Parasta juuri nyt (4.12.2023): Tarja Turunen, TT:n laulavat näyttelijät, Kauneimmat Joululaulut, konserttiähky, Sirpa Kähkönen

04.12.2023
Tarja Turunen 0422 high

Laulaja Tarja Turunen ei pidä pimeästä. Kuva: Tim Tronckoe

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on silmäillyt joulukauden konserttikalenteria ja seurannut useita kirjailija Sirpa Kähkösen haastatteluja.

1

Laulaja Tarja Turunen, 46, siirtyi vaiherikkaan Nightwish-uransa jälkeen kansainvälisille areenoille ja on pärjännyt maailmalla mainiosti. Hän luo omintakeista taidettaan, jolle näyttää löytyvän faneja. Vielä on kuitenkin matkaa terävimpään kansainväliseen kärkeen.

Turusen uusin albumi Dark Christmas julkaistiin 10. marraskuuta. Se lähtee liikkeelle tutulla kappaleella The First Noel (Ensimmäinen joulu) ja sisältää monta muutakin perinteistä joululaulua koko lailla uudella twistillä.

Kyllä, melkoisen synkkää ja vähän pelottavaa joulua albumi pitää sisällään. Toisaalta sen videoissa pääsevät solistin taustakuvina esille lumiset kuuset ja pohjolan talvinen taivas loimuavine revontulineen. Tarja-fanit eivät ole jättäneet näitä kuvia vaille ihastelua some-kanavilla.

Musiikin pimeistä sävyistä huolimatta Tarja Turunen ei henkilökohtaisessa elämässään pohjoismaisesta pimeydestä piittaa. Hän kaipaa valoa ja on hakenut sitä muuttamalla Argentiinaan asti. Nykyisin hän asuu Espanjassa.

Tarja Turunen aloitti jouluisen konserttikiertueensa sunnuntaina 3.12.2023 Bulgarian Sofiasta ja saapuu Tampereen Tuomiokirkkoon torstaina 14.12.2023. Itä-Eurooppaan painottuvista 13 keikasta vain neljä nähdään Suomessa. Tampereen lisäksi ne pidetään Kerimäen, Kuusankosken ja Uskelan kirkoissa.

2

Yksi varmuudella tamperelaisen Aleksanterin kirkon täyttävä konsertti on Tampereen Teatterin näyttelijöiden joulukonsertti, joka järjestetään jo 39. kerran 10.12.2023 kello 18. Mikä on sen suosion salaisuus?

Taika piilee ehdottomasti kaupungin parhaissa näyttelijä-laulajissa. Tänäkin vuonna mukana on peräti 13 aikuista ja viisi lapsilaulajaa. Lapset on nähty Anastasia-musikaalissa. Ilmeisesti Tampereelle on kerätty laulavien näyttelijöiden kermaa, jotta yleisöä magneetin lailla vetävä ohjelmisto olisi mahdollinen.

Anastasia oli viime esityskauden suurmenestys, joka toistui peräti 164 kertaa loppuunmyydyille katsomoille. Se ja monet muut musiikkia sisältävät näytelmät takaavat, että laulujen vahva tulkintataito pysyy yllä ja kehittyy entisestään Tampereella.

3

Evankelisluterilaisten seurakuntien Kauneimmat Joululaulut on uskomattoman hieno perinne, joka alkoi puoli vuosisataa sitten. Suomen Lähetysseuran aikoinaan ideoima tapahtuma kerää vuosittain yli kaksi miljoonaa ihmistä laulamaan.

Suurin osa yhteislaulutilaisuuksista pidetään kirkoissa, mutta ei suinkaan kaikkia. Jouluisiin tunnelmiin paneudutaan myös erilaisissa kylätaloissa, baareissa ja kouluilla sekä esimerkiksi Hämeen linnan Kuninkaan salissa. Suuri suosio ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä.

Tampereen saamenkieliset joululaulut lauletaan 4.12.2023 Pyynikin pappilassa. Kauneimmat Joululaulut -nettisivulta voi löytää lähimmän laulupaikan ja vinkit, miten voi lahjoittaa rahaa maailman lapsille.

Kaiken lisäksi perinne on levinnyt pariinkymmeneen muuhun maahan. Esimerkiksi nyt joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna joululaulut kaikuivat Kreetan Chaniassa ja Kööpenhaminassa.

Kauneimmissa Joululauluissa saavat avata äänensä nekin, jotka eivät varsinaisesti osaa laulaa. Ehkä juuri se on näiden tilaisuuksien suosion sinetti.

4

Kun selaa lähes loputonta listaa kaikista joulun ajan musiikkitilaisuuksista, tulee väistämättä ähky. Pieni paniikki hiipii mieleen siksi, kun ei itse voi mitenkään osallistua kaikkeen eikä edes puoleenkaan tarjolla olevaan kiinnostavaan.

Konserttikausi saisikin jatkua täysillä loppiaiseen asti. Sillä tavalla yleisöä ehkä riittäisi niihinkin tilaisuuksiin, joissa sali ei välttämättä täyty ääriään myöten joulun alla.

Ykköstapahtumat ovat huippua, mutta osa tuntemattomampien taiteilijoiden konserteista jää aivan turhaan niiden jalkoihin.

5

Kun ajattelee, mitä muuta kuin musiikkia loppuvuoden kulttuurikalenteri tarjoaa, tai on jo tarjonnut, tulee mieleen kirjallisuus. Tampereella menneenä viikonloppuna pidetyt Kirjafestarit osoittivat, että suomalaiset ammattikirjailijat lähes kautta linjan julkaisevat varsin laadukasta tuotantoa.

On ihan parasta, että Sirpa Kähkönen ja hänen erittäin omakohtainen romaaninsa 36 uurnaa (Siltala, 2023) voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Kähkönen on kerta kaikkiaan loistava kertoja ja kielen taitaja.

Tätäkin faktaa enemmän olen viime aikoina ihaillut Kähkösen kykyä vastata kysymyksiin erilaisissa haastatteluissa. Hän on esiintynyt monilla lavoilla ja estradeilla, missä hän joutuu välillä vastaamaan ties kuinka monetta kertaa samaan uteluun.

Jokaisessa haastattelussa Sirpa Kähkönen vastaa kärsivällisesti ja mielenkiintoisesti kuin kuulisi kysymyksen ensimmäistä kertaa. Edes kehonkieli ei anna pientäkään vihjettä väsymisestä, kyllästymisestä tai turhautumisesta. Hän hoitaa roolinsa pieteetillä.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua