”I fäders spår för framtids segrar!” – viisi kaikkien aikojen sykähdyttävintä Vasaloppet Crash -videota

09.01.2020

Ruotsin Vasaloppet-kilpailuun osallistuu vuosittain yli 15 000 hiihtäjää ympäri maailmaa. Moni heistä kaatuu – ja vielä useampi heidän vanavedessään.

Ville Pirinen

Vasaloppet on merkittävä ruotsalainen murtomaahiihtotapahtuma, joka seurailee Kustaa Vaasan aikoinaan 1520-luvulla sotahommissa hiihtämää 90 kilometrin mittaista pakolenkkiä. Julkinen hiihtokilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1922. Tapahtuman motto on ”I fäders spår för framtids segrar”. Suomeksi jotakuinkin ”isiemme jäljissä kohti tulevaisuuden voittoja” tai jotain sellaista.

Osallistujia Vasaloppetissa on nykyään tasaisesti yli 15 000 ympäri maailmaa. Lyhytkin googlaus auttaa löytämään asiallista asiatietoa Vasaloppetista, mutta tämä listaus ei nyt keskity siihen.

* *

Vasaloppetin hiihtoreitti sisältää ainakin yhden hurjan mäen, jossa joka vuosi sadat tapahtumaan osallistujat lipeävät suksiltaan ja kaatuvat näyttävästi. Massahiihtotapahtumassa yksikin kaatuminen johtaa usein jonkinlaiseen dominoefektiin hiihtäjien törmäillessä hangessa pyllyileviin kollegoihinsa. Harva asia maailmassa on samalla tavalla visuaalisesti kiehtovaa.

Tästä aiheesta on kunnon väki alkanut kuvata vuosittain videoita. Sama mäki joka vuosi mutta eri verkkarit. Tämä artikkeli on mahdollisimman epävirallinen johdatus ”vasaloppet crash” -videoiden ihmeelliseen maailmaan.

* *

1. Vasaloppet 2012 five min crashes Risberg vurpor

Reilu viisiminuuttinen taltiointi vuoden 2012 kohelluksesta tarjoaa laimentamattoman ”vasaloppet crash” -kokemuksen. Silottelematon pätkä puhuttelee vaativaakin massahiihtokaatuiluvideomakua olemalla yhtä aikaa täysin arkinen ja täysin käsittämätön. Cinéma vérité -käsitteen tarkkailullista tulkintaa myötäilevä toteutus keskittyy havainnoimaan ja raportoimaan.

Kuva kääntyilee kaatuilun mukana. Tärisevä käsivarakuvaus ei pyri peittämään kameran läsnäoloa. Sekä hiihtäjien että ladunvarsiyleisön toiminta ja reaktiot näyttäytyvät kaikessa koruttomassa kauneudessaan. Ääniraidan voivottelu ja hihittely tallentavat aitoa hetkeä. Video ei tarjoa vaikkapa editoinnin tarjoamaa älyllistä etäännytystä, vaan menee jatkuvasti sisältö edellä. Muoto pysyy toissijaisena, ja on osittain tästä syystä taiteellisesti perustelluin mahdollinen muoto.

Video sisältää lukemattomia klassisia pannutuksia, kuten vaikkapa kohdassa 2:02 tapahtuva ”suoraan kasvot edellä latuun” -tyyppinen kyntötyö. Hurjaa toimintaa tasapainottavat herkistävät suvannot, kuten kohdassa 3:08 vilahtavat yksinäiset sukset ojanpenkalla.

Kaiken kaikkiaan tämä vuoden 2012 klippi on kuin tiivistelmä ihmiskunnan suuresta tarinasta: tragikoomista törmäilyä vauhtisokealla porukalla. Kaatuillaan ja törmäillään, mutta kaatujat kampeavat kanveesista takaisin pystyyn ja suuri virta jatkaa vääjäämätöntä kulkuaan.

2. Vasaloppet 2014 crash cut Risberg vurpor

Tiivis video vuodelta 2014 luo intensiteettinsä harrastelijamaisella leikkauksellaan. Läpitunkeva yleisen hallitsemattomuuden tunne kulkee punaisena lankana teoksen alusta loppuun. Hiihtäjät kaatuilevat, digitaalinen editointityökalu kaatuilee, kuvaajan ja katsojan ajatus kaatuilee.

Palttiarallaa kohdassa 0.51 kuviin syöksylaskee ”nån som kan åka i fartställning” ja se lienee videon koskettavin yksittäinen kohtalonhetki. Kameran mikrofonissa rutiseva tuuli ja kuvavirtaa katkovat pelottavat mustat välähdykset tuovat mukaan hyppysellisen Twin Peaks: The Return -sarjasta tuttua lynchiläistä painajaismaisuutta. Videolle tallentunut, kyseisen vuoden harmahtava hiihtosää tuo pätkään melankolista alavirettä.

Tämän taltioinnin äärellä voi keskittyä tutkimaan omaa suhdettaan kaatuilun kiistämättömän hauskuuden tummasävyiseen kääntöpuoleen.

3. Vasaloppet risberg 2018

Vahva kaatuiluvuosi koettiin myös pari vuotta takaperin, kuten tämä valokuvaaja Patrik Hanssonin tyylitelty vuosikatsaus aukottomasti osoittaa. Hallittu kamera- ja äänityö, hidastetut kuvat ja yksittäisiin ongelmatilanteisiin keskittyvä leikkaus tuovat massahiihtokaatuiluun kohottavaa elokuvallisuutta.

Näyttäviä kohtauksia kelataan edestakaisin ja tarkastellaan eri nopeuksilla. Lumi pöllyää runollisesti pysäytetyissä freimeissä. Rakennettu dramaturgia auttaa keskittymään kaatumisten lisäksi muihin aspekteihin, kuten vuoden 2018 hiihtomuotiin, joka on yllättävän näyttävää.

4. Vasaloppet risberg 2019

Samaisen Hanssonin todistus vuodelta 2019 kertoo kaatuilun jatkuvan aivan kuin ei se ei koskaan pysähtyisi. Onkin kiehtovaa ajatella jossain ajan ja paikan tuolla puolen sijaitsevaa mäkeä, jota alas liukuu hiihtäjiä ikuisena, pysähtymättömänä virtana. Kaatuilu asettuu kosmiseen mittakaavaan ja osaksi loputonta luonnonvoimien tanssia.

Video sisältää ikuisuuden teemoihin sopivia ristikuvaleikkauksia, joissa hiihtäjät joko näyttävät haihtuvan ilmaan tai ilmestyvän tyhjyydestä. Kohdassa 3:10 vaikuttava kömmähdys. Pysäytyskuvat palauttavat katsojan hengen korkeuksista takaisin maan pinnalle. Paikalle on tarvittu myös ambulanssia.

5. The Story of Vasaloppet

Tämähän ei oli hauska kaatuiluvideo laisinkaan, vaan näppärä tietoisku siitä mistä tässä maailman vanhimmassa, hillittömiä osallistujamääriä keräävässä massahiihtotapahtumassa on kysymys. Hieno happening, jonka sivutuotteena generoituu vuosittain merkittäviä hiihtokaatuiluvideoita internetkaistan täytteeksi.

Kiitos, piakkoin sata vuotta täyttävä Vasaloppet!