Valkeakoskelainen Mika Rämä säveltää ja soittaa melodista kantrifolkia.
HENKILÖ | ”Tykkään kirjoittaa tarinallista kerrontaa, ja nyt onkin kovalevy täynnä”, toisen albuminsa Festina lenten julkaissut valkeakoskelainen laulaja-lauluntekijä Mika Rämä kertoo.
Kari Pitkänen, teksti
Keväästä 2020 on vasta tovi, mutta Mika Rämällä on jo kakkoslevy äänitettynä ja materiaali kasassa kolmattakin pitkäsoittoa varten. Mies vaikuttaa käyttäneen korona-ajan tuoman hiljaiselon ja keikkatauot hyvin, vai?
– Olen pirun huono olemaan tekemättä mitään. Tarvitsen päämääriä ja missioita!
Kova työtahti oli jo tiedossa, kun valkeakoskelaisen Rämän esikoisalbumi Ihan tavallinen tiistai ilmestyi puolitoista vuotta sitten. Hän oli asettanut päämääräksi kolme levyä kolmessa vuodessa, ja se vaikuttaa nyt toteutuvan.
Kakkoslevy Festina lente (suom. ”Kiiruhda hitaasti”) on jo julki. Kolmatta odotetaan ulos ensi syksynä. Ja ennen sitäkin voi ulos tulla eräänlainen ”välilevy”.
– Nyt tuntuu olevan oma kovalevy aika täynnä. Tämä tilanne kannattaa käyttää hyväksi, jos vaikka luovuus joskus tyrehtyy. Ja musiikin tekeminen on myös aika koukuttavaa, muusikko miettii.
* *
”Poimin pieniä asioita elämästä”
Rämä sanoittaa, säveltää ja sovittaa kaiken itse – sekä soittaa kitaraa, mandoliinia, dobroa ja huuliharppua. Tukena on tietenkin joukko ammattimuusikoita, kuten Eetu Tiainen (kitara), Janne Salkolahti (koskettimet ja haitari), Jarno Pasma (basso), Marko Seppä-Murto (rummut) sekä Mika Ollikka (perkussiot).
Rämän esikoislevyllä kuultiin melodista, kantri- ja folk-henkistä musiikkia arkisista ja ihmisen kokoisista teemoista. Festina lente jatkaa samalla linjalla.
– Poimin pieniä asioita elämästä, ja joistakin innostun kirjoittamaan oman tarinan. Historialliset hommat kiehtovat.
Uutuuslevyllä tällainen on Kauko-vainaan laudat eli tarina ”Pirkanmaan parhaasta kirvesmiehestä”. Sillä on vissi totuuspohja, ja jutun alkutahdit lyötiin Mika Rämän kaverin pihapiirissä.
– Hänellä oli piharakennus, jossa hän ei ollut koskaan käynyt. Kampesimme yhdessä oven auki, ja romujen, pölyn ja rotanraatojen alta löytyi kasa lautoja. Päällimmäisen laudan päähän oli kaiverrettu nimi Kauko.
* *
Kauko tarttuu kivääriin, ja –
Miesten löytämät laudat olivat ehtaa tavaraa, joten kaverukset päättivät saattaa Kaukon aloittaman kattoremontin loppuun.
Avuksi tuli kaverin isäkin, joka oli itse tuntenut Kaukon ja osasi kertoa hänestä tarinoita. Niistä syntyivät sanat ja laulu, joka lopuksi vielä äänitettiin samassa rakennuksessa, Kaukon tekemien kattolautojen alla.
Stoori vie kuulijat jälleenrakennuksen ajan Suomeen. Humalainen Kauko kyyditään poliisiasemalle, jossa hänet piestään. Lopulta Kauko tarttuu kivääriin, ja – niin, mitä tapahtuu? Tarina nimittäin jää kesken.
– Ehkä kerron jutun loppuun tulevaisuudessa, Rämä vihjaa.
Festina lente kannattaa muuten kuunnella viimeiseen raitaan asti.
Puhalla kun sattuu on kirjoitettu pienen lapsen näkökulmasta, mutta koskettaa kyllä aikuistakin. Mika Rämä duetoi herkän kappaleen yhdessä Johanna Kyykosken kanssa.
* *
Kantrifolkia kuulee vain keikoilla
Maailman aukeneminen ja uuden levyn promoaminen ovat tuoneet uutta säpinää taiteilijan keikkakalenteriin. Epävarmuus kuitenkin jatkuu, ja keikkojen ja konserttien varoajat ovat yhä lyhyet.
– Sentään näkyy valoa tunnelin päässä. Toivottavasti se ei ole se vastaantuleva juna.
Rämää voi kuulla seuraavan kerran 23.11.2021 Tampere-talon Aulaklubilla ja perjantaina 26.11. Vanhassa Krouvissa Valkeakoskella.
– Ihmiset tykkäävät tällaisesta kantri-henkisestä musiikista. Silti sitä ei soiteta oikeastaan missään. Meillä kaikki kevyt musiikki ryhmitellään iskelmä-käsitteen alle, Rämä oudoksuu ja on taivaan oikeassa.
Toinen itsellisen lauluntekijän haaste on saada omaa musiikkiaan ylipäätään soittolistoille. Suomessa kun tunnetusti on kymmeniä paikallisradioita ja musiikkikanavia, jotka kaikki suoltavat eetteriin enempi vähempi samoja ja tuhannesti kuultuja musiikkivalintoja.
– Olen ylpeästi täysin itsenäinen musiikintekijä, Mika Rämä korostaa.
– Tässä asemassa saa tehdä just sitä mitä haluaa, ja taiteellinen päätäntävalta on täydellisesti itsellä.
Mika Rämän uutta levyä voi tilata ja kuulla artistin kotisivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?
Levoton Tuhkimo sai juhlavan vastaanoton, kun Dingon henki palasi päiväksi kotiin Poriin
ELOKUVA | Dingo-huumaa oli mahdollista elää vielä yhden kerran, yhden päivän ajan Porissa. Kulttuuritoimitus seurasi, kun Levoton Tuhkimo -elokuva sai maailmanensi-iltansa.
Petra Poutasen johtama Tuomiokuoro tarjoaa marraskuussa Vastauksia
MUSIIKKI | Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro ei pönötä. Kuorolaiset liikkuvat laulaessaan sekä koreografian mukaan että sopivasti improvisoiden.
Mikko Sarvanteen Atte Koskisen runoteokseen säveltämä Silmittömyys soi kantaesityksenä Tampere-talossa
KUUKAUDEN SÄVELTÄJÄ | ”Menen mielelläni kohti sellaista, etten tiedä, mitä teen. Koen, että se on hyvää kaksisuuntaista liikettä: uskaltaa mennä kohti sitä, ettei tiedä, mitä tekee, mutta olla myös kurinalainen.”