Jokaiselle Jokerille on syynsä

03.10.2019
Heath Ledger.

Antti Selkokari käsittelee kolumnissaan erilaisia tapoja, joilla Joker-hahmoa on viime vuosikymmenten Batman-elokuvissa käsitelty. Jokerina ovat nauraneet Jack Nicholson, Heath Ledger, Jared Leto ja nyt Joaquin Phoenix.

Supersankarisarjakuva Batmanin hahmogallerian tunnetuimpiin ja samalla suosituimpiin roistoihin on kuulunut pysyvän virneen kasvoilleen saanut Joker. Häntä ovat elokuvissa esittäneet Oscar-palkitut näyttelijät Jack Nicholsonista juuri Joker-roolistaan postuumisti palkittuun Heath Ledgeriin.

Nyt kun Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut ja Joaquin Phoenixin näyttelijäntyöhön nojaava Joker saa ensi-iltansa (4.10.2019), on hyvä muistutella mieleen, millaisia olivat edelliset elokuvissa nähdyt Joker-hahmot. 

Keskityn kolmeen elokuvaansa suurempaan Joker-hahmoon. Jared Leton Suicide Squad -elokuvassa (2016) esittämää Jokeria en käsittele, koska hahmo jää elokuvassa niin alisteiseksi kaikelle muulle.

Jared Leto Jokerina Suicide Squad -elokuvassa.

Jared Leto Jokerina Suicide Squad -elokuvassa.

* *

Tim Burton vei Batman-elokuvassaan (1989) Jokerin suhteellisen lähelle Bob Kanen alkuperäissarjakuvien Jokeria aina myrkkykemikaalitynnyriin syöksymisen synnyttämiä epämuodostuneita kasvoja ja jättimäistä katkeruutta myöten.

Jack Nicholsonin esittämä Jokeri ei paljon nauranut, mutta sitäkin enemmän häneltä nähtiin ja kuultiin sementoituneen jäykän irvistyksen taakse sullottua murhanhimoisuutta. Nicholson ja/tai Burton olivat päättäneet jäykistää Joker-hahmon palsamoidun kankeaksi. Se ryöväsi Nicholsonilta hänen parhaat aseensa näyttelijänä.

Nicholson on parhaimmillaan saadessaan liikkua ja puhua vapaasti. Hänen ilmaisuvoimaisimmat työkalunsa näyttelijänä ovat ääni ja otsanahka, jota hän halutessaan jumppaa vekeille ja suoraksi sekunnintarkasti. Elokuvaan hänen kasvonsa oli peitetty sadoilla silikonikerroksilla pysyvän Jokeri-irvistyksen luomiseksi.

Jack Nicholson Jokerina.

Jack Nicholsonin silikoni-Joker.

* *

Christopher Nolanin ohjaamassa elokuvassa Batman Begins (2005) ja sen jatko-osassa The Dark Knight (2008) roistot ja pääpahis Jokeri (Heath Ledger) kuvastivat Yhdysvaltain käymän terrorin vastaisen sodan ja presidentti George W. Bushin hallinnon ajan pelkoja, joista merkittävin oli syyskuun 11. päivän terrori-isku New Yorkin kaksoistorneihin.

Kuin suoraan siitä kertoen The Dark Knightin keskeistä kuvastoa ovat kuvat pilvenpiirtäjistä, ja pääpahis Joker suosii terroristien käyttämiä taktiikoita. Joukkioineen hän iskee siviilikohteisiin, toimistorakennuksiin, sairaaloihin ja valtaa teoillaan kaiken mediatilan, juuri kuten Osama bin Ladenin aikainen Al-Qaida.

Heath Ledgerin esittämänä Joker on hävityksen kauhistusta ympärilleen levittävä raivopää, joka nimenomaisesti tahtoo nähdä maailman palavan. Ledger esitti osansa jyräten koko muun elokuvan tieltään sivuosaan.

* *

Joaquin Phoenix Jokerina Todd Phillipsin uudessa Joker-ensi-iltaelokuvassa.

Joaquin Phoenix nähdään Jokerina Todd Phillipsin uudessa Joker-ensi-iltaelokuvassa.

Ledgerin esittämästä hahmosta poiketen Joaquin Phoenixin esittämä Joker eli Arthur Fleck on arkijärjen käsitettävissä oleva tapaus. Fleck asuu vielä aikuisenakin äitinsä luona ja uskoo vilpittömästi ja naiivistikin, että hänen tehtävänsä on saada muut nauramaan ja siten levittää onnellisuutta ympärilleen.

Phoenix on tiettävästi vältellyt Heath Ledgerin esittämän Joker-hahmon tarkkaa tutkimista, koska tahtoi tehdä hahmosta oman tulkintansa. Hän esittää roolinsa tarkasti – voi liki kuulla, minkä musiikin tahtiin hän sairaalloisen laihaksi laihduttamaa kroppaansa liikuttaa.

Phoenixin Joker-hahmossa korostuu yksilön voimattomuus maailmassa, joka edellyttää pysymään alati pirteänä, vaikkei yhtään naurattaisi. Vaikka häneltä puuttuvat Jack Nicholsonin vuoden 1989 Jokerin murhanhimoisuus ja Heath Ledgerin vuoden 2008 Jokerin kuolaa ja raivoa pärskyttävä räyhäävyys, niin jotain samaa Joaquin Phoenixin tämänvuotisessa Jokerissa on, nimittäin osattomaksi jäämisen tunnetta. Phoenixin Joker tuntee, että maailma on hänelle velkaa sen mitä hän tarvitsee.

Antti Selkokari

Pin It on Pinterest

Share This