Kuvat: Flame Jazz Records
LEVYT | Josefiina Vannesluoma tulkitsee yhtyeineen Edith Whartonin runoja. Upealla albumilla tekstin ja musiikin yhteys on häkellyttävän selvä.
”Vannesluoma on tavoittanut runoilijan hengen ja sanoman.”
ARVOSTELU
Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease: Mortal Lease
- Flame Jazz Records, 2023.
- Kuuntele: Spotify
Laulaja ja säveltäjä Josefiina Vannesluoma tunnetaan muun muassa lauluyhtye Signestä sekä Mikko Sarvanne Garden -yhtyeestä. Viime vuonna ilmestyi hänen debyyttialbuminsa Mortal Lease (Flame Jazz, 2023). Vannesluoman bändissä, sekin nimeltään Mortal Lease, soittavat nuoret virtuoosit Mikael Myrskog pianossa, Nathan Francis kontrabassossa ja Ville Luukkonen rummuissa. Albumin vahvistuksena vierailee alttohuilua, klarinettia ja tenorisaksofonia soittava Sampo Kasurinen.
Marraskuun alun Tampere Jazz Happeningissakin esiintyvät Vannesluoma on säveltänyt yhtä runoa lukuun ottamatta Edith Whartonin (1862–1937) kokonaisen vuonna 1909 julkaistun 8-osaisen runosarjan Mortal Lease (suom. ”kuolevaisuuden sopimus”). Kyseessä on kokonaisuus, jonka teema on rakkaus ja taiteilijuus monine sävyineen. Vannesluoman tulkitsemat tekstit löytyvät täältä. Albumin kappaleet on nimetty Whartonin tekstin mukaan järjestysnumeroilla, mutta Vannesluoma on myös lisännyt runojen alut kappaleiden otsikoiksi.
Vannesluoman esityksestä kuuluu, kuinka hän on vihkiytynyt jazzlaulantaan aina sanatonta scat-improvisointia myöten. Ääni on hänen instrumenttinsa, jonka hän päästää valloilleen ”kisaillessaan” soittajiensa kanssa. Perinnetietoisuudesta huolimatta hän on kehittänyt aivan oman viehättävän tapansa käyttää ääntään. Väkevä lauluääni kipuaa välillä hyvinkin korkealle ollen samalla kiintoisan mietiskelevää. Näin on esimerkiksi kappaleessa Because Our Kiss, jossa Vannesluoman kanssa kisaa Sampo Kasurinen huiluineen.
Albumin neljäs balladinomainen kappale Sad Immortality Is Dead paljastaa surua menetystä rakkaudesta, josta pilkahtaa hengellisen psalmin sävyjä. Shall I Not Know? on iloisempi kappale, jossa Vannesluoman scattaus ja erityisesti Sampo Kasurisen saksofoniosuus päätyvät hillittömäksi improvisaatioirrotteluksi.
Yhtye tulkitsee Vannesluoman sävellyksiä suurenmoisesti perinteistä jazzilmaisua kunnioittaen olipa kyseessä svengi, melodisuus tai improvisaatio-osuudet. Hyvänä esimerkkinä olkoon kappale All Is Sweet, jossa päästään jammailemaan traditionaalisella otteella pianistin ja koko komppiryhmän roolin korostuessa.
Mortal Lease on upea albumikokonaisuus, jossa tekstin ja musiikin yhteys on häkellyttävän selvä. Vannesluoma on tavoittanut runoilijan hengen ja sanoman sävelkielen kautta, ja hän eläytyy sanomaansa täysillä. Ota siis sanat esiin ja eläydy musiikkiin ja runouteen yhtä aikaa. Saatat yllättyä.
Marita Nyrhinen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kaukolammen paluu tanssimusiikkiin äänilevymuodossa – arviossa BS/BF
LEVYT | Kun Timo Kaukolampi ja tanssitaiteilija Mira Kautto kohtasivat toistamiseen yhteistyön merkeissä, syntyi BS/BF-teos.
Levykatsaus: Timo Ruottinen, Ahjo Ensemble, Julia Korkman, Ville Raasakka
LEVYT | Marja Mustakallion levykatsauksessa kuunnellaan ortodoksista kirkkomusiikkia, Bengt Johanssonin kuoroteoksia, lauluja rikosrekisteristä ja rikastettuja kenttä-äänityksiä.
Arppa viipyilee parhaimmillaan herkullisesti – arviossa Muovipussi kummittelee
LEVYT | Persoonallisen jazzahtavalla soundillaan valloittava Arppa hiihtelee hallitun leppoisasti nelosalbuminsa pohdiskelevissa tarinoissa.
Joose Keskitalon vakaumuksellisuus toimii myös kepeämmillä kuorilla – arviossa Tähdet palaavat paikoilleen
LEVYT | Joose Keskitalon kuudestoista albumi yhdistelee folkin avaruutta, jatsin kepeää sykettä ja funkimpaa tulokulmaa saarnamiehen pohdiskeleviin lauluihin.