Giannetta Porta teki digitaalisen seinämaalauksen Viinikan kirkosta – “Ei kai oikeasti ole menty sotkemaan hienoa kirkkoa!”

06.10.2021
PORTA1

Giannetta Porta. Kuva: Ulla-Maija Svärd

HENKILÖ | Monipuolinen kuvittaja Giannetta Porta oli iloinen, kun seurakunta tilasi häneltä Viinikan kirkkoon digitaalisen maalauksen. Lopputulos on upea, ja palaute on ollut 95-prosenttisesti myönteistä. Jotkut ovat olleet kauhun vallassa.

Huolestuneille tiedoksi, taide Viinikan kirkon ulkoseinissä on olemassa todellakin vain virtuaalisesti, eikä maalisivellin ole oikeasti koskettanut kirkon seinää. Pelko pois!

Kuvittaja Giannetta Porta on utelias kokeilemaan uusia tapoja tehdä kuvataidetta. Hän on maalannut digitaalisesti Kaupin vesitornin, kotinurkkien rakennuksia Nekalassa ja Viinikassa sekä seurakuntien tilauksesta Italian mieleen tuovan Viinikan kirkon.

Tilaustyö on ilonaihe

Nekalalla on hurja maine, eikä aivan syyttä, mutta siellä tapahtuu myös hyviä asioita. Pidetään yhtä.

– Täällä asuva Jussi Laine on töissä seurakunnilla ja hän tästä digitaiteesta kirkon seiniin innostui. Minulle Jussin idea tilaustyöstä on suuri ilo. Kirkko on aihe, jota ei voi mennä tekemään huolettomasti.

Porta on innostunut siitä, että ensi vuonna voi olla mahdollisuus valotaiteeseen, joka todella on tarpeen pitkänä pimeänä aikana. Muutenkin hän on innostunut ja utelias.

Itse hän nimittää itseään lapselliseksi.

Giannetta Portan pieni työhuone on Konditoria Marin talon toisessa päädyssä Nekalassa. Hän on tehnyt digitaidetta talon siitä nurkasta, jossa on sisäänkäynti työtilaan. Sitäkin kommentoi ystävä: ”Menin aamulla ohi ja kaikki oli aivan normaalia, oletko mennyt päivällä maalaamaan päätyseinän?”

KIRKKOAHOTIE

Jotkut ehtivät pelästyä, että Viinikan kirkon seinään ilmestynyt seinämaalaus. Se on kuitenkin digitaalinen maalaus, kuten Ahotien työhuoneenkin julkisivu.

Koti jäi näkemättä, harmi

Giannetta Porta asuu kivenheiton päässä työhuoneeltaan perheensä kanssa. Kun hän kertoo, millaisia ideoita hän on toteuttanut kotiinsa, jää harmittamaan, ettei tullut sovittua tapaamista kotiin.

– Koti on käymässä nyt ahtaaksi, kun lasten pitää jakaa sama huone eikä se aina suju sopuisasti. Olen maalannut ovia ja seiniä. Se voi olla seuraavalla asukkaalle yllätys, mutta aion sanoa, että maalaukset saa kaupan päälle.

– En koe omakseni vaaleaa skandikodin tyyliä, ja meillä todella ei ole sellaista. Jos valkoisessa kodissa on yksi esine väärässä paikassa, tulee tunne sotkusta. Värikkäässä kodissa ei sekaisuutta huomaa, Porta kertoo.

– Jos minulle tulee tunne, että seinä kaipaa väriä, minä maalaan sen. Kotikin on minulle taideprojekti. Juuri surin miehelle, ettei enää ole tyhjää seinää. Mies ehdotti, että voisin aloittaa uuden kierroksen.

Yritys pystyyn vuonna 2015

Giannetta Porta perusti kuvittamisyrityksensä Olipahan taas Gigi vuonna 2015. Ensin hän teki töitä kotona, mutta kun se kävi viime keväänä ahtaaksi, hän kysyi nykyistä työtilaansa vuokralle.

Työhuone on toimiva, vaikka se on paljon pienempi luonnossa kuin ikkunan takaa katsottuna.

– Hyvin minä tähän mahdun.

HaapsaluPuukiipijät

Ensimmäiset digimaalauksensa Giannetta Porta teki Haapasalun lomakuviin. Oikealla Lampipuiston puukiipijät.

Kuvittajana Giannetta on itseoppinut. Hän on kokeillut ja testannut ja oppinut digitaiteen teon. Pohjana on valokuva ja sen päälle hän piirtää oikeasti.

Hän on tehnyt seinäpiirrokset uuteen lasten ja nuorten sairaalaan Tampereella. Siellä seiniä ei päässyt maalaamaan, vaan toteutus on tarra.

Ensimmäisen digitaideteoksensa Porta teki tänä vuonna elokuussa muutamaan lomakuvaan. Tämä työ on ollut hänelle läpimurto. Entisiä ammatteja on liuta, muun muassa maskeeraaja.

Monipuolinen kuvittaja

Työnsä Giannetta Porta tekee omalla tyylillään. Muu ei voisi olla mahdollistakaan. Esimerkiksi tämän vuoden joulukortit ovat pitkälti mustavalkoisia ja niiden teema on yksinäisyys. Ne eivät ole vuodenaikaan tai sesonkiin sidottuja.

– Joku kysyi, miksi joulukorttini ovat tuollaisia. Vastasin, että ne nyt vain ovat semmoisia. Tein mitä tein.

Tämän jutun henkilökuvat ottanut valokuvaaja Ulla-Maija Svärd näki sattumalta kesällä Kaskisissa asti Portan Nekala-Viinikasta tekemän yrityskartan. Se oli persoonallinen. Yrityksen uudella tavalla esiin tuominen on saanut hyvän vastaanoton ja herättänyt mielenkiintoa.

Helsinkiläinen taiteilijaravintola Elite tilasi Portalta kesän menovinkkikartan ja heti perään syksyn ja talven menovinkkikartan.

JouluMini

Joulukorttikin voi olla pelkistetty. Oikealla Minisijainen-kirjan kansikuva.

Eläimet ovat minun juttuni

Porta lupaa tekevänsä mitä tahansa, mitä tilataan.

– Eläimiä piirrän aina, koska ne ovat minun juttuni, hän sanoo.

Hauskin tilaustyö on ollut pienkuormureita tekevän Avantin tilaus. Heidän kanssaan olen päässyt tekemään yhteistyötä useamman kerran; aina erilaisia ja hauskoja projekteja, kuten joulukortti, lahjakassi ja t-paidan printit. Kyllä pienkuormakoneestakin saa hauskan kuvituksen aikaiseksi.

Giannetta haluaisi tehdä oman lastenkirjan. Yhden lastenkirjan hän kuvittanut, ja tarinoiden kuvittaminen on hänen intohimonsa. Lisäksi hän on kuvittanut Elina Koivusen nuortenromaanin Ailitza eli Kävelevä maailma (Pääjalkainen, 2018). Kirjan nimi merkitsee sitä, että jokainen ihminen on oma maailmansa.

– Työlistalla on iso seinämaalaus. Hirvittää, miten minun sen kanssa käy korkean paikan kammoni kanssa.

Nimikkotyyli tunnistetaan

Gianettalla on Instagramissa paljon seuraajia. Hänellä on kaksijakoinen suhtautuminen someen. Hän haluaa, että ihmisillä on löytämisen iloa ja he saavat Insta-päivityksistä sisältöä elämäänsä ja piristystä.

Giannetta on opettanut työväenopistossa tussien käyttöä. Siellä hän on kannustanut tarttumaan uuteen ilman ennakkoluuloja.

– Kuvittajan urani alkoi siitä, että pidin blogia piirtämisestä. Kun lapset kasvoivat, sain enemmän aikaa ja oivalsin mahdollisuuden tehdä piirtämisestä ammatin. Pyrin ammattikorkeaan opiskelemaan, mutta jäin varasijalle. Jälkeen päin ajatellen oli onni, että en päässyt sisään.

– Itse en sitä aina huomaa, mutta toiset tunnistavat nimikkotyylini. Tein viivapiirrosta ja sitä tehdessä tuli oivallus, että tuo näyttää ihan minulta. Taiteessa ei ole minun mielestäni sääntöjä.

KotiKortti

Giannettalle kotikin on taideprojekti. Oikealla Kuuntelija-postikortti.

Giannetta ei ikinä ajattele, että jokin on mahdotonta, vaan hän tekee. Aika äskettäin hän kokeili kirjomista.

– Voi vaipua transsiin, kun neula napsahtaa kuvan läpi ja lanka kahahtaa kankaalla. Kirjonta vaatii kaiken keskittymisen ja aivot ovat vapaana.

– Sama on piirtämisessä. Suosittelen sitä kaikille.

Giannetta Portan kotisivuilla on ilmaisena joka kuukausi tulostettava kalenteri sekä lapsille sopivia askartelupiirroksia ja syntymäpäiväkutsupohjia, joita vaikka isovanhemmat voivat tulostaa lapselle.

PORTA2

Kuvittaja Giannetta Porta ei koskaan ajattele, että jokin on mahdotonta. Kuva: Ulla-Maija Svärd

Giannetta Porta / Omin sanoin

  • Taiteilija, kuvittaja ja kahden lapsen äiti Tampereelta.
  • Rakastaa värejä, söpöjä juttuja, mielikuvitusmaailmoja, uuden luomista ja tietysti kahvia.
  • Ei pysty olemaan päivääkään piirtämättä.
  • Arvostaa käsityötä, omaperäisyyttä ja aitoja ihmisiä.
  • Uskoo mahdottomaan ja myös sen yli.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua