Törkyhuumorilla ja väkivallalla ladattu Peacemaker potkii suomalaisen glam metalin tahtiin

06.03.2022
PÄÄKUVA 2peacemaker

Kuva: HBO Max

TELEVISIO | HBO Maxin tuottama ja DC Comicsin hahmoon perustuva supersankarisarja Peacemaker on satiiri nykyajan elämänmenosta härskin huulenheiton ja raa’an väkivallan ohessa.

”Erityisesti suomalainen kajalihevi saa sarjassa ison jalansijan kun taustalla soivat mm. Reckless Love ja Santa Cruz.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Peacemaker

  • 1. kausi, 8 jaksoa.
  • Yhdysvallat, 2022.
  • Katso: HBO Max.

Supersankarielokuvat ovat suurimmaksi osaksi yksioikoista ja sisällötöntä kuraa, joiden tuijottaminen on silkkaa piinaa, mutta televisiosarjojen puolella asiat ovat huomattavasti paremmin. WandaVisionin, The Boysin ja Doom Patrolin joukkoon liittyy DC Comicsin sarjakuvahahmoon perustuvan Peacemaker.

Peacemaker on käsikirjoittaja ja ohjaaja James Gunnin luomus. Gunn on ohjannut muitakin omituisista hylkiösankareista kertovia elokuvia, kuten Guardians of the Galaxyn ja The Suicide Squadin, joista jälkimmäiseen Peacemaker on suoraa jatkoa.

Elokuvan tapahtumien jälkeen Peacemaker on maannut kuukausia sairaalassa, kunnes pääsee vihdoin vapaalle jalalle. Vapaus jää kuitenkin lyhyeksi kun hänet värvätään saman tien uuteen erikoisryhmään, jonka päämääränä on – kuinkas ollakaan – maailman pelastaminen.


Peacemaker on yhteiskuntasatiiri, joka kommentoi osuvasti tämän hetken elämänmenoa. Deep State -salaliittoteoreetikot, uusnatsit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät saavat sarjassa huutia: ”He hylkäsivät tieteen populististen johtajien vuoksi”, ”Hyötyä arvostettiin selviytymistä enemmän” ja ”Pieniä epämukavuuksia pidettiin hyökkäyksenä vapautta vastaan.” Niinpä niin.

Peacemakeria esittävä John Cena on ammatti-showpainija, ja mitä mainioin vara-Schwarzenegger nyt, kun Iso-Arska alkaa olla jo turhan iäkäs toimintarooleihin. Etenkin Cenan silmien pyörittely on varsin ilmeikästä.

Peacemaker on viettänyt lapsuutensa väkivallan, rasismin ja seksismin keskellä, ja opettelee vankilavuosiensa jälkeen elämään nykymaailman säännöillä. Kaikille sarjan henkilöille on kirjoitettu oma kasvutarinansa, eikä aivan yksioikoista sellaista. Jokainen kamppailee omien tuntemustensa ja itseensä kohdistuvien vaatimusten välissä, mutta oikea polku ei välttämättä ole kumpikaan näistä.

1980-luvun glam metalista ja meikkaavista miehistä puhutaan paljon, ja erityisesti suomalainen kajalihevi saa sarjassa ison jalansijan, kun taustalla soivat mm. Reckless Love ja Santa Cruz. Sarjan viidennessä jaksossa käydään pitkä Hanoi Rocks -keskustelu juuri ennen keskikohdan taistelua, ja jaksossa soi yhtyeeltä parikin biisiä. Peacemaker-tv-sarjan soundtrackiin voi tutustua tarkemmin vaikkapa täällä.

PÄÄKUVA peacemaker

Kuva: HBO Max

Sarjan juoni on huomattavasti yksinkertaisempi kuin miltä se päällepäin näyttää. Tarinaa on venytetty ja joukossa on ns. ”turhia kohtauksia”, mutta kokonaisuus on kirjoitettu niin vetävästi, ettei se haittaa. Raikas toiminta pitää virkeänä ja dialogi on lystikästä. Jopa PowerPoint-esityksestä on saatu hauska.

Erityistä kiitosta täytyy antaa siitä, että tappelut näyttävät oikeilta tappeluilta eivätkä laimeilta nykytanssiesityksiltä niin kuin esimerkiksi Mandalorianissa tai Book of Boba Fett -sarjassa.

24-sarjasta tutun Jack Bauerin tunnuslauseet on kierosti väännetty tarkoittamaan juuri sitä mitä ne oikeasti tarkoittavat. Aivan kuten Bauer myös Peacemaker rakastaa rauhaa niin paljon, että hän on valmis tappamaan jokaikisen pahiksen saavuttaakseen sen. Pahiksen käsite jääkin sitten epäselväksi.

Peacemakerin intro on pakko katsoa joka kerta kokonaan, ja meillä opeteltiin tanssimaankin sen mukana. Intro on kertakaikkisen typerä keekoilu, jossa sarjan karskeimmatkin tyypit panevat jalalla koreasti pökkelön koreografian tahdissa. Jokaisen jakson lopputekstien jälkeen nähdään jokin sarjan kohtaus pidempänä, ja usein myös nähtyä kohtausta toimivampana ja hauskempana.

Myös Samuli Knuuti kirjoitti Peacemaker-sarjasta Parasta juuri nyt -palstalla.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua