Kuoleman kolmio -sarja tarjoaa jännitystä ja karua 1990-luvun ajankuvaa

18.02.2024
oNom9F54l0UxfO VT WX jpgversion

India Mullen on toimittaja Lisa Wallace. Kuva: Yle

TELEVISIO | Kuoleman kolmio on Irlantiin sijoittuva isobritannialainen jännityssarja, jossa eletään vuotta 1996.

”1990-luku näkyy paitsi vaatetuksessa, kampauksissa, tietotekniikassa ja autoissa myös siinä, miten paljon tupakka röyhyää sisätiloissa.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Kuoleman kolmio

  • Iso-Britannia, 2023.
  • Pääosissa: India Mullen, Allen Leech.
  • Katso: Yle TV1 ja Yle Areena alkaen 18.2.2024

Kuoleman kolmio on Irlantiin sijoittuva isobritannialainen jännityssarja, jossa eletään vuotta 1996.

1990-luku näkyy paitsi vaatetuksessa, kampauksissa, tietotekniikassa ja autoissa myös siinä, miten paljon tupakka röyhyää sisätiloissa.

Sarjan englanninkielinen nimi Vanishing Triangle viittaa saaren itäosassa kolmionmuotoisella alueella tapahtuneisiin useisiin irlantilaisten naisten katoamisiin ja murhiin 1980-luvun lopulta 1990-luvun lopulle. Naiset olivat iältään myöhäisteini-iän ja kolmenkymmenen väliltä. He katosivat selittämättömästi ja äkillisesti eikä heidän kohtalostaan löydetty merkittäviä vihjeitä tai todisteita poliisin laajamittaisista etsinnöistä huolimatta.

Sarjan ilmoitetaan olevan tositapahtumiin pohjautuva fiktiivinen sarja.

* *

Toimittaja Lisa Wallace työskentelee Dublin Evening Mail -sanomalehdessä ja kirjoittaa lehteen jutun kauan sitten tapahtuneesta äitinsä murhasta. Jutun julkaisun jälkeen murhaaja lähettää Lisalle postia ja vihjaa uudesta rikoksesta. Lisa ja poliisietsivä David Burkely alkavat tutkia tapausta ja yhdistävät sen juuri kadonneeseen Amy Reynoldsiin.

Sarjassa käsitellään tärkeitä teemoja ja sen juonessa on ainesta, mutta näkemäni neljä sarjan ensimmäistä jaksoa eivät täysin vakuuttaneet. Toisaalta saatan olla epäreilun kriittinen, koska vertaan tätä mielessäni parhaimpiin brittisarjoihin, kuten Time – Sovituksen aika, jonka ensimmäinen kausi etenkin oli loistava. Sellaisiin verrattuna Kuoleman kolmio vaikuttaa kovin keskinkertaiselta.

Tapahtumat lähtevät ensimmäisessä jaksossa etenemään suoraviivaisesti ja yllätyksettömästi, eivätkä näyttelijäsuorituksetkaan yllä parhaaseen brittitasoon. Kyllä tähänkin sarjaan silti ihan mukavasti koukuttuu ja jakson loputtua haluaa nähdä seuraavan.

* *

1990-lukulainen Irlanti ongelmineen esitellään sarjassa varsin hyvin: Naisia kohdellaan monin eri tavoin ala-arvoisesti. Homoseksuaalisuus on laillistettu hiljattain, mutta homofobia kukoistaa.

Sarjassa nostetaan esiin myös muita yhteiskunnallisia ja oikeudellisia kysymyksiä kuten raiskaus avioliitossa ja avioero. Kuoleman kolmio tarjoaa tiedon, että raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin Irlannissa vuonna 1995, ja sarjan tapahtumavuonna 57 prosenttia irlantilaisista kannatti perustuslain muutosta ja avioerokiellon poistamista.

Irlannin ensimmäinen laillinen avioero astui voimaan 17. tammikuuta 1997.

Sari Harsu

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua