Banksyn teemoja ovat sodanvastaisuus, kaupallisuuden kritiikki ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus – mutta millaisia töitä näemme Mäntässä?

22.03.2021
7 Guard Dog Graffiti Area by Banksy in Shoreditch

Banksyn Vahtikoira (Guard Dog) vahtii Lontoon Shoreditchissa ns. graffitialuetta. Kuva: Marita Nyrhinen

KUVATAIDE | Tuntemattomana pysyneen, keräilijöidenkin himoja herättäneen katutaiteilija Banksyn taide esittäytyy Mänttä-Vilppulan Gösta-museossa toukokuussa alkavassa näyttelyssä.

Marita Nyrhinen, teksti ja kuvat

Banksy on kotoisin Ison-Britannian Bristolista, jota voidaan pitää maan graffitipääkaupunkina. Bristolissa on myös muiden maineikkaiden graffititaiteilijoiden kuin Banksyn töitä. Erityinen keskittymä on Nelson Street liepeineen.

Banksyn teokset eivät aina saa olla rauhassa. Seinämaalausten tuhoamis- ja keräilyvimmasta kertoo paljon moni viimeaikainen tapaus.

Lokakuussa 2020 ilmestyi erään Nottinghamissa sijaitsevan kauneussalongin viereiselle seinälle Banksyn maalaus. Kadulla oli hylätty, rikkinäinen, takapyörää vailla oleva polkupyörä – lukittuna kuitenkin pylvääseen. Banksy otti pyörän osaksi teostaan ja maalasi viereiseen seinään polkupyörän rengasta hula-hula-vanteena pitävän tytön. Kaupunkilaiset olivat iloisia.

Teos ei saanut olla paikallaan kovinkaan kauaa, kun rikas taiteenkeräilijä osti talon omistajalta tuon osan seinästä. Siitäkös Nottinghamin väki tuohtui.

1 Banksy hanging man 2

Alaston mies roikkuu ikkunasta (Naked Man Hanging From Window) terveysklinikan seinällä Park Streetillä Bristolissa. Kuva: Marita Nyrhinen

Toinen kummallisuus tapahtui tämän vuoden maaliskuun alussa. Readingissä sijaitsevan vankilan seinälle ilmestyi vapauden puolesta puhuva muraali. Siinä vanki pakenee käyttäen lakanaa, joka muuttuu alhaalla kirjoituskoneen syytämäksi, tekstiä sisältäväksi paperiksi.

Kovin kauan vankikarkurikaan ei saanut olla Readingissä rauhassa. Pari viikkoa ilmestymisen jälkeen muraali pilattiin tekstillä ”Team Robbo”. Robbo oli vuonna 2014 kuollut katutaiteilija, jota ilmeisesti on pidetty Banksyn kilpailijana.

Paremmin kävi joulukuussa bristolilaisen talon seinään ilmestyneelle muraalille Aachoo!! Teoksen vanhus aivastaa korona-aikana ilman maskia niin, että tekohampaat lentävät suusta. Kuva sai pleksin päälle, ja talon omistaja tajusi rakennuksensa arvon nousseen.

2 The Mild Mild West.

Bristolin keskeisellä Stokes Croftin graffitialueella sijaitseva The Mild Mild West kuvaa nallekarhua, joka heittää molotovin cocktailin kohti poliiseja. Kuva: Marita Nyrhinen

Arvo nousee

Banksyn työt ovat tosiaan arvokkaita. Hänen huumorintajunsa aiheutti syksyllä 2018 skandaalin, kun kuuluisan Ilmapallotytön (myös nimeltä There Is Always Hope) yhtä versiota myytiin Sotheby’s-huutokaupassa miljoonahintaan. Kun nuija kolahti, teokseen kätketty silppuri käynnistyi ja jyrsi teoksen suikaleiksi hämmästyneen yleisön edessä. Syntyikö uusi taideteos? Voi kuvitella, että näin ajattelee ainakin teoksen ostaja.

Banksyn töitä on rakennusten seinien lisäksi siltojen alla, mutta hän on käynyt myös salaa ujuttamassa niitä museoihin. Hänen yhteiskunnallisesti värittynyt mutta silti humoristinen kuvailmaisunsa herättää tunteita, usein puolesta mutta myös vastaan. Koska Banksyn töistä on tullut arvokkaita, ne, joiden rakennusten seinille niitä ilmestyy, osaavat enimmäkseen olla ylpeitä – joko rahankiilto silmissään tai vain huomiosta nauttien. Keräilijät kyttäävät ja tekevät tarjouksiaan. Toinen taho pyrkii tuhoamaan piikikkäästi kantaa ottavia muraaleja.

6 Tyttö ja ilmapallo kehyksissä

Tyttö ja ilmapallo. Kuva: Marita Nyrhinen

Nopea tekniikka

Banksy on ollut vuosien aikana tuottelias. Hänen töitään on ilmestynyt ympäri maailmaa, tietenkin erityisesti Britannian eri kaupunkeihin.

Teokset syntyvät usein nopeasti yön hämärissä ja ainakin osin sablonitekniikalla. Kun sablonit on tehty etukäteen, perustyö on nopeahkoa spray-maalausta. Jälki kuitenkin osoittaa, että Banksy myös viimeistelee töitään: varjostaa, rajaa ja käyttää myös sekatekniikoita lisäten joskus muita materiaaleja, kuten Bristolissa ystävänpäivänä helmikuussa 2020 ilmestyneessä muraalissa Valentine’s Day. Siinä pikkutyttö ampuu ritsalla ylöspäin kohti punaista kolmiulotteista kukkakimppua, joka on levinnyt ilotulituksen tapaan seinälle. Tosin 48 tunnin kuluttua teosta oli jo tuhottu, mistä bristolilaiset ovat tietenkin pahoillaan.

5 Tyttö ja helmikorvakoru

Tyttö ja helmikorvakoru (The Girl With a Pierced Eardrum) sijaitsee pienen, hämäräperäisen kadun päässä Bristolin keskustan ulkopuolella. Tyttö sai maskin kasvoilleen, kun koronapandemia iski. Kuva: Marita Nyrhinen

Bristolin aarteet

Olen käynyt Bristolissa muutaman kerran. Joka kerta on täytynyt käydä tarkistamassa, ovatko Banksyn maalaukset tallella. Ne ovat mainio nähtävyys. On luultavasti vain ajan kysymys, että talojen omistajat päättävät rikastua tämän humoristisesti kantaa ottavan bristolilaistaiteilijan teoksilla.

Bristolissa ymmärretään oman kaupungin taiteilijan teosten päälle, vaikka ne, kuten kaikki ilman lupaa ilmestyvät muraalit, ovat lainvastaisia.

Jos Banksyn henkilöllisyys paljastuisi, olisi mahdollista, että hän joutuisi vastaamaan tekosistaan oikeudessa. Juuri sen takia Banksy toimii nimimerkin varjossa, ja vain lähipiiri tietää, kuka on mystisesti ilmestyvien teosten takana. Yksi teoria on, että kyseessä olisi ryhmä taiteilijoita.

Erityisesti Bristolissa mutta myös Lontoossa, jossa Banksy-muraaleja on paljon, on mahdollisuus löytää muraalit helposti. Turisteja varten laadituissa kartoissa annetaan tarkat osoitteet maalausten sijainnista.

3 Take The Money And Run Graffitied Over Since Restored

Ota rahat ja juokse (Take The Money And Run) kehottaa muraali, joka on yksi Banksyn teoksista Bristolissa, jotka ovat saaneet olla pisimpään paikallaan. Kuva: Marita Nyrhinen

Mitä näemmä Göstassa

Banksyn katutaide tunnetaan kaikkialla maailmassa painokuvanomaisesta kädenjäljestään. Toukokuussa tämän maailmakuulun, mutta tuntemattomana pysyneen taiteilijan teoksia rantautuu Suomeen, Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstaan.

Millaista Banksya saamme Suomessa nähdä?

Banksy tunnetaan sodanvastaisuudesta, ilmastokriittisyydestä ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustamisesta. Hän irvailee myös kaupallisuudelle ja kritisoi kulutusyhteiskuntaa. Göstan näyttelyn nimi, Banksy. A Visual Protest, on sanomallinen ja antaa viitteitä siitä, että protestihenkeä on ilmassa. Näyttelyssä on luvassa ainakin maalauksia ja levynkansia, joita Banksy on taiteillut vaihtoehtomusiikkia soittaville bändeille.

6 Kate Moss

Banksyn näyttelyssä Berliinissä 2018 esiteltiin muun muassa kankaalle painettu Kate Moss -kuvasarja. Kuva: Marita Nyrhinen

Tuskin näemme seinänpaloja. Odottaisin pikemminkin sen kaltaisia teoksia, joita Berliinissä esiteltiin kevättalvella 2018. Galleriassa oli näytillä muun muassa Banksyn alkuperäisiä piirustuksia, maalauksia ja serigrafiatöitä – myös Ilmapallotyttö.

Näyttelyn sanottiin olevan todiste Banksyn noususta graffitien maalinruiskuttajasta kansainvälisesti arvostetuksi taiteilijaksi.

Banksy. A Visual Protest. Serlachius-museo Gösta 15.5.–10.10.2021. Banksyn taidetta Instagramissa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua