Parasta juuri nyt (18.10.2020): Helsingin Kirjamessut, Pullopostia Seilin saarelta, Vain elämää, SottiisiMoves 2020

Ilman Muumeja ei kirjamessujakaan nykyään tehdä. Nyt jännätään, kuinka Helsingin kirjamessut onnistuvat verkkotapahtumana. Kuva: Helsingin kirjamessut

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila odottaa Helsingin Kirjamessujen verkkotapahtumia, lukee Susan Heikkisen kirjaa ja katsoo television ääressä Vain elämää -ohjelmaa.

1

Helsingin Kirjamessut pidetään 22.–25.10.2020. Aivan mahtavaa, mutta ei tulisi kyseeseenkään lähteä pääkaupunkiseudulle hankkimaan koronavirusta ja covid-19-tautia.

Onneksi on mahdollista ostaa kokoaikalippu ”tuhansien tarinoiden” messujen verkkotapahtumaan. Odotan tulevaa torstaita suurella innolla, mutta olen myös hieman huolissani, kuinka kaikki lopulta toimii.

Ostamani verkkotapahtumalippu sisältää aktivointilinkin, jota painamalla pitäisi päästä lipun aktivointiin. Iltapäivällä 15. lokakuuta kokeilin aktivointia. Sain eteeni tekstin, että lipun aktivointi ei ole mahdollista ennen kuin 15.10.2020.

Myöhemmin sain vastauksen, että aktivointisivu on vielä työn alla, mutta tekniikka tekee parhaansa sivun avaamiseksi. Ei lupaa hyvää, mutta eletään toivossa.

2

Kirjamessujen sisällöstä muutama sana. Ilmastoasiat ovat tällaisissa pidoissa nykyään must. Heti torstaina nähdäänkin lavalla Risto Isomäki, joka kertoo ekologisesta trilleristään Vedenpaisumuksen lapset (Into). Mainiota.

Päätöspäivänä 25.10.2020 luodataan tulevaisuuteen. Ohjelmalavalle nousee Henri Hyppönen kertomaan luovan työn ja ajattelun mullistavia teknologisia läpimurtoja ja etsii uutta suuntaa ihmisen luovuudelle. Hienoa.

Väliin mahtuu ällistyttävän paljon ohjelmaa, josta luulisi jokaisen löytävän jotakin mielenkiintoista. Helsingin Kirjamessujen ohjelmaan voi tutustua täältä.

3

Käsissäni olen viime aikoina pidellyt Susan Heikkisen kirjaa Pullopostia Seilin Saarelta (SKS). En ole vielä edennyt Seilin saarelle asti, mutta Pitkäänniemeen olen jo päässyt.

Entisaikojen mielisairaanhoidolla on niin huono maine, että samaan aikaan kiinnostaa ja pelottaa lukea tosielämään pohjautuvaa teosta.

Kirjan päähenkilö on Viipurin kupeessa vuonna 1903 syntynyt Saima Rahkonen. Hän elää parhaita teinivuosiaan, kun Venäjän keisarivalta kaatuu, Suomi itsenäistyy ja sisällissota kuohuu.

Pahaksi onneksi Saima heilauttaa hermostuksissaan kirvestä liian äkäisesti ja joutuu virkavallan kynsiin. Siitä alkaa mielisairaalakierre, joka vie hänet lopulta kaikkien onnettomien asyyliin, josta ei pääse pois koskaan.

Pitkässäniemessä ollessaan Saima on kovin touhukas, auttaa henkilökuntaa siivoustöissä eikä muutenkaan vaikuta mitenkään järjettömältä hullulta. Kirjan parasta puolta on, että se upottaa yksittäisen ihmisen kohtalon ympäröivän maailman yleisiin tapahtumiin.

4

Vain elämää -sarja starttasi Ressu Redfordin ja Jannika B:n päivillä tv-kanava Nelosella ja Ruudussa. Hirvensalmen Satulinnaan kokoontuneena nähdään artisteja, joiden elämää ja tekemisiä ei ole julkisuudessa vielä aivan loppuun asti kaluttu.

Mainittujen tähtösten lisäksi paikalla ovat Reino Nordin, Arja Koriseva, STIG, Vesku Jokinen, Mariska ja Herra Ylppö. Väitän, että useammastakin noista riittää paljon uutta ja mielenkiintoista kuultavaa tulevissa jaksoissa.

Sarjan alku on ollut lupaava. Kuvauspaikkakin näyttää vaihtuneen rantasaunalta tallinvintille sitten edellisten kausien.

5

Aion nököttää näyttöruudun äärellä tänään sunnuntaina 18.10. kello 12.00–13.00, jolloin nähdään livestriimattuna SottiisiMovesin tanssikatselmusten päättäjäiset.

Yhteistapahtuma SottiisiMoves 2020 ja Samuelin Poloneesi siirtyi kesäkuulta tänne syksyyn eikä koronavirus anna vieläkään armoa.

Katselmukseen saatiin äkkipolkaisulla 70 tallennetta sen jälkeen, kun tapahtuma jouduttiin perumaan live- ja osallistujatapahtumana.

Katseltavana on nyt parhaita paloja pikavauhtia kuvatuista esityksistä, joita tuomaristo on Tampere-talon istunnoissaan ruotinut. Lisäksi kuullaan raadin kommentit.

Katselmusten päättäjäiset ja muunkin ohjelman pääsee näkemään täällä.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This