Parasta juuri nyt (13.11.2022): Remontti, Norjalaisarkkitehtien koteja, Uusi elämä etelässä, J.S. Bach, Pentulive

13.11.2022
img 7843 1 636e3e5232cc4

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat.

1

Tuntuu aina hienolta, kun välttämättömyydestä voi tehdä hyveen. Omassa kodissani on jäänyt ah niin välttämättömältä kuulostava open concept -remontti tekemättä.

Keittiö on oma suljettava tilansa, samoin makuuhuone. Olohuoneen ovet saa kiinni ja kuistissa voi pitää kymmentä astetta. Tämä mahdollistaa nykyisten sähkönhintojen vallitessa sen, että esimerkiksi yläkerran lämmön voi pitää alhaisena laskematta silti koko talon lämpötilaa. Sähkösaunasta on tullut kätevä varasto.

Vuosien rakennus- ja sisustusnormi, jossa koko talon tila on yhtenäistä, tasalämpöistä tilaa, lattiat sähkölämmitetyt ja katto vähintään neljä metriä korkealla, vaikuttaa tällä hetkellä todella mahdottomalta ylläpitää. Odotan rakentamisen uusia tuulia, jotka tuovat mukanaan muun muassa puuhellan keittiöön vakiovarusteena.

2

Jos haluaa käytännöllisen pohjoismaisia, laadukasta designia sisältäviä, mutta myös hieman eksentrisiä ideoita omaan asumiseensa, kannattaa kääriytyä shaalin sisälle ja valita suosikikseen Yle Areenasta dokumentaarisen Norjalaisarkkitehtien koteja -sarjan jaksot. Toimittaja Charlotte Thiis-Evensen luo haastatteluihin välittömän tunnelman, kameratyö on laadukasta ja mielikuva norjalaisesta rakentamisesta laajentuu hurjasti.

Yllättävän paljon löytyy arkkitehtejä, joiden filosofiana on vaalia vanhaa arkkitehtuuria, puurakentamista ja tuoda asumisen ratkaisuja todella luovasti menneestä maailmasta tähän päivään. Ympärillä hehkuu runollinen norjalainen luonto vuonoineen ja jyrkkine rinteineen, piirre, joka sanelee norjalaiselle rakentamiselle aivan omat reunaehtonsa.

Norjalaisarkkitehtien koteja Yle Areenassa.

3

Pidän marraskuisesta harmaudesta, koska olen itse syntynyt tässä kuussa (mikä selitys!). Pidän marraskuusta, koska itselläni se on yleensä rennoin kuukausi, kun kesään tähtäävän työni ponnistelut on saatettu päätökseen ja uusi kausi uusine haasteineen häämöttää vasta ensi vuoden puolella. Mutta silti kaukosäädin hakeutuu arki-iltaisin kanaville, joilla on mahdollista antaa silmän levätä meren kuohuissa, hiekkarantaa vaeltavissa turisteissa, tunnelmallisissa puutarhoissa ja viinitarhoissa.

Sarjassa Uusi elämä etelässä englantilaiset pariskunnat etsivät vaihtelua eteläisen Ranskan tai Espanjan aurinkorannikon kaltaisista varman auringon kohteista. Tyypillisimmillään rohkeat, eli omassa elämässään luultavasti täysin loppuun palaneet ihmiset hankkivat isoja kiinteistöjä, ryhtyvät remppaamaan ja aloittavat kylmiltään bed and breakfast -tyyppisen majatalotoiminnan idyllisessä pikkukaupungissa tai opastavat turisteja seikkailuretkille tai sukeltamaan.

Seurantadokumentti on onnistunut löytämään sympaattisia oman onnensa etsijöitä, jotka kuitenkin useimmiten onnistuvat saamaan kaupunkinsa pormestarin puolelleen ja bisneksen kukoistamaan. Tahtoo Dordogneen glamour-telttaretkelle!

Uusi elämä etelässä Ruutu-palvelussa.

4

Oma kuoroharrastukseni on melko ikuiselta kuulostavalla tauolla, mutta on harrastuksesta jotain hyvääkin jäänyt, ainakin rakkaus Johann Sebastian Bachin tuotantoon ja erityisesti h-mollimessuun. Tänään sunnuntaina 13.11. on Tampereella ainutlaatuinen tilaisuus kuulla Leipzigin Tuomaskuoron (800 vuotta), Cantores Minores-kuoron (70 vuotta) ja Suomalaisen barokkiorkesterin (33 vuotta) esitys kyseisestä teoksesta.

Tampereella teoksen johtaa Cantores Minores -kuoron taiteellinen johtaja, kapellimestari Hannu Norjanen. Solistikaarti ei tästä juuri paremmaksi muutu: Tuuli Lindeberg, sopraano, Teppo Lampela, kontratenori, Tuomas Katajala, tenori ja Tommi Hakala, basso. Aion ottaa hyvän istuma-alustan ja libreton mukaani, sillä Tuomiokirkon penkissä 2,5 tunnin istuminen ilman pehmikettä ja mitään konkreettista tekemistä voi tehdä tiukkaa. Kateeksi ei käy kuorolaisiakaan, jotka joutuvat ahtautumaan kirkon alttarille ja seisomaan kivisillä portailla läpi koko teoksen.

Yleisönä on helpompi sietää pitkän teoksen kesto, kun musiikin kulkua voi seurata myös mustina pisteinä viivastolla.

J.S. Bach: Messu h-molli (BWV 232) Tampereen Tuomiokirkossa 13.11. kello 16.

5

Olen seurannut heidän elämäänsä syntymästä saakka. Reilun viikon ikäisinä ne haparoivat jo pikku jaloillaan pitkin pehmustettua lattiaa. Sydäntä särkeviä palluroita nuo kolme shiba-pentua! Emo Möpsökin malttaa jättää poikaset hetkeksi omin päin nukkumaan.

Vielä toistaiseksi Ylen Pentulive kuvaa lähinnä nukkuvia koiria, mutta tahti kiihtyy päivä päivältä. Tämä on lähes yhtä rentouttava kuin SVT:n Suuri hirvivaellus tai muinoinen raportointi saimaannorppa Pulleron kivellä lötköilystä.

Hidas-teevee on selkeästi parasta juuri nyt, kun maailma ympärillä tuntuu kiihtyvän nollasta sataan vähän väliä. Mikä on tärkeämpää kuin äidinrakkaus, kuivana pysyminen ja nukkuminen!

Pentulive Yle Areenassa.

Tiina Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua