Helsinki Dance Companyn 50-vuotisnäytös on tiivis tunti tiukkaa tanssitykitystä – arviossa Special Night

11.03.2023
Special Night 18

Edessä Lewis Cooke. Kuva: Kai Kuusisto

TANSSI | Anton Lachkyn koreografialle rakentuvan esityksen läpileikkaava teema on mielen ja kehon syvyyksiin meneminen yhden illan aikana, surrealistinen matka kehoon, tanssiin, mieleen.

”Teos pyytää katsojaa lähtemään yhteiselle matkalle ja se matka on intensiivinen.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Helsinki Dance Company: Special Night

  • Koreografia: Anton Lachky
  • Tanssijat: Krista-Julia Arppo, Lewis Cooke, Jyrki Kasper, Elina Lindfors, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Ioulia Zacharaki
  • Ensi-ilta: Helsingin Kaupunginteatterissa 8.3.2023.

Anton Lachkyn Helsinki Dance Companylle tekemä juhlateos Special Night on tiukka 55-minuuttinen rutistus, jonka ryhmä veti ensi-illassa läpi sellaisella intensiteetillä, että teoksen kestokin lyheni 50 minuuttiin. Teoksessa hurja tanssiakrobatia kohtaa millintarkasti yhdessä tanssitut klubitanssimaiset kohtaukset. Kakki huipentuu meditatiivisen kauniisiin hitaisiin tansseihin.

Esityksen läpileikkaava teema on mielen ja kehon syvyyksiin meneminen yhden illan aikana, surrealistinen matka kehoon, tanssiin, mieleen. Se on toteutettu hienolla koreografialla, lavastuksella ja valaistuksella. Teos pyytää katsojaa lähtemään yhteiselle matkalle ja se matka on intensiivinen.

Vuonna 1965 Kaupunginteatterin yhteyteen luotiin tanssikoulu lähinnä musikaalien tarpeisiin. Sen ensimmäinen johtaja oli Heikki Värtsi. 50 vuotta sitten siitä tuli oma tanssiesitysryhmä. Sittemmin tanssiryhmää, jonka nimi vaihdettiin 2003 Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmästä Helsinki Dance Companyksi, ovat johtaneet muun muassa Jorma Uotinen, Kenneth Kvarnström, Carolyn Carlson, Marjo Kuusela ja Ari Tenhula. Nykyinen johtaja on Antti Lahti.

Special Night 14 jalat

Kuva: Kai Kuusisto

* *

Anton Lachky sai tehtäväkseen toteuttaa Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlateoksen. Slovakialaissyntyinen Lachky on tullut tunnetuksi teoksistaan, joissa äärimmäinen, intensiivinen koreografia toteutetaan vauhdilla ja energialla. Samaa on Special Night -teoksessa, jossa kuusi Helsinki Dance Companyn ja viisi vierailevaa tanssijaa heittäytyvät koreografian armoille ja antavat sen viedä.

Esityksestä on puhuttu mediassa sen vaativuuden näkökulmasta. Jokainen tanssija sai oman personal trainerinsa, jonka kanssa harjoitella kropan hallintaa. Huimat ilmahyppyvoltit ja heittäytymiset pitkin lattiaa vaativat tanssijoilta paljon tekniikkaa ja uskallusta.

Special Night 17 klubitanssi

Jyrki Kasper, Aksinja Lommi, Lewis Cooke, Misa Lommi ja Heidi Naakka. Kuva: Kai Kuusisto

* *

Koko esitys ei toki ole Ten Drum Art Percussion Groupin kappaleeseen As Fast As Wind and Lightning tehdyn avausnumeron kaltainen huiman nopea koreografia. Jo seuraava, Joji Hirotan ja japanilaisen taikorumpuryhmän musiikin mukaan tehty, on rauhallisempi. Intensiivisyys sen sijaan läpäisee koko esityksen, silloinkin kun kappale on kirkkomusiikkimainen Emendemus in Melius. Klubimaisemmissa kohtauksissa kuullaan muun muassa Sam Paganinin The Beat -kappaletta.

Illan meditatiivisempia kohtia on loppupuolella, kun Loreena McKennittin Dante’s Prayerin soidessa tanssijat tekevät jaloillaan hidasta koreografiaa kristallikruunun alla. Kohta on yksi esimerkki siitä, miten skenografi William Ilesin valaistus ja tekijätiimin toteuttama lavastus, puvustus, koreografia ja tanssijat luovat visuaalisesti kauniin kokonaisuuden, joka jää kimmeltämään mieleen esityksen jälkeenkin.

Eija Niskanen

Helsinki Dance Company: Special Night Helsingin kaupunginteatterissa 18.3.2023. Esityskalenteriin täältä. Helsinki Dance Companyn historiasta kertova valokuvanäyttely avoinna Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön aulassa kevätkauden 2023 loppuun asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua