Rock-Hamlet valtaa syksyllä Tampereen Työväen Teatterin Suuren näyttämön – Otso Kautto ohjaa

29.01.2020
DSC00073 3 scaled 1

Shakespearen klassikko nähdään Työviksen Suurella näyttämöllä vähemmän perinteisessä muodossa: rockmusikaalina. Pääkalloa pitelee nimiroolissa Saska Pulkkinen.

Hanna Telakoski

Tampereen Työväen Teatteri esitteli tiistaina syksyn uutuusmusikaalinsa. Suurella näyttämöllä nähdään klassikkojen klassikko, Shakespearen tragedia Hamlet vähemmän perinteisessä muodossa: rockmusikaalina.

Tiistai-iltana 28.1.2020 Työviksen Suurella näyttämöllä järjestetyn esittelytilaisuuden yleisö pääsi kuulemaan mitä tuleman pitää. Katsomo oli nyt tyhjä. Estradilla olimme niin me kuulijat kuin esiintyjätkin. Asetelma toimi.

Näyttämön keskellä olevalle lavalle kavunneen teatterijohtaja Otso Kauton mukaan luvassa on Hamlet sellaisena kuin Shakespeare on se kirjoittanut. Rockmusikaalissa kuitenkin teatteriesitys kohtaa rock-konsertin.

Kantaesityksensä 3.9.2020 saavan musikaalin trailerissa jonglöörataan pääkalloilla.

Video Hamletin julkistustilaisuudessa TTT:n Suurella näyttämöllä tiistaina 28.1.2020. Kuvaus: Anne Välinoro

* *

Kautto toteaa jo 1500-luvun lopussa Victor Hugon olleen häkeltyneen ihastunut teatteriseurueesta, joka oli saapunut Englannista Pariisiin.

Kyse oli Shakespearen ryhmästä, oman aikansa kapinallisista, jotka toimintatavoillaan pilkkasivat ajan konventionaalisuutta. He edustivat uutta röyhkeän rohkeaa tapaa olla lavalla.

Hamlet tarjoaa hienot eväät rockmusikaaliin. Se pitää sisällään kiihkeitä tilanteita. Rakkaus, kosto, juonittelu ja äärimmäiset tunnetilat ovat voimallisesti läsnä. Siksi ajatus työstää tekstiin rockmusikaali ei ole kaukaa haettu.

Saska Pulkkinen lauloi kuoron säestämänä tiistain julkistustilaisuudessa Kuva: Janica Brander

Hamletin tarinassa kyse on kertomuksesta isänsä haamun riivaamasta nuoresta miehestä. Yhtä lailla se on kuitenkin kertomus siviiliuhreista, sivullisista, jotka ovat väärässä paikassa väärään aikaan. Miten korjata vääryys ja mikä on ehdottomuuden hinta?

Tarinan sanotaan kestäneen aikaa, koska se ei tarjoa vastauksia, vaan pakottaa kysymään kysymyksiä.

Musikaalin ohjaa Otso Kautto ja produktio on hänen pitkäaikainen haaveensa.

Katsojina emme tiedä mikä on totta, mikä valetta ja omalle tulkinnalle jää hyvin tilaa, Kautto sanoo. Tätä kyseistä Hamletia hän luonnehtii elämänjanoiseksi. Kertomuksessa hätävalheet ja juonittelu ovat voimallisesti läsnä.

Uuden tekstisovitukset on tehnyt Michael Baran. Kyse on yhä runollisesta Shakespearesta, mutta selkeämpänä ja ymmärrettävämpänä. Musikaalissa saa samassa paketissa Hamletin ja rockmusikaalin tai toisinpäin, miten vain haluaa.

* *

Teoksen liikeidentiteetti kattaa kaiken lavalla olemisen. Näyttämöllä ei tulla näkemään perinteistä musikaalikoreografiaa, vaan liikekieli kumpuaa näytelmän sisältä käsin.

Liikeidentiteetti on tanssitaiteilija Tero Saarisen laatima. Saarisen mukaan musikaalin ”liike ja muoto tulee olemaan mielen kuvaa, joka kumpuaa ristiriitaisuuden, reaktiivisuuden ja raivon ääripäistä – eli kaikesta siitä, mitä Hamlet ympärilleen kylvää.”

Saarinen työskentelee nyt ensimmäistä kertaa ammattinäyttelijöiden kanssa.

Hamletin musiikin on säveltänyt Eeva Kontu yhdessä Jarmo Saaren ja Varre Vartiaisen kanssa. Kontu kertoo kutsuneessa Saaren ja Vartiaisen mukaan rockidentiteettiä tuomaan. Kapellimestarina toimii Joonas Mikkilä. Musiikkituotannosta vastaa MD Company Oy.

Keskeisenä toimijana musikaalissa lavalla toimii kuusihenkinen rock-bändi Hamlet and His Gravediggers.

Hamlet and his Gravediggers. Kuva: Janica Brander

Eeva Kontu sanoo, että musikaalissa lauletaan kun sanat eivät riitä ja soitetaan kun ei osata antaa sanoja tunteille. – Tässäkin voidaan siis vetää Victor Hugo kehiin. Musiikin keinoin voidaan ilmaista se mitä ei kyetä sanoittamaan, mutta mistä ei myöskään voida vaieta.

Nimiroolissa nähdään Saska Pulkkinen, joka on näyttänyt osaamistaan musikaaleissa Poikabändi ja Tytöt 1918. Muissa rooleissa ovat Nätyn Inke Koskinen Ofeliana sekä muun muassa Petra Karjalainen, Jari Ahola, Jussi-Pekka Parviainen, Pentti Helin, Petrus Kähkönen ja Petra Ahola.

Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaa Kimmo Viskari. Puvustuksessa ei ole Kauton mukaan lähdetty modernisointiin. Valosuunnittelu on Eero Auvisen käsialaa ja äänisuunnittelijana toimii Kalle Nytorp.

Otso Kautto lupaa näyttämölle väkeviä powerballadeja ja hillitöntä energiaa. Lanseeraustilaisuudessa Hamlet and His Gravediggers -bändin tulkitsemat näytteet lupaavat estradille kunnon ryminää. Odotus jää kytemään takaraivoon.

Teatteriin, rockkonserttiin vai kenties musikaaliin? Nyt vaikuttaa hyvinkin siltä, että kaikki nämä voi saada kerralla.

Lisätietoa musikaalista täältä

Inke Koskinen on Ofelia. Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Pin It on Pinterest

Share This