Rajaton-festivaali tarjoaa melodista jazzia ja syksyistä tunnelmaa – Julia Korkman iloitsee yleisön kohtaamisesta

09.09.2021
KorkmanSokolov

Julia Korkman ja Sergei Sokolov esittävät tunnelmallista jazzia Rajaton-festivaalilla. Kuva: Rajaton-festivaali

MUSIIKKI | Rajaton-jazzfestivaali järjestetään Helsingissä nyt viidettätoista kertaa. Tavallisesti alkuvuodesta järjestettävä festivaali siirrettiin koronapandemian takia syksyyn. Konsertteja on Pakilassa, Tuomarinkylässä ja Vuosaaressa.

Sirpa Pääkkönen, teksti

Rajaton-festivaalilla on vuosien aikana nähty erityisen paljon venäläisiä jazzmuusikoita Pietarista ja Moskovasta. Nyt yksi esiintyjistä on laulaja ja oikeuspsykologi Julia Korkman, joka konsertoi pianisti Sergei Sokolovin kanssa Hyvän Paimenen kirkossa. Konsertin teemana on syksyn saapuminen. Illan aikana kuullaan muun muassa laulut Visan om Helsingfors, You Must Believe in Spring, Jardin d’hiver (talvipuutarha), Kun syksy saapuu Helsinkiin ja A Nightingale Sang in Berkeley Square.

– Ajattelimme, että yleisö kaipaa melodista ja tunnelmallista musiikkia. Ehdotin konsertin teemaksi syksyisiä kappaleita. Mukana on tunnelmallista jazzia ja laulelmia. Laulan eri kielillä, suomeksi, ranskaksi, ruotsiksi ja englanniksi, Korkman sanoo.

Koronavuosi tyhjensi oikeuspsykologina päätyönsä tekevän Korkmanin keikkakalenterin. Tauon jälkeen hän esiintyi viime kesänä Baltic jazz -festivaalilla Taalintehtaalla Django Collective Helsingin kanssa. Hän kävi esiintymässä myös Korppoossa.

– Elävän yleisön kohtaaminen oli upeaa. Pitkän tauon jälkeen vahvaa kokemusta osaa arvostaa. Yleisö on hyvin vastaanottavaista. Jännitän aina hieman esiintymisiä, mutta jännitys hiipuu, kun musiikki vie mukanaan, ja on ihana huomata, miten yleisö janoaa musiikkia.

Julia Korkman keikkaili pitkään psykiatri ja pianisti Claes Anderssonin kanssa. He esiintyivät Rajaton-festivaalilla alkuvuodesta 2019. Saman vuoden kesällä Andersson kuoli. Hyvän Paimenen kirkon konsertissa Korkman laulaa syksyisen kappaleen Kuolleet lehdet ranskaksi. Se oli hänellä ja Anderssonilla lähes aina ohjelmistossa.

– Tunnen edelleen haikeutta hänen kuolemastaan. Minulla tulee usein mieleen joku asia, josta olisi mukava keskustella Claesin kanssa. Meillä jäi paljon kesken. Suunnittelimme esiintymistä Turun musiikkijuhlilla hieman ennen hänen kuolemaansa. Päällimmäisin tunne on kuitenkin kiitollisuus. Oli hienoa tuntea ihminen, joka jätti niin kauniin perinnön, monella tapaa.

”Syvällistä hyvää mieltä”

Nuorena Korkman otti laulutunteja klassisessa musiikissa Bolognassa Pohjois-Italiassa. Hän pyrki opiskelemaan klassista laulua Bolognan konservatorioon ja pääsikin, mutta konservatorion sääntöjen mukaan sisään otettiin vain sama määrä, joka valmistui. Julia ei mahtunut joukkoon.

Korkman jatkoi psykologian parissa oikeuspsykologian dosentiksi. Laulu säilyi aina rinnalla ihanana harrastuksena. Hän on laulanut kuorossa ja tehnyt soolouraa. Kuoro merkitsee hänelle hyvin paljon. Nyt kun koronapandemia on paremmin hallinnassa, on mahdollista palata kuoroon.

– Olen laulanut kamarikuoro Auditessa. Kuorolaulu on voimaannuttava kokemus. Olen kaivannut sitä syvällistä hyvää mieltä, jonka kuorosta saa. Kuoro on enemmän kuin laulajien yhteenlasketut äänet. Se on instrumentti, jossa laulajat hengittävät ja reagoivat yhtenä soittimena. Siinä on jotain maagista.

Kuoromusiikki kuuluu Korkmanin lempimusiikkiin. Hän kuuntelee laajasti musiikin eri lajityyppejä klassisesta musiikista jazziin. Lempilaulajansa hän sanoo nopeasti. Se on Ella Fitzgerald.

* *

Rajaton Jazz

Jazzia svengaten

  • Eva Vikman, laulu & Premium Jazz Experience. 1950- ja 1960-lukujen unohtumattomia jazziskelmäklassikoita tuorein, svengaavin sovituksin. Kokoonpanossa soittavat Ilkka Hanski, basso; Janne Levy, piano; Eki Vikman, rummut.
  • La 11.9.2021 klo 19. Kulttuurikeskus Vuotalo, Mosaiikkitori 2.

Jazz-illallinen

  • Tessa Virta Trio.
  • To 16.9. klo 19. Ravintola Annan Kartano. Tuomarinkyläntie 4–18.

Kun syksy saapuu Helsinkiin

  • Julia Korkman & Sergei Sokolov
  • Pe 17.9. klo 19. Hyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1.

Liput konsertteihin Ticketmasterista ja ovelta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua