Juha Elomäki ja J.K. Ihalainen. Kuvat: Anitta Vuorisola / Simo Ollila
PALKINNOT | Pirkanmaan elokuvakeskus sai elokuvataiteen valtionpalkinnon. Kirjailija J. K. Ihalaiselle myönnettiin kirjallisuuden valtionpalkinto.
”Tämän vuoden valtionpalkinnoista osui pirkanmaalaisille tekijöille kaksi. Kumpikin on elämäntyöluonteisia.”
Kulttuuritoimitus
Pirkanmaan elokuvakeskus saa palkinnon merkittävästä ja pitkäjänteisestä työstään elokuvataiteen ja elokuvakulttuurin edistämiseksi Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti.
Pirkanmaan elokuvakeskuksen aktiivinen elokuvalevitys on jatkunut jo viitisentoista vuotta. Sen ansiosta kymmenet dokumenttielokuvat ja muut pienimuotoisemmat elokuvat ovat päätyneet elokuvateattereihin ympäri Suomen. Ilman Pirkanmaan elokuvakeskusta nämä elokuvat olisivat jääneet levittämättä, ja lukuisat suomalaiset olisivat jääneet vaille elokuvateatterielämystä. Jussi-palkintoja Pirkanmaan elokuvakeskuksen levittämille elokuville on kertynyt toistakymmentä.
Pirkanmaan elokuvakeskus on ollut aktiivinen myös elokuvapoliittisessa vaikuttamistyössä, ja se on osaltaan huolehtinut siitä, että elokuvakulttuuria edistetään muuallakin kuin eteläisimmässä Suomessa.
Neljäkymmentä vuotta täyttänyt Pirkanmaan elokuvakeskus (PEK) on yksi vanhimmista elokuvakeskuksista. Sen toiminnan ydintä ovat elokuvateatteritoiminta Arthouse Cinema Niagarassa Tampereella, Kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä Pirkanmaalla, yhteistyö elokuvafestivaalien kanssa, valtakunnallinen elokuvien levitys, alueellinen työpajatoiminta sekä elokuva- ja mediakasvatus.
Päivi Vasara kirjoitti joulukuussa 2022 Kulttuuritoimitukseeen PEK:n 40-vuoden taipaleesta. Lue juttu tästä.
Jutussa teatterinhoitaja Juha Elomäki kertoo, mitä Pirkanmaan elokuvakeskus tekee:
“Joku on kysynyt, mitä me teemme elokuvakeskuksessa nyt. No, minä saan katsoa elokuvia päivästä toiseen. Sehän ei ole vastenmielistä. Tosin palkka on matala, mutta työyhteisö on inspriroiva. Vaihtuvuutta on vähän, mikä kertoo siitä, että meillä on mukavaa.”
Arthouse Cinema Niagara on myös mainittu usein Kulttuuritoimituksen Parasta juuri nyt -palstalla Tampereen valopilkkuna. Eros Gomorralainen riemuitsee PJN-tekstissään (26.5.2020) Niagaran avautumisesta koronasulun jälkeen näin:
“Tampereen kiistatta parasta ohjelmistoa tarjoava Arthouse Cinema Niagara käynnistää esitystoimintansa 1. kesäkuuta. Ohjelmisto on luvattu julkistaa tänään tiistaina 26. toukokuuta. Tuskin maltamme odottaa!”
J. K. Ihalainen on monialainen
Valtion kirjallisuustoimikunta myöntää vuoden 2023 kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija J. K. Ihalaiselle ja suomentaja Alice Martinille.
Kirjailija, kirjanpainaja, kustantaja ja kääntäjä J. K. Ihalainen saa palkinnon pitkästä, monimuotoisesta ja erittäin omaehtoisesta urastaan kirjallisuuden parissa. Ihalainen on poikkeuksellisen monialainen tekijä kirjallisuuden kentällä.
J. K. Ihalaisen (s. 1957) ensimmäinen runokokoelma ilmestyi Kööpenhaminan Christianiassa vuonna 1978. Sen jälkeen hän on tehnyt kirjoja suomeksi, tanskaksi, ruotsiksi ja englanniksi. Hänen teoksiaan ovat kuvittaneet muun muassa Outi Heiskanen ja William S. Burroughs. Runokokoelmia on ilmestynyt 35 ja suomennoksia kaksitoista.
Voimakas itse tekemisen mentaliteetti näkyy myös Ihalaisen pyörittämässä kustantamossa Palladium Kirjoissa, jonka teokset hän kirjoittaa, kääntää tai toimittaa, painaa itse Siuronkosken voimalla ja hoitaa kirjojen levityksen. Tätä sitkeää kulttuurityötä Ihalainen on tehnyt tinkimättömällä otteellaan jo vuosikymmeniä. Hän on tunnettu myös hypnoottisena esiintyjänä. Ihalainen on toiminut vuodesta 2003 rakastetun Annikin Runofestivaalin taiteellisena johtajana.
Kulttuuritoimitus on kirjoittanut Annikista myönteiseen sävyyn useasti. Anna Elina Isoaro omisti runofestivaalille koko Parasta juuri nyt -palstansa 20.6.2022:
“Reilu viikko sitten oli ohjelmassa yksi Suomen sympaattisimmista kesätapahtumista ja runoskenen ehdoton helmi: Annikin runofestivaali. Tapahtuma järjestetään nykyään joka toinen vuosi, ja koska kahden vuoden takainen festivaali korvattiin virtuaalilähetyksellä, runofestarin ystävät pääsivät Annikinkadun puutalokorttelin sisäpihalle nyt neljän vuoden odotuksen jälkeen.”
Lue myös
Muista vuoden 2023 taiteen valtionpalkintojen saajista Kulttuuritoimituksessa on kirjoitettu muun muassa kuvataiteilija, elokuvaohjaaja Saara Ekströmistä, sarjakuvataiteilija Juliana Hyrristä ja saksofonisti, säveltäjä Linda Fredrikssonista.
* *
Vuoden 2023 taiteen valtionpalkintojen saajat
- Arkkitehtuurin valtionpalkinto: Nomaji, maisema-arkkitehtitoimisto
- Elokuvataiteen valtionpalkinto: Pirkanmaan elokuvakeskus
- Esittävien taiteiden valtionpalkinnot: pukusuunnittelija Marja Uusitalo ja Esitystaiteen keskus
- Kirjallisuuden valtionpalkinnot: kirjailija J. K. Ihalainen ja suomentaja Alice Martin
- Lastenkulttuurin valtionpalkinto: Kaustisen Näppärit
- Mediataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Ville Kallio
- Monitaiteen valtionpalkinto: Myymälä2-osuuskunta
- Muotoilun valtionpalkinto: vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski
- Musiikin valtionpalkinnot: saksofonisti, säveltäjä Linda Fredriksson ja pianotaiteilija Ilmo Ranta
- Sarjakuva- ja kuvitustaiteen valtionpalkinto: sarjakuvataiteilija Juliana Hyrri
- Taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinto: ANTI – Contemporary Art Festival
- Visuaalisten taiteiden valtionpalkinto: kuvataiteilija, elokuvaohjaaja Saara Ekström
* *
Kulttuurigaala lähestyy!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!
#kulttuurigaala #kulttuuri
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Esinelainoja, satuhetkiä ja opastuksia − Valkeakosken kirjastoauto Walle yllättää monipuolisuudellaan
KIRJASTOT | Kirjastoauto Wallea koskeva loru kirjastoauton Facebookissa kuuluu: ”Kilometrejä karttuu ja kuskit vaihtuu / kirjoja saan kuljettaa / asiakkaille luettavaa”.
Yksilöllistä kohtaamista ja musiikin iloa – soitonopettajien näkemyksiä opettamisesta
MUSIIKKI | Kolme soitonopettajaa pohtii, miten parhaiten mahdollistaa soittoharrastus, joka rikastuttaa oppilaan luovuutta ja tukee itsetuntemusta läpi elämän.
Kulttuurijohtaja Sampo Terho on alkutöikseen kiertänyt kulttuurilaitokset ja innostunut tapaamistaan ihmisistä
HENKILÖ | Sampo Terho aloitti Tampereen kulttuurijohtajana toukokuussa. Ensi töikseen hän on jalkautunut ja tutustunut uuden kotikaupungin kulttuurikenttään.
Pispalan kirjasto lainaa kirjoja ja mahdollistaa kansalaistoiminnan – kirjat saadaan lahjoituksena
KIRJASTO | Pispalassa kukoistaa asukastoiminta. Yksi toiminnan esimerkeistä on Pispalan kirjasto, joka avattiin vuonna 1997.