Parasta juuri nyt (28.8.2023): Babylon Berlin, Klaani, Tamperrada, Retretti, sienet

28.08.2023
Klaani

Kuva: Harri Hinkka / Tampereen Teatteri

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on katsonut Babylon Berliniä, lukenut Klaania ja sienestänyt.

1

Ilouutisia kaikille, jotka missasivat ylistetyn saksalaissarjan Babylon Berlinin ensimmäisen esityskierroksen. Kaikki neljä kautta ovat taas katsottavissa Yle Areenassa. Sarja koukuttaa niin vahvasti, että pari ensimmäistä kautta ahmaisee hetkessä, ja tapahtumiin pääsee hyvin mukaan.

Sarja kuvaa 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun Saksaa ja auttaa ymmärtämään, miten valtavien ristiriitojen ja myllerrysten keskellä saksalainen yhteiskunta oli. Babylon Berlin on tärkeä sarja etenkin nyt, kun väännetään siitä, mikä on fasismia ja miten totalitarismi syntyy.

Sarjan monimutkaiset ja ajoittain turhankin mielikuvitukselliset juonenkäänteet ovat välillä vaikeaa seurattavaa. Kokonaisuus on kuitenkin niin vahva ja Liv Lisa Friesin ja Volker Bruchin roolisuoritukset niin hyvät, että turhat koukerot annettakoon anteeksi.

Babylon Berlinin kaikki kaudet ovat katsottavissa Yle Areenassa.

2

On uskomatonta, miten vähäiselle huomiolle tamperelaiskirjailija Tauno Kaukosen Klaani on jäänyt viime vuosikymmeninä. Syrjäytymisen kierteessä elävästä pispalalaisperheestä kertova kirja oli arvostelu- ja myyntimenestys 1960-luvulla. Toisen tulemisensa se koki Mika Kaurismäen elokuvassa vuonna 1984.

Kirja saa nyt uuden elämän Tampereen Teatterissa, kun Pasi Lampelan ohjaama Klaani saa ensi-iltansa lokakuussa. Lisäksi Tauno Kaukosen poika Petri Kaukonen on kustantanut romaanista kuudennen painoksen yrityksensä Media Potentian kautta.

Mitään järkevää syytä Klaanin unohtumiselle ei ole. Kaikkien, joiden mielestä monisukupolvinen syrjäytyminen on moderni ilmiö, pitäisi lukea tarina Sammakoiden suvusta.

Klaanin ensi-ilta Tampereen Teatterissa 26.10.2023.

3

Meillä on areena, meillä on Näsinneula, meillä on ratikka – ja Suomen suurin ruokafestivaali. Pintxo-festari Tamperradaa vietetään jo 11. kerran 29.8.–2.9.2023 Mukana on 45 ravintolaa, joissa käy viiden päivän aikana yhteensä jopa parikymmentä tuhatta osallistujaa maistelemassa pikkuannoksia eli pintxoja.

Ruoan lisäksi Tamperradassa pääsee nauttimaan baskilaisesta musiikista. Poprock-bändit Huntza, Mikel Urdangarin ja ETS esiintyvät Bite Basque Beat -konsertissa Tavara-asemalla 31.8.

Tamperrada 29.8.–2.9.2023. Bite Basque Beat Tavara-asemalla 31.8.

4

Jälleen konkurssiin mennyttä ja suljettua Punkaharjun taideluolasto Retrettiä on vaikeaa kehua yhdeksi viime aikojen parhaista taide-elämyksistä. Tämä onkin hätähuuto ainutlaatuisen kulttuuritilan puolesta. Tehkää nyt joku jotain ja pelastakaa se!

Se tosin on helpommin sanottu kuin tehty. Rahakkaita mesenaatteja kun ei taivaasta tupsahtele, eikä yhteiskunnallinen ilmapiiri tunnu nyt kovin otolliselta savolaisen taideluolan tukemiseen.

5

Pentti Saarikoski tiesi, miten sienestäjät ja marjastajat eroavat toisistaan. Marjastaja on laumasielu, joka apajan löydettyään jämähtää paikoilleen ja kerää mekaanisesti, pää tyhjänä.

Sen sijaan sienestäjä on etsijä. Joskus löytäjä, usein pettyjä, löytäessään innostuja. Hän on kasvikunnan metsästäjä, jonka vaelluksia varjostaa aina pieni kuolemanpelko.

Mitä jos se ei ollutkaan punikkitatti? Uskallanko maistaa? Pitäisikö kirjoittaa varmuuden vuoksi jäähyväiskirje omaisille?

Sienet saatavissa syksyn ajan kautta maan, parhaita tattiapajia en paljasta.

Janica Brander

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua