Pehmeästi soljuvaa poppia – arviossa UMK:sta tutuksi tulleen Oliveran albumi Paradox

03.11.2022
OliveraParadox

Kuvat: Olivera

LEVYT | Olivera eli Katriina Ullakko esittää esikoislevyllään leppoisaa modernia popmusiikkia. Mukana on tietysti euroviisuehdokas Thank God I’m an Atheist.

”Yksikään biisi ei haraa vastaan. Ne kovimmat bängerit kuitenkin puuttuvat.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Olivera: Paradox

  • Olivera / U-NXT, 2022.
  • Kuuntele: Spotify.

Viime kevään UMK-kisassa euroviisujen edustuspaikasta karsi Olivera, oikealta nimeltään Katriina Ullakko (s. 1994). Monille UMK oli ensikosketus Oliveraan ja myönteinen sellainen.

Esimerkkiä ei tarvitse hakea Kulttuuritoimitusta kauempaa. Heli Mustonen kirjoitti kolumnissaan tammikuussa: ”Tällaiselle keski-ikäiselle tätsykälle kuin minä hän on jo voittaja, sillä ilman finaalikappaleiden videoiden näkemistä en olisi tiennyt Oliverasta mitään. Nyt etsin ja odotan häneltä muutakin musiikkia.”

Jonkun tovin sai Heli odotella, mutta nyt Oliveran esikoislevy on vihdoin ilmestynyt.

Paradox (Olivera / U-NXT, 2022) on Oliveran ja tuottajapuoliso DJ Lennon käsialaa. Mukana ovat myös tuottajat Alpo Nummelin ja Jori Sjöroos. Tyyliltään levy leijailee jossain leppoisan indiepopin ja kepeän tanssimusiikin välimaastossa. Nykyajan soittolistamaailmassa albumi lienee vähän sivutuote, mutta hivenen silti ihmetyttää Paradoxin EP-mittainen 26 minuutin kesto. On levyllä sentään kahdeksan kappaletta, mutta aika nopeastihan tämä on läpi pyöräytetty.

Ihan perusmenevää poppiahan Paradox on. Kun levyä kuuntelee, yksikään biisi ei haraa vastaan. Ne kovimmat bängerit kuitenkin puuttuvat. Kun en ollut hetkeen kuunnellut levyä, en enää muistanut siltä muita kappaleita kuin euroviisukandidaatti Thank God I’m an Atheistin. Äkkiähän ne muutkin kappaleet mieleen sitten palautuivat, mutta hiukan liikaa ne menevät mukavan taustamusiikin puolelle. Tasaisen toimivalta levyltä ei erotu sellaisia hittejä, jotka olisi pakko poimia soittolistoille.

Vaikka minulle Paradox oli hieman pettymys keväällä virinneisiin odotuksiin nähden, muut Oliveran musiikista innostuneet ehkä nauttivat tästä enemmän. Joka tapauksessa Oliveran suurimmat kuuntelijajoukot taitavat löytyä ulkomailta ja nimekkäiden artistien kanssa tehdyistä fiittauksista.

Myös biisintekopuolella Oliveralla on ollut menestystä; hänen muille artisteille tekemillään kappaleilla on striimauksia jo yli 45 miljoonaa. Tällainen menestys ei tietysti laajana henkilökohtaisena tunnettuutena näy.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua