Parasta juuri nyt (4.5.2022): Nick Kamen, Euroviisujen odottelu, Peppi Pitkätossu, lapset, Carl von Ossietzky

04.05.2022
KamenFarkut

Nick Kamen tuuppaa farkut koneeseen ja myynti kasvaa 800 prosenttia.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Heli Mustonen on muistellut 1980-luvun farkkumainoksia sekä Nobel-palkittua pasifistia.

1

Muistan 1980-luvusta vain hajanaisia välähdyksiä. Siis siitäkin huolimatta, että se oli itselleni hyvin merkityksellinen vuosikymmen.

Menin naimisiin ja sain ensimmäisen vakituisen toimittajanpaikan. Jälkimmäisestä olin niin ylpeä, että kun kaahasin ylinopeussakot, valehtelin tuloni ylöspäin. Enhän voinut suoda poliisille sitä iloa, että hän olisi ajatellut opintojeni ja ison opintolainani menneen hukkaan.

1980-luvulla tehtiin myös yksi mainosmaailman merkittävimmistä mainoksista. Sen päätähti Nick Kamen kuoli valitettavasti vuosi sitten juuri 4. toukokuuta.

Nick Kamen oli kuvankaunis muusikko ja malli, joka asteli mainoksessa yleiseen pesulaan, riisui Leviksen 501-nappifarkut jalastaan ja työnsi ne pesukoneeseen. Vuosi oli 1985. Tämän nimenomaisen farkkumallin myynti nousi hetkessä 800 prosentilla. Niin ainakin sanottiin Kamenin muistokirjoituksessa ja uskon sen täysin.

2

Kuulun sukupolveen, jonka mielestä euroviisut on pahasti rikki ja musiikki on muutenkin kutakuinkin pilalla. Silti, euroviisujen tv-lähetys houkuttaa verhotusti.

Yritän perustella sitä itselleni niin, että minun on katsottava, voittaako Ukraina maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Sitä paitsi Kalus Orchestran kappale Stefania on oudolla tavalla puoleensavetävä.

Jos saisin päättää, voiton veisi kuitenkin Montenegron edustajan Vladanan kappale Breathe. Harmi, että Vladana laulaa sen kisassa englanniksi, sillä italiaksi laulettuna se on paljon upeampi. Vladana on tehnyt kappaleestaan yllättäen myös suomenkielisen version, eikä sekään ihan pöllöltä kuulosta.

Mutta en siis tietenkään katso euroviisuja. En edes vilkaise niitä, koska olen itseäni kunnioittava vanhahkon englantilaisen rockmusiikin ystävä. Kerrottakoon nyt kuitenkin, että finaali on 14. toukokuuta.

3

1960-luvun lapsena minulla on yleviä lapsuusidoleita, kuten tuon ajan astronautit, Martin Luther King sekä Peppi Pitkätossu. Kuinka ollakaan Inger Nilsson täyttää tänään 63 vuotta, ja hän jos kuka ansaitsee vähän fanitusta.

Nilsson oli se ruotsalainen näyttelijä, joka laittoi itsensä jo 9-vuotiaana peliin ja näytteli Peppiä niin hurmaavasti, että hän oli meille pienille katsojille se ainoa ja oikea.

Olin itse neljä vuotta nuorempi yksinhuoltajan lapsi ja samastuin hahmoon täysin.

Olisipa ollut mahtavaa nähdä koko Pepin elämänkaari tv-sarjana. Voisi hyvin kuvitella Pepin vaikka YK:n punk-hiuksiseksi pääsihteeriksi, jos sellainen olisi joskus ollut. Muitakin vaihtoehtoisia urapolkuja vilistää silmissä.

4

Tämänikäisenä alkaa löytää myös itsestään yhä enemmän Peppiä. Ja juuri sen vuoksi tekisi mieli julistaa äitienpäivä pannaan. Olen aina hämmästellyt päivää, jolloin äiti nostetaan erityiselle jalustalle, vaikka kysehän ei ole mistään sankaruudesta.

Sankareita ovat lapset, jotka tulevat tähän maailmaan kutsuttuina, ja sitten kohdalle voi huonolla tuurilla osua vanhempia, jotka suhtautuvat vanhemmuuteensa niin kuin se olisi lätkäisty heille väkisin.

Etelä-Koreassa äitienpäivä muutettiin vanhempien päiväksi ja sitä vietetään 8. toukokuuta. Yhdistyneet kansakunnat puolestaan on julistanut 1. kesäkuuta joka vuosi kansainväliseksi vanhemmuuden päiväksi, jolloin ”vanhempien epäitsekästä sitoutumista ja uhrauksia” arvostetaan eri puolilla maailmaa.

Vanhempien epäitsekäs sitoutuminen? Pitääkö siitä vielä erikseen palkita, että sitoutuu omiin lapsiinsa? No, huh.

5

Nyt kun hairahduin paasauslinjalle, niin yritetään edes päättää tämä vähän viksummin. Saksalainen Carl von Ossietzky oli pasifisti ja journalisti, jolle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1935. Hän ei koskaan päässyt vastaanottamaan palkintoaan, eikä sitä vastaanottanut hänen puolestaan kukaan muukaan.

Hitleristä jo hyvissä ajoin varoittanut toimittaja joutui keskitysleirille ja kuoli siellä saamaansa tuberkuloosiin. Ossietzky kuoli 4. toukokuuta vuonna 1938 Berliinissä.

”Sota ei ole tulivuori eikä ’sodan puhkeaminen’ ole luonnonilmiö, vaan ihmisen työ”, muistutti Ossietzky vastustaessaan ensimmäistä maailmansotaa.

Käsittämätöntä, että ihminen ei edisty lajina yhtään.

Heli Mustonen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua