Miksi ajattelin tänään Chewbaccaa – assosiaatiot ja jaettu ilo

27.06.2020
Chewbacca Supanova 2014 1

”Kylpyhuoneessani asuu Chewbacca.” Kuva: Wiki Commons

KOLUMNI | Assosiaatiossa on voimaa. Se voi olla luonteeltaan pragmaattista ja pyrkiä vaikkapa innovatiiviseen toimintaan tai arjen pikkuongelman ratkaisuun. Siitä on kuitenkin vaikka mihin. Se on ajattelumme eräänlainen mahdollistaja. Ilman sitä kaikki olisi kaavamaista ja alkaisi aina jotenkin alusta, Hanna Telakoski kirjoittaa.

Assosiaatio toimii mitä pienimmästäkin vinkistä ja vetää mielen varastoista esille jotain jo unholaan jäänyttä, mutta tallessa olevaa. Näin kävi eilen, kun ystäväni lähetti minulle lyhyen videopätkän, jossa oli kuvaa autosta.

Auto oli matkalla jossain päin Suomea. Kuvassa näkyi lähinnä irtokarkkipussi ja auton mittaristoa. – Ystäväni oli matkalla maalle ja autossa oli karkkia. Elämän pieniä täydellisiä hetkiä. Onnea, varsinkin näinä koronarajoitusten purkamisen aikoina.

* *

Nyt päästään kiinni assosiaatioon. – Syystä tai toisesta kuvat auton sisätiloista laukaisivat minussa toiminnon, joka nosti mieleni sopukoista tietoisuuden erään toisen videopätkän olemassaolosta.

Toki halusin myös ilahduttaa ystävääni, koska sitä me yleensä teemme, ilahdutamme toisiamme, välillä rankimmankin kautta.

Se on mielestäni ystävyyden yksi olennaisimmista elementeistä. – Perheettöminä olemme suunnitelleet myös vanhuuskommuunia, erään kolmannen henkilön ja ystäväni kanssa, mutta se on taas ihan oma juttunsa.

* *

Tarinointi (jaarittelu) sikseen ja asiaan. Video, joka tajuntaani lävähti muistini sopukoista, on pätkä Chewbacca Momiksi ristitystä naisesta, joka iloittelee autossaan ostamansa Chewbacca-naamarin kanssa.

Se on yhdellä sanalla: ihana.

Nainen on niin hetken lumoissa, kuin olla voi, järjettömän täpinöissään ja ilon hetkestä haltioissaan.

VIDEO: Chewbacca Mom.

Videossa on outoa voimaa ja siihen menee mukaan. Mikä keskeisintä, naisella on hauskaa, hauskaa siinä määrin, että läikkyy. Ei mitään pikkukorrektia aikuisten hauskaa, vaan täysin rajatonta ja itseään ruokkivaa huutonauruhauskaa.

Pelkkä Chewbacca Momin ajatteleminen tekee oloni rennoksi, vähän kuplivaksi. Sellainen lämmin ja rauhallinen olo, jota eivät verotukselliset kysymykset tai työttömyys nakerra.

Videopätkä osuu ja uppoaa myös tähän korostuneesti epävarmuuksia sisältävään ajanhetkeemme. Se on itsessään eräänlainen lääke, muistutus jostain olennaisesta, kielen ulottumattomissa olevasta.

* *

Videon avulla naamarinainen on myös yhteydessä toisiin. Hän jakaa ilonsa. Toisaalta se, että hän tietää tulevansa nähdyksi, varmasti katalysoi hänen omaa iloaan, koska jaettu ilo jne… ja sanoisin, että vielä enemmänkin.

Tämä saa minut miettimään sitä, kuinka lapsena oli paljon hauskempaa katsoa television sketsiviihdettä jonkun muun kanssa kuin itsekseen.

Oli mukavaa ja jotenkin paljon täydempää nauraa sille, että toinenkin nauraa. Ilahtua yhteisestä ilahtumisesta. Toki nauroi esitykselle itselleen ja sille omalle naurulleen, mutta lopulta jopa enemmän itse tilanteelle, pienille hölmöille jutuille. – Nauroi jonkun kanssa.

Kun tunnisti asioita, joille tiesi vaikkapa vanhempansa reagoivan, mukana oli samaa odotuksen elementtiä, kuin Chewbacca Momin toimissa.

Toisen ilo tuli minuun ja samalla näin sanattomasti jotain olennaista toisesta ihmisestä, ehkä opinkin, myös itsestäni. – Yksin se ei ollut koskaan sama asia.

* *

Aika hyvin pystyn yhä ennakoimaan milloin isäni nauraa ja millaisista jutuista äidillä meinaa tulla pissa housuun. – Jännää matskua alkaa tulvia päänsisäisestä arkistosta näitä muistellessa.

Isäni nauraa äänellä, kovallakin, äitini usein ilman ääntä, hytkyen. Tuo äänetön nauru oli joskus lapsena ihmetyksen aihe.

Tämä juonne on kuitenkin parempi katkaista ennen kuin menee liian diipiksi. – Joku kirjoittakoon väitöskirjan äänettömistä nauruista ja itkuista.

* *

Olen asunut tässä nykyisessä kämpässäni vuokralla kohta kaksi vuotta. Asunto on pieni, mutta sijainti loistava.

Asunnossa on parveke, joka tuo elämään luksuksen vivahteen, varsinkin aamuisin, kun huumaan itseni kahvilla toimintakuntoiseksi tuulenvireen helliessä herääviä kasvojani.

Miksi kerron yhtäkkiä asunnostani? – Siksi, että asuntoon muutettuani kävi hyvin nopeasti ilmi, että kylpyhuoneessani asuu Chewbacca.

Ei, suihkun nurkassa ei kyhjötä karvaista körilästä. Kenenkään ei tarvitse lähteä poloista pelastamaan tämän hieman pöhköjä kirjoittavan tädin nurkista.

Hän (Chewbacca) ei ole näyttäytynyt (ainakaan vielä), mutta hän on läsnä. Se tulee ilmi, kun avaa tai sulkee pelikaapin oven. Silloin hän viestii.

Tämä oli selvää heti. Hetken aivoni olivat kummissaan tuosta tutusta äänestä uudessa tilanteessa. Ääni on maltillinen ja ehkä vähän kaihoisakin, mutta Chewbacca se on, ei epäselvyyttä, minkäänlaista.

VIDEO: The many moods of Chewbacca.

* *

Sittemmin ääni on muuttunut osaksi arkeen kuuluvien toistuvien toimintojen virtaa, mutta aina siinä on mukana tuo absurdiudessaan loistelias toivon elementti. – Mikään ei välttämättä ole sitä miltä se vaikuttaa ja toisaalta se voi olla lähes mitä vaan.

On toki myönnettävä, että hieman neuroottisena ja välillä helposti ahdistuvana ihmisenä ensimmäinen ajatukseni kaappini ääntelystä ole, että kuuluuko se naapuriin. Häiritsenkö  naapuriani avaamalla ja sulkemalla kaappiani?

Samalla kuitenkin oivalsin Chewbaccan läsnäolon ja se muutti tilannetta. Käänne oli jokseenkin vinha – chewbaccalainen käänne!

Oudot ja absurdit arjen sattumat ja yksityiskohdat ovat minun juttuni. Ne tulevat annettuna. Myönnän kuitenkin olevani niiden suhteen hyvin vastaanottavainen ja siksi saatan niitä hieman etsiskelläkin. Löytöjeni kautta koen elämänlaatuni nousevan, kohinalla.

Tässä nimenomaisessa kylpyhuone-casessa ei kuitenkaan ole kyse sattumasta. Chewbacca haluaa puhua minulle ja puhuu edelleen. – Minä kuuntelen.

Assosiaatio

  • Assosiaatiota voidaan luonnehtia tapahtumaksi, jossa mielle kytkeytyy toiseen tai virittää toisen, siihen aikaisemmin kytkeytyneen mielteen. Se viittaa sanana yhteyteen konseptuaalisten entiteettien tai mielikuvien välillä. Yhteys aiheutuu mielikuvien samankaltaisuudesta tai läheisyydestä tilassa tai ajassa.
  • Tähtitieteessä assosiaatio on melko harva, muutaman kymmenen tai sadan tähden muodostama joukko, jossa valtaosa on nuoria, kuumia tähtiä.
  • Tähdet syntyvät tähtienvälisen aineen pilvistä. Ne syntyvät joukkoina ja joukoista löyhimpiä, heti syntymänsä jälkeen hajoavia tähtijoukkoja kutsutaan assosiaatioiksi. Ne hajoavat, koska niissä tähtitiheys on liian pieni, jotta gravitaatio voisi pitää niitä koossa.
  • Omia merkityksiään termille on muillakin aloilla.

Lähteet: Tieteen termipankki, Ursan nettisivut, sanakirjamääritelmät

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This