Minne katsoi supertähti – arviossa flamencodokumentti La Singla

06.06.2024
6ht0UOvHKwtDWv31WOzZ jpgversion

Kuva: Yle

TELEVISIO | Ylen esittämä dokumentti flamencotaiteilija La Singlasta on konvehti flamencon ja mustavalkoisten arkistomateriaalien ystäville.

”Miten kukaan pystyy tanssimaan sellaisella rytmillä ja vauhdilla, kuin kehossa olisi tuli?”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Flamencotanssija La Singla

  • Espanja, 2023.
  • Ohjaaja: Paloma Zapata
  • Katso: Yle Areena

Nainen on hyvin nuori ja hänen silmänsä palavat tuimina. Tuiminta on kuitenkin jalkatyöskentely; ei voi kuin ihmetellä, miten kukaan pystyy tanssimaan sellaisella rytmillä ja vauhdilla, kuin kehossa olisi tuli. Flamencotaiteilija La Singlasta kertova dokumentti on kuin hienoin konvehti flamencon ja mustavalkoisten arkistomateriaalien ystäville.

La Singla syntyi köyhään romaniperheeseen vuonna 1948 Barcelonassa meren rannalla. Hän kuuroutui hyvin nuorena, mutta oppi tanssin äitiään matkien ja koska pystyi tuntemaan rytmin. La Singla oli aikansa supertähti, mutta katosi yhtäkkiä 1960-luvun lopulla eikä hänestä sen koommin ole kuulunut mitään.

Dokumentti kulkee nuoren ohjaajansa Paloma Zapatan mukana. Tämä kuuli La Singlasta omalta flamenconopettajaltaan ja kadonneen tähden etsinnästä tuli hänelle tärkeää. Sen kautta hän löysi muun muassa hienoja mustavalkoisia valokuvia ja filmejä, joilla La Singla tanssii kuin transsissa. Hyvin mielenkiintoinen on myös se espanjalainen ja eurooppalainen maailma, jossa La Singla nähdään esiintymässä ja seurustelemassa.

Katsojan päätettäväksi jää, onko elokuvan loppu onnellinen vai onneton.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua