Sorin Sirkuksen taitavat, nuoret esiintyjät saavan kaiken näyttämään helpolta – Soilu Joulushow’sta nyt uusi versio

20.11.2021
51684096926 6a59e730c5 k

Kuvat: Sorin Sirkus

SIRKUS | Soilun sirkusshow sijoittuu toden ja tarun rajamaille yhdistäen tulen, ilman, jään ja metsän maailmat sekä seikkailuretken mysteeriseen railoon. Esityksen juonella ei ole merkitystä, koska huomio kiinnittyy tarinan sijaan nuorten esiintyjien taitoihin ja vauhdikkaaseen temmellykseen.

”Monipuolisuus onkin esityksen ehdoton valtti, ja jokaisella lavalla olijalla on annettavaa.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Sorin Sirkus: Soilu Joulushow 2021

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Taina Kopra
 • Rooleissa: Sorin Sirkuksen nuoret taiteilijat
 • Ensi-ilta: Sorin Sirkuksessa 19.11.2021. Esityskalenteriin täältä.

Soilu Joulushow 2021 on uusi versio vuoden 2020 samannimisestä esityksestä, jonka esityksissä oli tiukat koronarajoitukset ja yleisön määrää vähennettiin. Tänä vuonna katsomo täytetään kokonaan, mutta järjestelyissä otetaan huomioon edelleen sekä katsojien että esiintyjien turvallisuus

Omasta edellisestä vierailustani Sorin Sirkuksessa oli kulunut jo pidempi tovi. Sittemmin katsomo oli laajentunut maneesin molemmille puolille, mutta laadukas show pitänyt pintansa.

Vuonna 1985 perustetun Sorin Sirkuksen perustajajäsen, Taina Kopra, on ohjannut ja käsikirjoittanut ohjannut Soilun. Mukana esityksen teossa on ollut kymmeniä ammattilaisia ja se näkyy esityksen tasossa.

Soilun elementeissä on kaikki kunnossa. Musiikki, puvustus, lavasteet ja sirkustekniikka vievät esityksestä huomiota juuri sen verran kuin on niille sopivaa.

Erityiskiitos Kitte Klemettilän suunnittelemista osin yksinkertaisista, mutta täynnä yksityiskohtia olevista asuista. 1970-luvun vivahteet, “Hansun ja Pirren” haalarit ja mielikuvituksekkaat puvut täynnä detaljeja tuovat esitykseen lisää mielenkiintoa ja tunnelmaa.

51684097761 eae6e607c1 k

* *

Esityksen tähdet, nuoret taiteilijat, esittelevät jo ensimmäisessä kohtauksessa taitoja, joita ei antaumuksella harjoittelematta taida. Esiintyjien kyvyt vaihtelevat monipuolisesti trapetsista tulen kanssa jongleeraamiseen. Tämä monipuolisuus onkin esityksen ehdoton valtti, ja jokaisella lavalla olijalla on annettavaa. Kaikki eivät voi olla pääosassa, mutta kenenkään rooli ei ole turha.

Minun mielestäni esityksen suurimmat tähdet olivat jään ja metsän valtiaat, joiden tasapainoesityksiin ei minulla, valistumattomalla sirkuksen ystävällä, olisi ollut mitään lisättävää. Jääkuningas temppuilemassa pilvikeinun kaltaisella narulla ja menninkäishenkinen metsän valtias cyr-renkaalla olivat mieleenpainuvia temppuja. Cyr-renkaan riehakasta pyörimistä tehosti Pekko Käpin vauhdikas jouhikko, joka muodosti esityksestä ikimuistoisen.

51684370678 792ced05b4 k

* *

Esiintyjän ja katsojan yhteys syntyy pienillä eleillä, hymyillä ja katseilla. Nuorten iästä johtuen kontakti yleisöön herpaantuu aina välillä vaikeissa tempuissa, joihin täytyy keskittyä. Yleisön haltuunoton taitokin on harjoiteltavissa, ja esitysten edetessä rentous ottaa yleisö huomioon varmasti löytyy.

Sorin Sirkuksella käy viikottain satoja lapsia ja nuoria harrastamassa sirkuksen eri muotoja. Osa nuorista lähtee jatkamaan ammattimaiseen koulutukseen Suomeen ja ulkomaille, joten Sorin Sirkuksella on iso rooli kasvattaa tamperelaisista lapsista pienestä lähtien tulevia sirkustaiteiden mestareita. Toivoisin saavani mainita Soilussa esiintyvän yhteisön nuoria nimeltä, mutta rooleja ei ollut nimetty tarkemmin.

51684097226 e608c76f96 k

* *

Perheen nuorimmainen katsoja antoi esityksestä saman arvion kuin minäkin, neljä tähteä viidestä. Vaikka show’n kerrotaan sopivan koko perheelle – kaikille niille, jotka jaksavat istua koko esityksen ajan paikallaan – suosittelisin perheitä pohtimaan, sopiiko jännittävät tehosteet, musiikin kova äänentaso ja pimeät hetket oman perheen pienimmille. 10-vuotias säpsähteli muutaman kerran ja tiedän, ettei hän, reipas nelosluokkalainen olisi ollut valmis tulemaan katsomoon vielä pari vuotta sitten. Kaikille jännityksenhimoisille lapsille ehdoton suositus!

Sorin Sirkuksen esitykset ovat siitä mainioita, että niistä voi nauttia, vaikkei tietäisi sirkustaiteesta mitään. Katsojan ei tarvitse tuntea sirkuksen tyyliä, tekniikkaa tai välineitä, vaan voi istua paikallaan ja kanssailoita nuorten ponnisteluista ja onnistumisista.

Petra Stolt

Sorin Sirkus: Soilu Joulushow 2021

 • Käsikirjoitus ja ohjaus Taina Kopra
 • Musiikki Joona Kukkola
 • Sirkustekninen suunnittelu ja toteutus Jouni Kivimäki
 • Lavastussuunnittelu Oskari Löytönen
 • Pukusuunnittelu Kitte Klemettilä
 • Valo- ja projisointisuunnittelu Eero Auvinen
 • Naamiointi ja kampaukset Jonna Kivimäki ja Malla Tallgren
 • Tanssikoreografiat Marjo Terästö
 • Rooleissa Sorin Sirkuksen nuoret taiteilijat
 • Suunnattu koko perheelle. Esityksen arvioitu kesto 2h (sis. väliaika).

Ensi-ilta Sorin Sirkuksessa 19.11.2021. Esityksiä on 9.1.2022 asti. Esityskalenteri täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua