Johanna Iivanainen loi hillittyä laulelmamusiikkia luonnon inspiroimana – arviossa Broken River

02.11.2021
Johanna Iivanainen promokuva 1 Tanja Ahola

Kuva: Tanja Ahola

LEVYT | Johanna Iivanainen tulkitsee englanninkielisellä uutuusalbumillaan väkeviä tunnelmia ja tunteita omalla persoonallisella, pienieleisellä tavallaan.

”Iivanainen on tunnelmallinen tulkitsija, ja hänen vibratonsa on kaunis ja hillitty.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Johanna Iivanainen: Broken River

  • Iivana Records, 2021.
  • Kuuntele: Spotify.

Johanna Iivanainen ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen yhtenä suositun tv-ohjelman SuomiLOVEn laulusolisteista. Hän on kuitenkin tehnyt monipuolisen uransa aikana paljon, muun muassa yhteistyötä jazzmuusikkojen Jukka Perkon ja Eero Koivistoisen kanssa. Iivanaisen yhteistyötahoja ovat olleet myös UMO Helsinki Jazz Orchestra ja muutama sinfoniaorkesteri.

Merkittävimmän uransa Iivanainen on tehnyt soloistina, läheisimpänä yhteistyökumppaninaan aviopuoliso Mikko Iivanainen.

Englanninkielisellä uutuusalbumillaan Broken River (Iivana Records, 2021) Iivanainen tulkitsee väkeviä tunnelmia ja tunteita. Hän tekee sen omalla persoonallisella, pienieleisellä tavallaan, pääosin omia sävelmiään ja tekstejään esittäen.

Aikaisemmin en ole erityisemmin tiedostanut, mistä Iivanainen olisi saanut vaikutteita. Avausraita Overall I’m Fine tuo kuitenkin välittömästi mieleen Joni Mitchellin lauluilmaisun. Sävelmä puolestaan on kuin Cindy Lauperin laulukirjasta.

Oma laulukirja teksteineen on levynkansien välissä. Kauttaaltaan akustisvoittoinen ja melodiapainotteinen materiaali hurmaa herkkyydessään. Iivanainen on tunnelmallinen tulkitsija, ja hänen vibratonsa on kaunis ja hillitty.

Luonnon ympäröimänä kesämökin maisemissa syntyneet kappaleet ovat inhimillisiä, konstailemattomia ja helposti lähestyttäviä laulelmia. Oikeastaan olisi kiva, jos joukossa olisi vastapainona muutama räväkämpikin kappale.

Broken Riverillä Iivanaista säestävät kitaristi Mikko Iivanainen, basisti Juho Kivivuori ja rumpali Mikko Hassinen. Yhteistyö pelaa.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua