Korona ei katkaise pitkää perinnettä – Aitoossa juhlitaan Kirkkareita 138 vuotta putkeen

05.08.2020
toni wirtanen 1997

Apulanta esiintyi Kirkastusjuhlilla ensimmäisen kerran 1997.

MUSIIKKI | Suomen vanhin festivaali järjestetään poikkeuksellisesti kaksipäiväisenä. Ruuhkien välttämiseksi enimmäisväkimäärä puolitetaan ja juhla-alue muutetaan K-18-anniskelualueeksi.

Tommi Liljedahl, teksti ja kuvat

Koronakesä ei katkaise Aitoon Kirkastusjuhlien 138-vuotista perinnettä. Suomen vanhimpia festareita vietetään poikkeusjärjestelyin 21.–22. elokuuta.

Ruuhkien välttämiseksi enimmäisväkimäärä puolitetaan 2 500:een, ja koko juhla-alue muutetaan K-18-anniskelualueeksi. Esiintymislavat rakennetaan ulos, ja katetut ylä- ja alalavat palvelevat väljinä olutterasseina sekä kahviloina. Sateen varalta myös ulos nousee telttakatoksia.

Kaikille kävijöille järjestetään istumapaikat ja pöydät, joista näkee ja kuulee molempien lavojen esiintyjät. Käsienpesu ja -desinfiointipisteitä sijoitetaan eri puolille aluetta.

– Teemme kaiken mahdollisen, jotta kävijät voivat saapua turvallisin mielin, Kirkkari-järjestäjä, Aitoon VPK:n puheenjohtaja Erkki Hyöki sanoo.

Väen pakkautumisen välttämiseksi sisääntuloportteja lisätään ja lippuja myydään vain ennakkoon netin kautta. Alueen ulkopuolisesta leirintäalueesta luovutaan.

Suomen vanhimmat festarit

Aitoossa juhlittiin Kirkkareita jo Venäjän vallan aikaan; ennen kuin sähköt saapuivat maahan. Edes sotavuodet eivät täysin katkaisseet vuodesta 1882 jatkunutta Kirkkari-perinnettä, mutta tanssikiellon vuoksi silloin vietettiin vaatimattomampia juhlia.

Palokunnan juhlat kasvoivat festareiksi, kun iskelmä ja rock alkoivat villitä kansaa. Riehakkaiden juhlien turvaksi lähetettiin poliiseja Helsingistä saakka, ja juhlien satoa uutisoitiin lehdissä jo paljon ennen kuin Espoonlahdessa järjestettiin vuonna 1966 maan ensimmäiseksi festariksi mainittu Helsinki Folk Festival.

Kirkkareilla ovat aina esiintyneet maan kovimmat iskelmä- ja rocktähdet. Tänä vuonna lavalle nousevat muun muassa Sanni, Anssi Kela, Gasellit, Atomirotta, Gettomasa ja Black Devils & Ile Kallio. Juhlat huipentaa totuttuun tapaan 24. kertaa Kirkkareilla esiintyvä Apulanta.

apulanta 1997

Tänä vuonna Apulanta esiintyy Kirkkareilla jo 24. kertaa.

Järjestelyt palokunnan ripeydellä

Kesän 2020 Kirkkareita piti viettää tavanomaiseen tapaan heinäkuun alussa. Kolmipäiväinen karkelo peruttiin keväällä, kun isot yleisötilaisuudet kiellettiin. Aitoon VPK on kuitenkin seurannut tiiviisti koronarajoitusten purkamista ja muualta saatuja kokemuksia.

– Pirkanmaan tautitilanne on pysynyt hyvin hallinnassa, vaikka baaritkin ovat jo auki, Erkki Hyöki sanoo.

Päätös juhlien järjestämisestä tehtiin heinäkuun viimeisinä päivinä. Sen jälkeen järjestelyt ovat edenneet palokuntamaisella ripeydellä.

Ohjelma rakentui neljässä päivässä. Jotkut bändit ovat vetäytyneet suosiolla koronatauolle, mutta useimmat odottavat paluuta tien päälle. Esiintyjistä käytävää kilpailua vähensi se, että Kirkkari-viikonloppuna järjestetään festarit ainoastaan Porissa, Oulussa ja Torniossa. Myös Pirkanmaalla keikkakesä on tavallista hiljaisempi.

Talkooväen rekrytointi käynnissä

Kirkkari-järjestelyt hoidetaan pitkälti vapaaehtoisvoimin. Aitoon VPK:ssa luotetaan siihen, että talkooväkeä saadaan riittävästi, vaikka rekrytointiin jää vain pari viikkoa ja kaikilta vaaditaan vähintään 18 vuoden ikää.

– Kolmepäiväisen tapahtuman lyheneminen kahteen iltaan vähentää hieman talkooväen tarvetta. Lisäksi esimerkiksi palokunnan festarigrilli annetaan tällä kertaa ulkopuolisen yrittäjän hoidettavaksi, Erkki Hyöki sanoo.

Turvallisuuden vuoksi tehtävät erikoisjärjestelyt teettävät palokunnalle lisäaskaretta. Esimerkiksi 2 500 istumapaikan haalimiseksi oli käännytty panimon ja muiden tapahtumajärjestäjien puoleen.

– Luotamme siihen, että pystymme järjestämään kaiken turvallisesti ja laadukkaasti. Uskomme myös, että kävijät toimivat vastuullisesti, eikä kukaan lähde kipeänä liikkeelle, Hyöki sanoo.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua