Vihreä toivon valo hehkuu nyt joka ilta kello 22–02 Tampereella, Tallinnassa, Tartossa ja Reykjavikissa

09.04.2020
Vanemuine teatteri Tartto Viro B

Tampere-talo haluaa osoittaa tukea kaikille arjen sankareille – kaikille, joita koronapandemian aiheuttama kriisi tavalla tai toisella koskettaa.

Marita Salonen, teksti

Eestin kansallisooppera ja -baletti Tallinnassa, Vanemuine-teatteri Tartossa sekä musiikki- ja kongressikeskus Harpa Reykjavikissa saivat kutsun Tampere-talolta lähteä mukaan jakamaan toivoa kriisiajan keskelle. Nyt kaikki neljä kulttuuritaloa syttyvät vihreän valon hehkuun joka ilta kello 22. Valot loistavat iltayössä kello 02:een asti.

Tampere-talo ja kumppaninsa haluavat osoittaa tukea kaikille arjen sankareille koronapandemian aikana: hoito- ja pelastushenkilökunnalle, kotonaan lapsia opettaville ja hoitaville vanhemmille, toisia auttaville vapaaehtoisille, yksinäisyyttä vastaan taisteleville, sairauden kanssa kamppaileville, karanteenissa pysyville vanhuksille, toimentulonsa puolesta pelkääville ja kaikille, joita kriisi koskettaa. Kulttuurikeskukset valaistaan vihreällä valolla torstaista 9.4. alkaen toistaiseksi joka ilta klo 22–02.

Kulttuuritoimituksen Marita Salonen kysyi Tampere-talon johtajalta Paulina Ahokkaalta tunnelmia uudesta toivon valaistuksesta.

* *

Mitä toivot ohikulkijoiden ajattelevan, kun he näkevät Tampere-talon hehkuvan vihreänä?

– Toivomme kaikki, että ohikulkijat saisivat siitä iloa ja tunteen siitä, että me emme kukaan ole tässä yksin, emme tässä tilanteessa emmekä akuutin kriisin jälkeenkään. Sankareita on paljon ja töitä tämän kriisin voittamiseksi tekevät ihan kaikki, omalla tavallaan.

– Eli toivoa. Ja että maailmalla on myös muita ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa. Vaikka tämä kriisi on vahvistanut fyysisiä rajoitteita, se myös yhdistää meitä maailman ihmisiä ennennäkemättömällä tavalla. Kulttuuri auttaa ihmisiä kestämään tämän tilanteen ja rakentamaan ihmisten luottamuksen sekä taloudellisen toimeliaisuuden, kun tilanne on ohi.

– Normaalisti Tampere-talo hehkuu brändimme värissä, sinisessä, eli uskon, että vihreä väri tullaan huomaamaan. Vihreä väri tulee todennäköisesti joka tapauksessa herättämään ajatuksia, mikä on aina hyvä asia.

Musiikki- ja kongressikeskus Harpa Reykjavikissa.

Millaisia tunteita vihreä väri herättää?

– Vihreä väri edustaa harmoniaa ja tasapainoa sekä symboloi toivoa, rauhallisuutta ja uudistuksia. Se nähdään toivon ja levollisuuden värinä. Vihreän värin sanotaan myös saavan luovuuden kukkaan sekä lisäävän keskittymiskykyä. Näitä me kaikki juuri nyt tarvitsemme.

– Kun kuningatar Elisabeth piti sykähdyttävän puheensa koronakriisistä kärsiville, hän oli pukeutunut vihreään, mikä ei ole millään tavalla sattumaa.

Millä tavalla tämä kampanja sykähdyttää sinua henkilökohtaisesti?

– Suoraan sanottuna liikutuin, kun näin yhteisen kuvan, jossa meidän kaikkien talot loistivat vihreän värissä. Näin siinä todellisen yhteistyön, toivon ja solidaarisuuden symboliikkaa todella paljon. Toivon sydämestäni, että se onnistuisi herättämään samanlaisia toivon tunteita mahdollisimman monessa.

Miksi valaisukumppanit ovat juuri Tallinnasta, Tartosta ja Reykjavikista?

– Olimme kaikki todella ilahtuneita, kuinka valtavan nopealla toiminnalla ystävämme Vanemuinessa, Viron kansallisoopperassa ja konserttitalossa sekä Reykjavikin Harpassa lähtivät mukaan. Kontaktoimme pari muutakin pohjoismaista taloa, mutta yhdellä oli remontti päällä ja valaistus poissa, ja toisella on ulkovalaisukäytössä vain sininen.

– Kulttuurikaupunki Tartolla ja Tampereella on hyvin läheiset yhteistyösuhteet, ja olemme tehneet hyvin tiivistä yhteistyötä myös tulevien kulttuuripääkaupunkien kanssa: Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024, ja Tampere toivottavasti vuonna 2026. Lisäksi Tallinnan kansallisooppera ja -baletti ovat vakituisia vieraita Tampere-talossa, ja yhteistyömme Islannin Harpan eri toimijoiden kanssa on ollut jo kauan tiivistä. Eli kaikki olivat puhelun päässä.

– Mutta kuten sanottu, myös parille muulle soitettiin, ja halua yhteiseen työskentelyyn on ihan selvästi. Tuntuu, että kansainvälinen yhteisö kaipaa yhteydenpitoa, parhaiden käytäntöjen vaihtoa sekä kaikkea mahdollista yhteistyötä entistäkin enemmän.

– Tämän prosessin aikana saimme todella tehokkaasti vaihdettua kuulumiset myös erilaisista virtuaalipalveluista ja opimme siitä paljon. Käytännössä kaikilla oli sisältöjä tarjolla verkossa, jotta ihmiset pääsevät tämänkin kriisin aikana nauttimaan kulttuurista, sillä siihen on nyt tarvetta enemmän kuin koskaan.

Eestin Kansallisooppera ja -baletti Tallinnassa.

Toivotko, että muut kulttuuritalot liittyvät rintamaan ja alkavat hehkua iltaöisin vihreänä?

– Halusimme kutsua kaikki mukaan tähän #lightitupgreen-kampanjaan, ja halusimme tosiaan valita värin, johon kaikki kansainvälisestikin voisivat yhtyä. Toki monet toimijat ovat toteuttaneet jo hienoja kampanjoita muilla tavoin. Useilla toimijoilla on sydämiä, toisia värejä tai symboleita käytössä, ja ne kaikki ovat aivan yhtä tervetulleita. Kaikki mikä edistää ihmisten kiitollisuuden, toivon tai solidaarisuuden ajatuksia, on tervetullutta!

Onko Tampere-talo ”puhunut” ympäristölle aikaisemmin näin vahvasti valaistuksen keinoin?

– Olemme aiemminkin ottaneet osaa erilaisiin valaistuskampanjoihin, esimerkiksi MM-kisavoittojen ja erilaisten kampanjoiden yhteydessä. Toki tilanteesta tekee poikkeuksellisen se, että värivalaisu on nyt päällä pidemmän aikaa ja talo sen takana kiinni. Me emme malta odottaa, että pääsemme Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuonna avaamaan ovemme uudestaan ja toivottamaan kaikki ihmiset jälleen sydämellisesti tervetulleiksi!

Tampere-talo Sorsapuiston laidalla Tampereella.

Nähdäänkö sinut nyt iltaisin Sorsapuistossa katsomassa omaa taloa?

– Kyllä, käyn säännöllisesti iltaisin lasteni kanssa pyöräilemässä Sorsapuistossa ja moikkaamme aina Muumipeikko-patsasta. Odotan jo innolla väristä syntyviä kysymyksiä ja kommentteja. Myös lapsia tulee ihan varmasti lohduttamaan, että ystävämme maailmalla ovat tässä samassa kampanjassa mukana. Toivo, kiitollisuus ja solidaarisuus ovat nyt asioita, joista hyvin mielelläni keskustelen.