Parasta juuri nyt (26.5.2020) – avaaminen: Parveke, kulttuuritapahtumat, terassit, Niagara, kirjasto

26.05.2020
Verneri Pohjola 2020 PicPerttuSaksa5

Verneri Pohjola tuo kvartettinsa Tampereen G Livelabiin kesäkuun alussa. Kuva: Perttu Saksa

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eros Gomorralainen iloitsee avaamisista. Hän julistaa parvekekauden avatuksi. Kirjastotkin ovat käynnistäneet toimintaansa. Perässä seuraavat ravintolat ja elokuvateatterit.

1

Viime kuukausina on peruttu kutakuinkin kaikki. Nyt olemme kuitenkin vähitellen siirtymässä avaamisen aikaan. Uutisotsikoista päätellen oppositiosta on niin sanotusti avattu päätä maamme hyvälle hallitukselle ja erityisesti pääministerille. En kuitenkaan puutu nyt siihen. Tähdellisempiäkin avaamisia on käsillä.

Tätä kirjoittaessani istun jo toista päivää parvekekonttorillani. Pilvettömältä taivaalta porottava auringonpaiste hellii niukasti verhottua veistoksellista vartaloani. Yritykseni avata parvekekauteni tuntuu vihdoin onnistuvan.

Ensimmäinen kerta kilpistyi traagisesti. Päätin nimittäin alun perin täysin ennakoimattomassa myönteisyyden tai ainakin sisuuntumisen puuskassa avata parvekekauteni jo huhtikuussa. Kissalleni ajatus tuntui sopivan mainiosti. Turrikka liittyi innolla seuraani ja kehräsi tyytyväisenä pienellä kerällä naapurituolissa. Itse kääriydyin samaan aikaan täysissä pukeissa kahden viltin alle. Lopulta vaakasuoran räntäsateen kirvoittama pelko kannettavan tietokoneen kastumisesta ajoi luovuttamaan ja palaamaan sisätiloihin. Kissa oli ymmärtänyt toimia näin jo hieman aiemmin.

Nyt toukokuisena lauantai-iltapäivänä naapurikin grillaa, tuoksu kertoo sen. Eläinystäväni lepää jälleen naapurituolissa, eikä kummallakaan meistä ole kiire siirtyä sisätiloihin. Julistan täten parvekekauden avatuksi.

2

Viimeksi eletyn reilun viikon aikana on saatu aika monta uutista erilaisten toimintojen avaamisesta. Suomen hallitus sallii esimerkiksi ravintoloiden avaamisen. Tietysti hallitusti ja asteittain, kuten meille muistetaan tähdentää. Rajoituksia siis edelleen on, mutta monet meistä iloitsevat kuin talven jälkeen laitumelle koikkelehtivat naudat.

Ravintoloihin päästään jälleen syömään ja juomaan, mutta tarjolle on määrä tulla myös kulttuuritapahtumia. Niistä odotan itse erityisesti pubivisojen paluuta. Myös pienempimuotoisesta elävästä musiikista saadaan pian taas nauttia, vaikka melkeinpä kaikki festivaalit taitavat ollakin tältä kesältä peruttu.

Tampereella palkittu G Livelab on luvannut käynnistää tarjontansa kesäkuuta alussa. Siellä on luvassa elävää musiikkia esimerkiksi 3.6. tapahtumassa Tampereen levyt -kollektiivi esittää: Kielo Kärkkäinen, Matti Salo Quartet, Hot Heros. 6.6. saadaan samassa paikassa todistaa Verneri Pohjola Quartetin esiintymistä. Eläköön musiikki!

3

Terassikausi nyt vähintäänkin on pelastettu. Siinä missä ravintoloiden sisätilojen asiakaspaikkamäärä on rajoitettu puoleen aiemmasta, saa ulkona olevilla anniskelualueilla nauttia pian täysin rinnoin esivallan siunauksellakin. Tuli valkoista kurittajaa tai käristekupolia, terassilla tullaan vierailemaan! Kesä on pelastettu. Ainakin osittain.

4

Kulttuurinnälkää käyvät väsymättömällä uutteruudella sammuttamaan myös valikoidut elokuvateatterit, ja me filmihulluthan tulemme ahmimaan kuin mielenterveysongelmainen viljatuotteista ja nesteestä keitettyä (tai uunissa haudutettua) sakeahkoa suolaista tai marjoilla tms. maustettua makeaa lusikkaruokaa.

Tampereen kiistatta parasta ohjelmistoa tarjoava Arthouse Cinema Niagara käynnistää esitystoimintansa 1. kesäkuuta. Ohjelmisto on luvattu julkistaa tänään tiistaina 26. toukokuuta. Tuskin maltamme odottaa!

5

Muuan parhaista avautumisuutisista on kirjastojen toiminnan osittainen palautuminen. Täysin ennallaan toiminta ei ole, mutta Tampereellakin on saatu jo jonkin aikaa noutaa varauksia valikoiduista toimipisteistä. Kirja kädessä myös se parvekkeella löhöileminen on vieläkin nautittavampaa. Sivistelkää itseänne!

Eros Gomorralainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua