Erikin ja Briittan tarinat kadon ja nälänhädän kourissa – arviossa Virpi Hämeen-Anttilan Myöhäinen kevät

22.10.2024
myohainenkevat

Kuvat: Otava / Jonne Räsänen

KIRJAT | Myöhäinen kevät on toinen osa Virpi Hämeen-Anttilan 1800-luvulle sijoittuvien romaanien Synnyinmaa-sarjasta.

”Hämeen-Anttilan kirjoissa tiedot ja vuosiluvut ovat varmasti oikein.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Virpi Hämeen-Anttila: Myöhäinen kevät

  • Otava, 2024.
  • 314 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Synnyinmaa-sarjan toisessa osassa Myöhäinen kevät (Otava, 2024) eletään vuotta 1864–1868. Historiallisia romaaneja, joissa historialliset tiedot ovat oikein, on helppo lukea, ja samalla sivistyy. Virpi Hämeen-Anttilan kirjoissa tiedot ja vuosiluvut ovat varmasti oikein

Sarjan ensimmäisessä osassa Sarastus (2023) torpan poika ja puuseppäoppilas Erik Roslund rakastuu kartanon tyttäreen Briittaan. Yhteiskunta ei kuitenkaan hyväksy parin rakkautta päijäthämäläisessä yhteisössä. Briittan isä tavoittaa Erikin ja Briittan heidän karatessaan naimisiin eikä liitosta tule mitään. Älykäs poika Erik lähetetään Helsinkiin opiskelemaan, minkä seurauksena hänellä on aikuisena eväät yhteiskunnalliseen nousuun. Hänestä tulee useammankin yrityksen omistaja.

Sarjan toisessa osassa Erikin liiketoimet sujuvat hyvin vielä vuonna 1864. Seuraavina vuosina kevät ei kuitenkaan taitu kesäksi vaan kylmät jatkuvat ja tuhoavat viljasatoja. Koittaa synkkä ja ikävä aika.

Erik on naimisissa Mariannen kanssa, ja he elävät onnellisesti Helsingissä. Heillä on poika. Erikin entinen rakastettu Briitta Mickelsson on naimisissa Laurin kanssa, joka on alkoholisti. Heillä on tytär Ester ja poika Johan Mikael, jonka isä on itse asiassa Erik. Kartanossa asuu myös Briittan velipuoli Vilho, jolla on jalkavamma.

Briittan isä ja hänen vaimonsa emäntimä (eli äitipuoli) Ulriikka asuvat naapuritalossa syytingillä. Kartanoon ilmestyy myös toinen velipuoli Taavi, joka on vaatimassa perintöosuuttaan, jälleen kerran. Taavi on huijari, joka kiertää maata ja tekee mitä tahtoo.

Martti Wikander on opettajana Oulussa ja lähettää ystävälleen Erikille avunpyynnön. Hänen ympäristössään kärsitään nälänhädästä ja puutteesta. Kato on ollut täydellinen. Onko mahdollista, että Erik, Briitta ja Martti voisivat porukalla auttaa hallan seurauksena nälkää näkevää kansaa. Jonkun ajan kuluttua maantiet täyttyvät kerjäläisistä.

Kato ja siitä seuraava nälänhätä liittävät kaverukset yhteen ja saavat varakkaat avaamaan kukkaroidensa nyörit. Kekseliäästi kaverukset saavat aikaan kaikenlaista apua. Samaan aikaan nälästä ja sairauksista kärsiviä kuolee, niin perhepiirissä kuin maassa laajemminkin

Virpi Hämeen-Anttilan Myöhäinen kevät on onnistunut historiallinen romaani, jossa hyvä juoni elävöittää todellisiin tapahtumiin sidottuja kohtaloita.

Maija Kääntä

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua