Heinrich Himmler vihasi homoseksuaaleja yli kaiken – arviossa dokumentti homoista natsi-Saksassa

24.06.2024
YLE Historia Homot ja natsi Saksa (12) E5QPjaepjr0J6cHmPOq5

Kuva: Ladybirds Films / France 5 / Yle

TELEVISIO | Himmlerin mukaan sukupuolielämä ei ollut ihmisen yksityisasia, vaan siitä riippuu kansakunnan elämä ja kuolema.

”Paljon lapsia saava kansa saattoi saavuttaa koko maailman herruuden.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Historia: Homot ja natsi-Saksa

  • Ranska, 2023.
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem 25.6.2024 klo 21.

SS-ylipäällikkö Heinrich Himmler vihasi homoseksuaaleja yli kaiken ja perusti heidän jahtaamisensa välineeksi jopa ”homoseksuaalien ja abortin vastustamisen keskustoimiston”. Hänen mukaansa sukupuolielämä ei ole ihmisen yksityisasia, vaan siitä riippuu kansakunnan elämä ja kuolema. Paljon lapsia saava kansa saattoi saavuttaa koko maailman herruuden, johon natsitkin tähtäsivät. Homoseksuaaleja hän piti ”läpeensä sairaina” ihmisinä.

Näihin natsien ajatuksiin päättyivät seksuaalivähemmistöjen suhteellisen vapaamieliset olot Saksassa. Vielä 1920-luvun villeinä vuosina heillä oli paljon omia julkaisuja ja seurustelupaikkoja. Berliiniä pidettiin homojen pääkaupunkina, missä jokainen sai toteuttaa itseään miten mieli ja olla juuri sellainen kuin oli.

Tämän natsit nopeasti muuttivat valtaan tultuaan. Jo 1030-luvun alkupuolella pelkkä samaan sukupuolta olevan ihmisen halaaminen saattoi muuttua rikokseksi. Kymmenet tuhannet homot tuomittiin vankiloihin ja siirrettiin sen jälkeen keskitysleireille, missä osa myös kuoli. Joissakin tapauksissa heitä yritettiin ”parantaa” shokkihoidoilla, pakkotyöllä ja nöyryytyksillä. He joutuivat pitämään tunnusmerkkinään vaaleanpunaista kolmiota, josta kaikki saattoivat tunnistaa heidät homoiksi.

Dokumentissa on haastatteluja näistä vainoista selvinneiden kanssa ja lisäksi kuullaan lukuisten muiden julmista kohtaloista. Kerronta pysyy tiiviisti aiheessaan.

Kuvamateriaali on runsasta ja mielenkiintoista. Koko dokumentti on hyvä ja muistutus siitä, mitä tapahtuu kun hulluus ja pahuus pääsevät valtaan, kun yksi ideologia pitää itseään ylivoimaisena.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua