Suomen suurin kulttuuritoimitus juhlii kritiikin kuoleman selättämistä suuren yhteisön voimalla

10.05.2020
1 kulttuuritoimitus tekijat zoom 09052020

Kulttuuritoimituksen 1-vuotisjuhlissa keskusteltiin pionien kasvatuksesta, kurkien siipivälistä, ryytimaista, koirista ja sirkuksesta.

SYNTYMÄPÄIVÄ | Alussa vauhti oli kova. Kulttuuritoimitus.fi avasi ovensa päivälleen vuosi sitten 10.5.2019 – keskeneräisenä, mutta innostus korvasi puutteet. Oli kevät ja navetan ovi oli avattava vasikoille, jotka koikkelehtivat riemuissaan laitumelle.

Kevät 2019

Mediatutkijat puhuivat totisina kritiikin kuolemasta. Otimme vastaan suuruudenhullun haasteen pelastaa vapaa kulttuurijournalismi. Julistimme missiotamme ja otimme somekanavillamme käyttöön aihetunnisteen #kritiikinpaluu.

– Voimme lopettaa puheet kritiikin kuolemasta, toimittajamme Marja Aaltio totesi jo julkistusinfossamme 25.3.2019 Tampereen Telakalla.

Jälkikäteen olemme kutsuneet tilaisuutta hurmoskokoukseksi. Yksi sähköpostikutsu ja sata henkeä lampsi ovesta sisään! Silti: kukapa olisi uskonut, että vuoden kuluttua meitä on yli 100 ammattilaisen porukka ylpeänä pitämässä pystyssä Suomen suurinta kulttuuritoimitusta.

Nyt voidaan kiistatta todeta, että olemme vastanneet kritiikin kuoleman haasteeseen. Tasan vuoden aikana Kulttuuritoimitus on julkaissut yli 520 kritiikkiä kirjoista, elokuvista, taidenäyttelyistä, televisiosarjoista ja kaikesta muustakin. Niitä on kiitetty asiantuntemuksesta ja laadusta.

Yhteensä juttuja löytyy sivustoltamme 1-vuotissyntymäpäivän koittaessa noin 1 420.

Kesä 2019

– Jos kaikki menee pieleen, jäähän meillä silti ihanien ajattomien juttujen pankki.

Näin lausui toimituspäällikkömme Antti Lähde, kun tapasimme tamperelaisten kulttuuritalojen edustajia.

Elokuvakriitikkomme Kaarina Lehtisalo viihdytti meitä viikkopalavereissa käsitteellä ILPO.

I = innostus
L = lannistus
P = ponnistus
O = onnistus

Aina kun joku meistä oli Lannistuksen hetkellä heittämässä lusikan nurkkaan, Kaarina palautti miettimään ILPOa.

Syksy 2019

Pilottikausi kulki kohti loppuaan. Jo alussa oli sovittu, että loppuvuodesta teemme päätöksen, jatkuuko Kulttuuritoimituksen taival vuonna 2020.

Kukaan ei epäröinyt. Loppuvuodesta Kulttuuritoimitus solmi erilaisia kumppanuussopimuksia. ILPOn ponnistus näytti vaihtuvan Onnistuksen puolelle.

Kevät 2020

Talvea ei koskaan tullut, vaan syksystä mentiin suoraan kevääseen.

Tampereen kaupunki kiitti myöntämällä meille Vuoden 2019 kulttuuriteko -palkinnon. Sitä onnenpäivää! Raatihuoneen juhlavan tilaisuuden jälkeen korkkasimme Onnistuksen hetkellä kuohuviinin Keskustorin suihkulähteessä. Oli maaliskuun 3. päivä.

Yhdeksän päivää myöhemmin Suomen hallitus piti ensimmäisen koronainfon. Kaikki solmitut sopimukset raukesivat.

ILPO alkoi uudelleen. Ei alusta, sillä Innostus oli jo osoittautunut pysyväksi voimavaraksi ja siksi Lannistus ei ole meihin purrut. Se oli taas P niin kuin ponnistus.

Käärimme hihat ja ryhdyimme kirjoittamaan entistä kiihkeämmin. Julistimme lyhytnovellikilpailun, käynnistimme yhteisötaidenäyttelyn… Lukijamme kiittivät ja heidän määränsä kasvoi tasaiseen tahtiin.

Aloitimme julkaisun mittavan teknisen ja visuaalisen uudistuksen. Uudistunut Kulttuuritoimitus.fi julkaistiin 1-vuotissyntymäpäivän aattona 9.5.2020.

2 kulttuuritoimitus tekijat zoom 09052020

Kulttuuritoimituksen uudistuksen arkkitehti, graafikko Juha Kurkikangas juontaa 1-vuotisjuhlan aikana samanaikaisesti radiolähetystä (www.radioverkko.fi). Hän ottaa juhlaväen mukaan suoraan lähetykseen. Toivebiisimme kasarilähetyksessä on Billy Idolin White Wedding.

10.5.2020

Syntymäpäivän aattona Kulttuuritoimitus järjestää tekijöilleen historiansa toisen virtuaalitapaamisen. Istumme iltaa kameran edessä – kuka kotona, kuka mökillä. Lapset ja lemmikit pyörivät taustoilla. Kohotamme maljan, kohotamme monta maljaa.

Lähes joka viikko joukkoomme liittyy uusia median ja kulttuurin ammattilaisia. Tänään julkiselta listaltamme löytyy 116 ihmisen nimi. Ihan jokainen mukana ollut ei ole halunneet nimeään näkyville.

Mietimme, millainen maailma on, kun Kulttuuritoimitus täyttää kaksi vuotta. Ainakin yksi asia on varma ja se on pyhä periaatteemme: Kulttuuritoimitus pysyy maksuttomana. Kulttuuri kuuluu kaikille.

Marita Salonen
Kirjoittaja on Kulttuuritoimituksen päätoimittaja.

3 kulttuuritoimitus tekijat zoom 09052020

Syntymäpäiväjuhlissa mietitään, miksi me teemme Kulttuuritoimitusta. Porukka on yhtä mieltä motivaatiosta: työ on tärkeää, lisäksi hauskaa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua