Komisario Koskinen nousee Komediateatterin lavalle uuden tarinan voimin – nimiroolissa Tommi Raitolehto

02.06.2022
koskinen komediateatterissa hela raitalehto

Kaisa Hela ja Tommi Raitolehto käyvät kesällä rikosten kimppuun. Kuva: Harri Hinkka

TEATTERI | Seppo Jokisen luoma poliisihahmon tuorein valtaus on Tampereen Komediateatterin lava. Ensi-iltaan tuleva Komisario Koskinen ja pahanpuhujat on aivan tuore tarina, jota ei ole kirjoista luettu.

”Jopa kuunnelmasta tuli palautetta, että eihän Tommi Korpela ole yhtään Koskisen näköinen.”

Marja Aaltio, teksti

Tampereen Komediateatterin Komisario Koskinen ja pahanpuhujat -näytelmä alkaa, kun Tammelan torin mustamakkarakioskista löytyy ruumis. Paikalle kiirehtii tietenkin Sakari Koskinen ryhmänsä kanssa. Pekki, Veepee ja Ulla Lundelin ryhtyvät selvittämään ruumiin mysteeriä.

Näytelmän historia juontaa parin vuoden taakse. Tampereen Komediateatterin teatterinjohtaja Panu Raipia otti yhteyttä Seppo Jokiseen ja ehdotti näytelmää. Alusta asti oli selvää, että tarinan pitää olla uusi, mutta tunnistettavaa Koskista. Jokinen kirjoitti tekstin proosamuotoon ja Raipia dramatisoi sen näyttämölle.

– Kirjoitin tekstin niin kuin olisin kirjoittanut dekkaria. Ihan yhtä paljon siinä ei tietenkään ollut Koskisen päänsisäistä tarinaa, mutta muuten kuvailin ympäristön samaan tapaan kuin dekkaria kirjoittaessa, Jokinen kertoo näytelmän tiedotustilaisuudessa.

Jokiselle on tyypillistä viedä tarinaa eteenpäin dialogin voimin. Teosten huumori on usein sanailua ja naljailua. Tyylilaji sopii hyvin näyttämölle, ja sitä löytyy myös ainakin siitä näytelmänpätkästä, joka tiedotustilaisuudessa esitetiin maistiaisiksi.

– Tekstissä ei ole mukana huumoria siksi, että näytelmä esitetään Komediateatterissa. Samanlaista sanailua on kirjoissakin, Jokinen sanoo.

Mieleinen roolitus

Seppo Jokinen on seurannut iloisena, mutta hieman hämmentyneenä Koskisen vauhdikasta marssia ja maailmanvalloitusta. Nelosella nähty televisiosarja etenee kesällä jo toiselle kaudelle. Toisen kauden kahdesta ensimmäisestä jaksosta on tehty myös elokuva. Aiemmin komisario Koskinen on ratkonut rikoksia kirjoihin perustuvassa näytelmässä Tampereen Työväen Teatterin lavalla. Jokisen kirjoista on tehty myös kuunnelma.

Koskisen roolin haltuun ottava Tommi Raitolehto on siis jo neljäs komisario. Tähän asti kirjojen faneista on aina löytynyt niitä, joiden mielestä rooleihin on valittu aivan väärä näyttelijä. Jokinen kertoo hymyillen, että jopa kuunnelmasta tuli palautetta, että eihän Tommi Korpela ole yhtään Koskisen näköinen. Pääasia kai kuunnelmassa on, että näyttelijä kuulostaa uskottavalta.

Seppo Jokinen on ollut mukana valitsemassa näyttelijöitä, jotka Komediateatterin lavalle kipuavat. Hänen mielestään kaikki Koskiset ovat olleet hyviä aiemmissakin tuotannoissa, ja myös Raitolehto saa kirjailijalta kiitosta.

Erityisen tyytyväinen hän on Ulla Lundelinia esittävään Kaisa Helaan. Helalle Lundelin on tuttu jo kuunnelmasta. Hän veti roolin kuunnelman toisella tuotantokaudella.

– Minun Ullani on ehkä aika samanlainen kuin olen itse siviilissä, Hela pohtii.

Hänelle Jokisen hyväksyntä tarkoittaa sitä, että hän voi tehdä Ullasta juuri sellaisen kuin itse ajattelee.

– Ulla on reilu ja lämmin tahtonainen. Koskinen luottaa häneen. Hän myös näkee mysteeriä ratkottaessa sellaisia asioita, joita Koskinen ei näe.

Komisario Koskinen ja pahanpuhujat saa ensi-iltansa torstaina 9.6.2022. Esityksiä 6.8. saakka. Lisätietoa täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua