.

Johanna Tohni soolona

Johanna Tohni on pitänyt itsensä kiireisenä, sillä samaan aikaan kun hän järjesti festivaaleja elämänsä ensimmäistä kertaa, hän kirjoitti ja treenasi ensimmäistä sooloesitystään Huonosti käyttäytyvät äidit.

– Olin aivan poikki stressistä. Onneksi sooloesitykset sujuivat ja saivat yleisöä. Keväälle tuli TTT–Klubille viisi lisäkeikkaa, mistä olen iloinen.

– Sooloesityksessä on oma näkökulmani. Lapset ovat tosi rakkaita ja ihania, mutta äiti voi silti välillä kyllästyä. Mieskoomikko saa naurut, kun hän heittää, että sitten potkaisin lasta ja ai kun lapsi lensi pitkälle. Nainen ei voi. Äitiys on niin helkkarin pyhä asia. Puhun yleensä ottaen siitä, mitä on vanhemmuus. Minusta se on sellainen aihe, josta saa puhua. Siitä pitääkin puhua.

Johanna Tohnin ja Riku Suokkaan parisuhteesta komiikka tekevä esitys Mars vs. Venus 2? Uusintaottelu jatkaa myös tänä talvena.

Tomaatteja! Tomaatteja! Tampereella 24.–27.1.2024. Lisätietoja festivaalin sivuilla.

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua