Amsterdamilaisbändi kertoo tarinoita omaperäisellä tyylillä – arviossa KAMA Kollektivin As If I Lived A Different Life

10.05.2024
KAMA Kollektiv 000007230001 BeatrizLererCastelo 2023

Kuva: Beatriz Lerer Castelo

LEVYT | KAMA Kollektiv on omailmeinen kvartetti, jonka musiikki hakee vaikutteita muun muassa pohjoisen nykyjazzista ja kansanmusiikista sekä indiepopista ja jopa elektronisesta ambientista.

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

KAMA Kollektiv: As If I Lived a Different Life

  • Sonna Records, 2024.
  • Kuuntele: Spotify

Monikansallinen KAMA Kollektiv on julkaissut aikaisemmin kaksi albumia. Debyyttialbumi Koti julkaistiin keväällä 2019 ja Toivo kesällä 2021. Tuore As If I Lived A Different Life (Sonna, 2024) tuntuu olevan täynnä mitä moninaisimpia unelmia.

KAMA Kollektiv on omailmeinen kvartetti, jonka musiikki hakee vaikutteita muun muassa pohjoisen nykyjazzista ja kansamusiikista sekä indiepopista ja jopa elektronisesta ambientista. Bändin keulakuva on sävellyksistä ja sanoituksista vastaava laulaja-trumpetisti Kirsi-Marja ”Kiki” Harju. Myös basisti, saksalainen Jonathan Nagel, on säveltänyt ja sanoittanut muutaman kappaleen.

Ideoita kappaleisiin saadaan arjesta, ihmissuhteista, luonnosta ja sadunomaisista unelmista.

Toinen suomalaistaustainen soittaja on pianisti Ida Alanen, jonka loistava sooloalbumi ilmestyi viime vuoden puolella. Bändin neljäs jäsen, Israelista kotoisin oleva rumpali Joe Korach on yhtyeen sielukkaasti sykkivä sydän.

Tähän mennessä KAMA Kollektiv on esiintynyt paljon Hollannissa, Saksassa ja Suomessa. Yhtyeen jäsenet ovatkin löytäneet henkisen ja fyysisen kotinsa Amsterdamista, josta käsin toimivat.

As If I Lived A Different Life album cover

* *

KAMA Kollektiv esittää kunnianhimoista musiikkia ja onnistuu kaatamaan musiikillisia raja-aitoja persoonallisella tavallaan.

Jo albumin aloituskappale Eick herättää mielenkiinnon. Ida Alasen monotonissävytteinen pianointro hämää alussa; kappaleen suuret nyanssit toteutuvat Harjun omaperäisessä lauluilmaisussa, jossa hän fraseeraa kuljettaen melodiaa ja tehden samalla rikkaita muunteluja. Kokonaisilmaisua hän syventää monipuolisen ja taiteellisen äänenkäyttönsä lisäksi lyyrisellä trumpettiosuudellaan.

Omaperäiset sävellykset ja rytmiset vaihtelut tekevät KAMA Kollektivin kappaleista mosaiikkimaisia taideteoksia. Taiteellisten, avantgardistisempien teosten vastapainona on myös herkkiä, melodisempia kappaleita, kuten albumin nimikappale As If I Lived A Different Life, jossa voi kuulla vaikutteita modernista taidepopista. Lähes visuaalinen Special sopisi vaikkapa elokuvaan jännitystä kehittelevän kohtauksen taustalle.

* *

Rumpali Joe Korach tuo kappaleisiin Hate To Be Fake ja Plastic Trees tasatahtisempaa rytmiikkaa, jolloin tunnelma muuttuu dynaamisemmaksi. Ida Alasen heleä pianismi tasapainottaa ja rauhoittaa kokonaisuuksia.

Harjun lempeä ja omaperäinen lauluääni on hetkellisestä lievästä kireydestä huolimatta kaunis ja vetoava. Hänen korkeahko mutta samalla kirkkaan heleä äänialansa hienostuneine vibratoineen sopii kollektiivin runolliseen ilmaisuun. Trumpetillaan hän loihtii runollisen kauniita tunnelmakuvia taidokkaasti.

KAMA Kollektivin musiikki on vaikuttavaa, kokemisen arvoista ja sopivasti haastavaa. Albumia voi kuunnella yhä uudelleen, ja se jättää ihanasti kuulijan rauhaan ”korvamatojen” kiusalta.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua