Ninos Dankha eli Prince of Assyria.
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tommi Liljedahl on kuunnellut pohjoismaisia uutuusalbumeita, lukenut Elon Muskista sekä iloinnut maallemuutosta.
1
Iranilaissyntyinen, Linköpingissä kasvanut Ninos Dankha noudattaa musiikissaan kiireettömyyden periaatetta. Prince of Assyria julkaisee sielukasta, akustista romantikkorockia 5–6 vuoden välein.
Artistin kolmas levy 3rd Level (Busy Bee, 25.9.2020) hissuttelee sukkasillaan kuten kaksi edellislevyäkin. Hienovaraisesti jousitetusta herkistelystä ensimmäisenä soittolistalle tarttuvat Rifle ja Emotionally Free.
Upea Missing Note -debyytti (2009) nousi aikanaan kriitikoiden vuoden levy -listauksiin. Härmäläishipsterit omivat ruotsalaisartistin niin, että levyn ensipainoksesta kolme neljäsosaa myytiin Suomessa.
Kotimaassaan vähälle huomiolle jäänyt artisti veti ensivierailullaan Tavastian täyteen. Kakkoslevyn alla tyylikäs bändi tarjosi hiuskarvoja nostattaneen illan myös Tampereen Klubilla.
Kolmoslevyn perusteella Prince of Assyria on säilyttänyt tavaramerkkinsä, sydäntäsärkevän surumielisyyden. Sen sijaan ulkoinen olemus on harmaantunut ja siistiytynyt: mies on luopunut muhkeasta parrastaan.
2
Korkeintaan hienosteleva gastronomi voi innostua kylmänä tarjoiltavasta, chilillä ja valkosipulilla maustetusta tomaattikeitosta. Marillionista intoilleet norjalaiset omivat sopan nimen bändilleen, kun he ryhtyivät äänittämään kunnianhimoisia teema-albumeita, joista osaa ei koskaan edes julkaistu.
Projektista tuli oikea bändi, kun se pääsi lämmittelemään esikuvaansa. Piti vain kasata musiikin esittämiseen pystyvä kokoonpano ja tehdä setillinen lavalla toimivia biisejä.
Gazpacho on hämmentänyt koneilla, omituisilla soittimilla ja tunnin mittaisesta kappaleesta koostuvalla albumilla. Levyillä on hyödynnetty fanien lähettämiä sampleja ja oopperakuoroa.
Fireworker-albumi (Snapper Music, 18.9.2020) on Gazpachon mitalla lähes poplevy. 20-minuuttisen avausteoksen ja 15-minuuttisen päätöksen välissä kuullaan kuulaasta ja hauraasta mahtipontiseksi paisuvaa pehmoprogea, josta Jan-Henrik Ohmen ääni tekee helposti tunnistettavaa. Jostain syystä mukaan ei ole kelpuutettu singlenä julkaistua Clockworkia.
3
Kaupungistuminen tuottaa erikoisia ilmiöitä. Meillä myydään pilkkahintaan autioituvia taloja, muualla jo kokonaisia kyliä.
Maailmanlaajuista megatrendiä ovat vastustaneet lähinnä koti- tai mökkipaikkakunnalleen asettuvat downshiftaajat ja varhaiseläkeläiset. Työikäisten ja lapsiperheiden on pitänyt olla jonkun sortin elämäntapainkkareita, jos he ovat tunteneet vetoa maalle.
Suuri osa suomalaisista jättäisi kaupungin pölyt taakseen, mikäli elämäntilanne sen mahdollistaisi. Maaseudun rauha ja turvallisuus nousivat uuteen arvoon, kun koronaepidemia teki ihmisistä välteltäviä uhkia ja kokoontumisista altistumisriskejä.
Uusi normaali kannustaa elämänmuutokseen, jota pääsee seuraamaan kylien someryhmissä: maallemuuttajat raportoivat reaaliajassa talon etsinnästä ja hankinnasta, remontista ja pakkauksesta, muutosta ja asettumisesta. Samojen somekanavien kautta tulijoille tarjotaan hopealautasella maaseudun piilopalvelut. Ennen piti asua paikkakunnalla vuosikausia ennen kuin paljastui, miten edullisesti, helposti ja jonottamatta maalaisverkoston kautta löytyy apu kaikkeen mahdolliseen.
4
Mikäli monta vuotta mouhottu Suomen riemuvoitto EU:sta toteutuu, kellot siirretään lokakuun lopussa toiseksi viimeisen kerran talviaikaan.
Talviaika on kiero salajuoni, jolla hankitaan lisää jouluvaloaikaa. Kun masentava pimeys alkaa lokakuussa laskeutua jo iltapäivällä, pimeyttä aikaistetaan kelloja siirtämällä. Näin jouluvalottajat saavat lisätunnin parasta katseluaikaa.
Jouluvalokisan ensimmäinen sarja on jo ratkaistu, sillä ensimmäisten parvekkeiden ledit ovat sykkineet kesälomista alkaen. Seuraavaksi kisataan valojen ja värisävyjen määrässä.
Kaikki eivät innostu kilpavarustelusta. Luopioisten kunnanrakennusmestari vetosi aikanaan kuntalaisiin, jotta maalaismaisemaa ei pilattaisi värivaloilla. Niin kutsuttua Valkaman sääntöä noudattavat pidättäytyvät valonvärisissä valoissa.
5
Suurvaltojen sapelinkalistelussa kovin voimannäyte on avaruuden valloitus. Vain vauraimmat ja teknisesti kehittyneimmät voivat laukaista raketteja ja toimittaa satelliitteja tai astronautteja maata kiertävälle radalle.
Avaruussukkulasta luovuttuaan Yhdysvallat tukeutui venäläisiin, jotka elvyttivät neuvostoaikaisen avaruusohjelmansa. Kunnes avaruuskilpaan ilmoittautui startup-yritys. Sille avaruusrahti on vain keino rahoittaa varsinaista tavoitetta, avaruuden asuttamista. Alkuun tarkoituksena on luoda Marsiin olosuhteet miljoonan ihmisen siirtokunnalle.
SpaceX:n uusimmat raketit pystyvät laskeutumaan takaisin laukaisualustalleen. Kustannukset putoavat merkittävästi, kun satojen miljoonien alukset eivät ole kertakäyttöisiä.
Kosketusnäyttöjen äärellä istuvat astronautit eivät enää kääntele museovipuja, sillä SpaceX on tuonut nykyajan avaruuden valloitukseen. 2000-luvun raketti on suunniteltu ja rakennettu 2000-luvun tekniikalla.
Vähän niin kuin 2000-luvun auto. Sen huolto tapahtuu öisin latautuvan ohjelmapäivityksen avulla. Vesimelonin kokoiseen sähkömoottoriin ei tarvitse kajota.
Tesla on mullistanut autoalan, joka rahastaa ensin autokaupassa ja sitten merkkihuollossa. Lataus voidaan tarjota maksutta aurinkoenergialla toimivilla latausasemalla. Silloin ei tarvitse laivata öljyä Venäjältä ja Venezuelasta eikä rahdata sitä rekoilla pitkin mantereita.
Ashlee Vancen vuonna 2015 julkaisema Elon Musk -elämäkerta kertoo visionääristä SpaceX:n ja Teslan takana. Avaruuden valloituksen ja sähköautojen lisäksi sarjayrittäjä pelastaa maailmaa muun muassa aurinkopaneeliyhtiö SolarCityn avulla.
Elon Musk vaikuttaa aikamme yleisnerolta, joka toteuttaa mahdottomuuksia. Kirja ei maalaa kuvaa keksijästä, vaan intohimoisesta yritysjohtajasta, joka paketoi nykytekniikkaa myyviksi tuotteiksi. Kun auton suunnittelun aloittaa puhtaalta pöydältä, ei päädy virittelemään monimutkaista nykyelektroniikkaa satavuotiaan polttomoottoritekniikan ympärille. Sähkömoottori on huoltovapaa ja hyötysuhteeltaan ylivoimainen.
Musk on keskittynyt haastamaan suurimpia. Nuorukainen louhi alkupääomansa uudistamalla kankean ja perinteisen pankkitoiminnan. PayPal-miljoonansa hän on sijoittanut merkityksellisiin hankkeisiin.
Paini pankkien, autojättien, energiantuotannon ja avaruushallinnon kanssa on sysännyt liikkeelle muutoksen, josta on visioitu vuosikymmeniä. Fossiiliautoista on tullut auringonlaskun ala.
Koulukiusatun eteläafrikkalaisnörtin taival nykyasemaan on ollut kivinen. Vaikutusvaltaiset vastustajat ovat naureskelleet, kun nousukkaan raketit ovat räjähdelleet ja sähköauton tuotanto takunnut. Musk on selvinnyt kuilun partaalta maanisella raadannalla, jota hän on vaatinut myös työntekijöiltään.
Maailman tärkeimmät yhtiöt muistuttavat piilaakson startupeja, joiden sohvilla nuhruiset nörtit nukkuvat. Musk haalii leipiinsä parhaat kyvyt ja ajaa heidät äärirajoille mahdottomilla aikatauluilla. Muskiin verrattuna edesmennyt Steve Jobs vaikutti mukavalta ja tasaiselta johtajalta.
Vimmaisesti uutta opiskeleva visionääri ei pysy tontillaan, vaan käy yöllä korjailemassa koodareiden aikaansaannoksia. Tiedotusosaston painajainen saattaa kutsua toimittajat koolle kuulemaan, että Teslan akut muuten pystyy vaihtamaan latausasemalla tai kirjoittaa blogissa avaavansa kaikki patentit, jotta sähköautojen tuotanto kasvaisi ilmastonmuutoksen vaatimalla tahdilla.
Mahdottomat visiot toteutetaan itse omalla verstaalla. Teslaan rakennetaan kosketusnäyttö, jollaisen Apple on vasta saanut kehitettyä. Satojen tuhansien avaruusradioita ei tilata Kiinasta, vaan kasataan itse muutamalla tonnilla. Omatoiminen askartelu ohittaa globaalit hankintaketjut ja palauttaa autonvalmistuksen Amerikkaan.
Tommi Liljedahl
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.