Parasta juuri nyt (9.6.2023): Kotimaan matkailu – merenrannat, näköalapaikat, puutalokaupungit, metsäluonto, ravintolat

09.06.2023
1.Merimaisema

Kylmäpihlajan majakka on Rauman edustalla. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on miettinyt, mitkä ovat viisi matkailun vetonaulaa Suomessa.

1

Merenrantakohteet vetävät puoleensa. Ihanassa kotimaassamme riittää rannikkokaistaa itäiseltä Suomenlahdelta Perämeren perukoille.

Upeimmat hiekkarannat sijaitsevat tietenkin Hangossa, Porin Yyterissä, Kalajoen Hiekkasärkillä ja Oulun Nallikarissa. Kaikissa niissä on tarjolla myös palveluja, jos niitä kaipaa.

Parasta on antaa silmän levätä aavassa horisontissa ja kimaltelevissa laineissa. Parhaina kesäpäivinä aurinko porottaa. Sadesäällä näkymät kruunautuvat majesteettisilla pilvillä.

Vetten päälle pääsee laivaretkillä, joita voi tehdä esimerkiksi majakoille. Niistä houkuttelevimpia ovat Bengtskär, Söderskär, Utö, Tankar, Märket, Kylmäpihlaja ja Marjaniemi.

2

Korkeat paikat ovat aika harvassa. Suomi on onnettoman tasainen lattana verrattuna esimerkiksi Norjaan, mutta pääsee täälläkin nousemaan lintuperspektiiviin.

Koli on ehdoton ykkönen ja seuraavaksi parhaat kohteet Lapissa. Kolmanneksi sijoittuvat kaikki näkötornit Näsinneulasta Kuopion Puijoon ja Kangasalan harjujen torneihin.

Monin paikoin korkean paikan kauneuden luo metsien, järvien ja saarien suloinen kombinaatio. Näkymän viimeistelevät purjeveneet tai muut aalloilla lipuvat kulkuvälineet.

Saariselän Kaunispäältä ei näe Inarijärveä tai mitään muutakaan vesimaisemaa, mutta loivina kumpuilevat tunturit ja kaukaisuuteen asti näkyvät, eri väreissä maalautuvat erämaat huokuvat rauhaa.

3

Puutalokaupungit ovat muisto entisiltä ajoilta. Luojan kiitos, tässä maassa on ymmärretty säilyttää palasia menneestä kaupunkimaisemasta.

Rauma ylpeilee isoon ääneen puutalokortteleistaan, jotka kieltämättä täyttävät laajan alueen kaupungin pinta-alasta. Puutalokorttelien tunnelmaan pääsee yllättäen monella muullakin paikkakunnalla.

Kokkolasta on sanottu, että se on Suomen paras puutalokaupunki ja vanha Porvoo nautinnollisin. Maalauksellisin on Tammisaari. Pietarsaarta pidetään Suomen suurimpana ja Hankoa huolettomimpana puutalokaupunkina.

Raahesta löytyy upea puutaloaukio, Pekkatori. Sitä ympäröivät joka puolelta 1800-luvun klassismia edustavat pytingit. Kesäisin hurmaavat myös pittoreskit kukkaistutukset.

4

2.Metsämaisema

Pohjoista metsämaisemaa on rauhoittavaa katsella. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Metsäluonto rauhoittaa. Suomen metsiin, soille ja korpiin kannattaa sukeltaa muutenkin kuin katselemalla niitä joltain korkealta paikalta.

Suomessa on kaikkiaan 41 kansallispuistoa. Niistä on ehkä vähän vaikea valita parhaita, vaikka itse pidän Hossaa kiehtovipana. Kansallispuistoja on kaikkialla maassa ja viisainta on valita se lähin ja mennä vaeltamaan.

Aivan alkukesästä metsät ovat täynnä lintujen laulua eikä sitä voita hyttysten inisevät kuorot. Loppukesästä voi ehkä löytyä marjoja ja sieniä. Laavuilla ja tulistelupaikoilla maistuvat eväät parhailta.

5

3.Ruokamatkailu

Hyvää suomalaista ruokaa Inarin Aanar-ravintolassa. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Ruokamatkailu on kuulemma nouseva trendi. Hyvän ruoan perässä todellakin kannattaa reissata, mutta kovin laajojen joukkojen harrastusta tämä ei vielä liene.

Maakunnilla on omat perinneruokansa. Epäilen kuitenkin, että rössypotut, lapskoussit ja klimppisopat herättävät sen verran ennakkoluuloja, että varsinkin lapsiperheet ehkä turvautuvat mieluiten pizzoihin, burgereihin ja ranskanperunoihin.

Joitakin koko maassa kuuluja ravintoloita toki on. Ne ovatkin kehittäneet oman seudun perinteestä uutta ja toisella tavalla houkuttelevaa vaihtoehtoa.

Suomen parhaiksi ravintoloiksi on tänä vuonna listattu helsinkiläiset Palace ja BasBas. Tampereen paras on Kajo ja Turun ykkönen Kaskis. Inarin Aanar on Lapin paras ja kahdesti siellä syötyäni voin suositella. Myös Kangasalan Pakari yltää 50 parhaan ravintolan joukkoon.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua