Seela Sella ja Esko Roine esittävät Rakkauskirjeitä kolme kertaa tällä viikolla Tampereen Työväen Teatterissa

Marita Salonen
27.03.2023
01 seela sella esko roine rakkauskirjeita by harri hinkka kulttuuritoimitus

Seela Sella ja Esko Roine. Kuva: Harri Hinkka

TEATTERI | Rakkauskirjeitä-näytelmä saapuu jälleen Tampereelle tällä viikolla. Seela Sella ja Esko Roine esittävät sen kolmena peräkkäisenä päivänä Tampereen Työväen Teatterissa ja Kulttuuritoimituksen Marja Aaltio aikoo katsoa jokaisen esityksen. Lisäksi hän tapaa näyttelijät joka päivä esitysten yhteydessä. Pieni teatterimaraton alkaa keskiviikkona.

Marita Salonen

Alun perin Tampereen Teatteri nosti näytelmän esiin Suomessa neljä vuotta sitten. Kun esityskausi päättyi, Rakkauskirjeitä muuttui keikkaversioksi näyttelijä Ami Räsäsen ohjelmatoimistoon. 

– Esitys on ainutlaatuinen rakenteeltaan, sisällöltään ja tunnelmaltaan ja reaktioltaan. Osuu katsojassa tunteeseen, että voi kun me elämämme aikana nähtäisiin tarkemmin ja kirkkaammin. Jokainen katsoo näytelmää oman historiansa kautta, Räsänen kertoo.

Ami Räsänen sanoo, että teattereissa monet hyvät esitykset päättyvät turhan aikaisin. Rakkauskirjeitä jos jokin ansaitsi hänen mielestään jatkaa elämäänsä. Niin se lähti kiertueelle suomalaisiin kaupunkeihin, ja palaa nyt taas kolmeksi päiväksi Tampereelle.

– Esko vinkkasi, otatko tämän näytelmän. Pistän nyt sitten näitä nuoria näyttelijöitä tien päälle. Seelahan on vasta 87-vuotias ja kalenteri buukattu täyteen, siis aivan täyteen. On hyvin mielekästä tarjota Rakkauskirjeitä maailmalle. 

Viime perjantaina Seela Sella ja Esko Roine esittivät Rakkauskirjeitä Lahden kaupunginteatterin loppuunmyydylle suurelle näyttämölle. Luonteeltaan esitys on minimalistinen, mikä tekee siitä erityisen sopivan Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämölle tällä viikolla.

– Kaksi ihmistä istuu tuolilla, heidän edessään on pöytä ja he lukevat toiselleen vuosikymmenten aikana lähettämiään kirjeitä. Niiden myötä avautuu heidän pitkä suhteensa. Sitten kun siinä on kaksi tuommoista näyttelijää, joilla itsellään on faktisia ikävuosia ja ammatillisia ikävuosia, niin se on koskettava ja uskottava tarina, Ami Räsänen kuvailee.

– Rakkaudestahan siinä on loppu viimeksi kyse.

Kohtaamisia lavan ulkopuolella

02 marja aaltio by anitta vuorisola kulttuuritoimitus

Marja Aaltio haastoi itsensä teatterimaratoniin. – ”On tosi mielenkiintoista katsoa sama esitys kolmena peräkkäisenä päivänä. Jännittävää nähdä, mitä tästä syntyy”, hän sanoo tulevasta minidokkarista. Kuva: Anitta Vuorisola

Kulttuuritoimituksen Marja Aaltio katsoo Rakkauskirjeitä tällä viikolla keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Hän tapaa videokuvaajan kanssa näyttelijöitä ennen ja jälkeen esitysten. Myöhemmin saamme katsoa minidokkarista, millaisia heidän kohtaamisensa ovat olleet. 

Rakkauskirjeitä ovat maailmalla aiemmin esittäneet muun muassa Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow, Tom Hanks ja Mel Gibson. A. R. Gurney on käsikirjoittanut ja ohjeistanut esityksen. Suomeksi sen on kääntänyt Juha Lehtola

Jos haluat osallistua projektiin, voit lähettää esitysten jälkeen sähköpostia näytelmän herättämistä ajatuksista ja tunnelmista osoitteeseen . Kirjoita viestin otsikoksi Rakkauskirjeitä

Rakkauskirjeitä Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä ke 29.3. kello 19, to 30.3. kello 19 ja perjantaina 31.3. kello 13.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua