Sairaaloiden taideteokset Taidehallissa – Markku Valkosen kuratoimassa näyttelyssä yli 200 teosta

16.11.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Sirpa Pääkkönen

KUVATAIDE | Helsingin yliopistollisen sairaalalla HUSilla on lähes 6 000 taideteoksen kokoelma, joka karttuu koko ajan.

Sirpa Pääkkönen, teksti

Taide pidentää ikää on oivallinen nimi Helsingin Taidehallissa avatulle näyttelylle, joka esittelee Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin laajaa taidekokoelmaa.

Taidehistorioitsija Markku Valkosen kuratoimassa näyttelyssä on esillä yli 200 teosta, jotka on koottu sairaaloiden sisääntuloauloista, odotushuoneista, käytäviltä, kahviloista ja potilashuoneista.

Näyttelyn painava viesti on se, että taide lisää hyvinvointia. Se ei ole luksusta eikä tarpeeton, kallis turhake, johon välillä on viitattu yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Näyttelyyn liittyy upea kirja Taide pidentää ikää – reseptejä HUSin kokoelmasta, jonka esipuheessa lääketieteen ja kirurgian tohtori Seppo Seitsalo ja sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipale siteeraavat WHOn vuonna 2019 julkaisemaa raporttia taiteen terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.

KaarinaKaikkonenYhäKiinni

Kaarina Kaikkonen: Yhä kiinni, 2016. Kuva: Jussi Tiainen

Raportti sisälsi lähes tuhat alkuperäisjulkaisua tai katsausta, joissa kuvattiin kulttuurin myönteisiä vaikutuksia. Pohjoismaissa ja Englannissa on tehty kymmeniätuhansia ihmisiä koskevia epidemiologisia väestötutkimuksia. Niissä selvitettiin kulttuurin harrastamisen vaikutusta terveyteen ja elinajanodotteeseen.

Tutkimuksissa paljastui, että kulttuurin vaikutus on suurempi kuin hyötyliikunnan tai laihduttamisen. Vaikutus oli yhtä suuri kuin tupakoimattomuudesta saatu hyöty.

Kulttuurin harrastaminen lisäsi elinajanodotetta jopa kaksi tai kolme vuotta verrattuna sohvalla makoiluun. Kirjoittajien johtopäätös on, että taide todella pidentää ikää.

Sairaalassa taide voi myös auttaa näkemään elämän monimuotoisuutta ja herättää erilaisia tunteita. Teokset muistuttavat siitä, että kukaan ei ole yksin. Joku muukin on katsonut samoja teoksia ja virkistynyt tai liikuttunut niiden äärellä.

MiinaÄkkijyrkkäKotiin

Miina Äkkijyrkkä: Kotiin, 2003. Kuva: Jussi Tiainen.

Taidehallin seinät täyttyvät nyt lattianrajasta kattoon taideteoksista, jotka luovat monipuolisen kuvan etupäässä suomalaistaiteilijoiden teoksista. Mukana on esittävää ja abstraktia, ekspressiivistä ja pelkistettyä, modernistista ja rosoista taidetta.

Taidehallin seinillä kirmaavat Miina Äkkijyrkän lehmät ja Osmo Rauhalan hirvieläimet. Siellä poseeraavat Alvar Gullichsenin Posankka ja Hannu Hyrskeen Hyvän ilman lintu.

Näyttelyssä on esillä teoksia muiden muassa Juhana Blomstedtilta, Kari Cavénilta, Susanna Gottbergilta, Juhani Harrilta, Outi Heiskaselta, Pentti Kaskipurolta, Johanna Koistiselta, Kristian Krokforsilta, Kuutti Lavoselta, Tapani Mikkoselta, Jukka Mäkelältä, Ulla Rantaselta, Pentti Sammallahdelta, Marjatta Tapiolalta, Anna Tuorilta ja Viggo Wallensköldiltä.

posankka

Alvar Gullichsen: Posankka. Kuva: Sirpa Pääkkönen

HUSin taidekokoelmassa on tällä hetkellä noin 5 700 teosta. Siihen kuuluu etupäässä maalauksia, akvarelleja, grafiikkaa ja veistoksia. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvun lopulta.

HUSissa on toiminut taidetoimikunta vuodesta 2013. Sen toiminta perustuu HUSin linjaukseen, jonka mukaan potilaiden hoitoympäristöä kehitetään terveyttä edistäväksi ja potilaan voimavaroja tukevaksi. Taidetoimikunta ylläpitää HUSin taidekokoelmaa ja hankkii uusia teoksia.

HUSin tiloissa kuvataidetta näkee vuosittain noin 700 000 potilasta vierailijoineen. Taide ilahduttaa myös 27 500 henkilökunnan jäsentä.

Taide pidentää ikää -näyttely esillä Helsingin Taidehallissa (Nervanderinkatu 3) 5.1.2025 asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua