Parasta juuri nyt (24.11.2021): Karjalan kieli eläy, joulu, tiernapojat, Kauneimmat joululaulut, Ukkoshuilu

24.11.2021
1.Karjalankieli Aila Liisa Laurila PJN

Karjalainen kulttuuri elää ja voi aika hyvin, mutta karjalan kieli on pahasti uhanalainen. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila viettää karjalan kielen viikkoa, käy joulutoreilla ja pelkää Murjaanien kuningasta.

1

Eihän vain ole jäänyt huomaamatta, että viikko 47 on nimetty karjalan kielen viikoksi? Viikkoa vietetään nyt oikeastaan vasta toista kertaa. Karjalan kieli on pahasti uhanalainen.

Viikko sai vuosi sitten nimekseen Karjalan kieli eläy ja sen aikana on tarkoitus juhlia karjalan kielen moninaisuutta ja elävyyttä sekä tehdä kieltä näkyväksi monin tavoin.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen antoi 27. marraskuuta vuonna 2009 asetusmuutoksen, jolla Euroopan alueellisten tai vähemmistökielten peruskirjaa sovelletaan myös karjalan kieleen. Siksi karjalan kielen päivänä pidetään nyt 27. marraskuuta.

Karjala kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen ja on suomen lähin sukukieli. Karjalan kehittämisvastuu on ainakin tämän ja ensi vuoden ajan Itä-Suomen yliopistolla.

Juhlaviikko eli Karjalan kielen netäli/nedäli tarjoaa paljon kiinnostavaa ohjelmaa, johon kuka tahansa voi osallistua, vaikka ei tietäisi kielestä tai sen murteista mitään.

2

Joulu tulee! Tampereen Tallipihalla on jo joulutunnelmaa ja Tampereen joulu avataan perinteisellä jouluparaatilla sunnuntaina 28.11.2021.

Keskustorin joulukaupungista on tullut perinne, joka on koettava, tai joulu jää puolittaiseksi. Näin oli myös vuosi sitten, vaikka se oli ensimmäinen koronajoulu. Kaikki mökit ovat avoinna 4.–22.12.

Joulu-Tampere on löytänyt oman tyylinsä, jolla se soveltaa perinteistä keskieurooppalaista joulutoritunnelmaa suomalaisiin ympyröihin. Keski-Euroopassa on monien kaupunkien joulumarkkinat tosin tänäkin vuonna peruttu.

3

Valtakunnalliseen Tiernapoikakilpailuun ilmoittautuminen ehti jo päättyä, mutta kaikki Oulun Rotuaarille pääsevät voivat mennä katsomaan 27.–28.11.2021, miten kilpailu onnistuu ilman perinteistä Murjaanien kuningasta.

Tiernasäätiö teki aiemmin syksyllä päätöksen, että roolihahmon esittäjällä voi olla ainoastaan tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta siten, että rasistiseen blackfaceen ei viitata.

Tuomaristo valitsee vuoden parhaan Herodeksen, Mänkin, Knihdin ja Murjaanien kuninkaan eli nähtäväksi jää, millaisia parhaat hahmot tällä kertaa ovat.

Pakko todeta, että arvostamalla omaa kulttuuriamme ja perinteitämme opimme arvostamaan myös muita kulttuureja.

4

Pian alkavat soida Kauneimmat joululaulut, joilla kerätään varoja heikoimmassa asemassa oleville maailman lapsille. Viime vuonna keräystulos jäi alle puoleen, mutta nostetaan se yhdessä taas yli miljoonaan euroon!

Nykyisin lähes jokainen ev.lut. seurakunta järjestää joululaulutilaisuuksia ja ensi vuonna vuorossa on jo 50. kerta. Koronapasseja todennäköisesti kysellään ovien pielissä.

Kannattaa myös olla tarkkana, ettei raha livahda ikäville huijareille, jotka vaanivat etenkin internetin sivustoilla.

5

Hankitko taannoin verkkolipun Helsingin Kirjamessuille, jotka pidettiin lokakuun lopussa? Jos oikeus messutallenteiden katselemiseen on plakkarissa, niin haastatteluja pääsee yhä seuraamaan 30.11.2021 asti.

Tämän tekstin kirjoittamisen aikaan kirjoittajan korviin kuuluu tamperelaisen Johanna Sinisalon puhe tuoreesta teoksestaan Ukkoshuilu (Otava, 2021).

Meteorologi nimeltä Leena Lind on päähenkilö romaanissa, joka kertoo sääasioista ja markkinavoimista. Puheena ovat faktat eli tosiasiat ja disinformaatio eli valetieto.

Sinisalo kertoo haukanneensa romaania tehdessään suuren palan, koska hänellä ei ole tieteellistä asiantuntemusta käsiteltäviin teemoihin. Tieteen asiantuntijoita haastattelemalla hän on kuitenkin päässyt aika hyvin perille vaikeistakin faktoista. Mainiota!

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua