Adele Sauros sykkii sähäkkää energiaa uuden JAF Trionsa voimalla

04.07.2020
JAF Trio 000042 photo Roope Pokki

Kuva: Roope Pokki

LEVYT | Saksofoneja ja huilua soittavan Sauroksen kumppaneina uudessa kokoonpanossa ovat kontrabasisti Joonas Tuuri ja tanskalaisrumpali Frederik Emil Bülow. Tarjolla on sähäkkää energiaa ja mukaansatempaavan svengaavaa rytmiä.

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

JAF Trio: s/t

  • We Jazz Records.
  • Julkaisu: 3.7.2020 (LP, CD, digi).
  • Kuuntele: Spotify.

Saksofoneja ja huilua soittava Adele Sauros on taitava ja monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Siitä ovat todisteena monet eri kokoonpanot, muun muassa Adele Sauros Quartet, Katu Kaiku, Superposition! ja viimeisimpänä JAF Trio.

JAF Trio on tanskalais-suomalainen, vuonna 2017 perustettu yhtye. Triossa soittavat Sauroksen kumppaneina kontrabasisti Joonas Tuuri ja rumpali Frederik Emil Bülow. Heinäkuun alussa trion debyyttialbumi on ihmisten ilmoilla.

Kun ensimmäinen kappale, Ninth Row of the Fifth Floor, pamahtaa kovaäänisistä, tukka nousee pystyyn; sähäkkää energiaa, mukaansatempaavan svengaavaa rytmiä ja väkevää melodianpätkää kajahtaa tuutin täydeltä. Tulee iloinen olo, ja meno jatkuu läpi albumin.

Avausraidan, kuten suurimman osan albumin kappaleista, on säveltänyt Bülow. Hänellä on selvästi taito luoda kiinnostavia ja vivahteikkaita, jopa leikkisiä sävellyksiä. Hän myös vetää ilmiömäisesti ”omaa show’taan” kompaten nopeine kuvioineen omaa improvisaatiotaan. Joonas Tuuri ottaa bassollaan napakasti kiinni ja sitoo yhteissoittoa rytmisesti.

Trioa hallitsee kuitenkin Adele Sauros saksofoneineen. Hänessä on paljon samankaltaista ilmaisuvoimaa kuin Mopo-yhtyeestä tunnetussa kollegassaan Linda Fredrikssonissa. Se on luonnollista, sillä he ovat saman ikäpolven saksofonisteja ja soittaneetkin yhdessä ainakin Superposition!-yhtyeessä.

JAF Trion soitto tuokin mieleen hetkittäin ”mopomaisen” leikittelyn. Soitosta kuuluu toki myös se, että jazzin perinteet ovat myös ylipäätään mukavasti hallussa, eritoten rytmisten kuvioiden kautta, joskin JAF Trion musiikki on herttaisella tavalla tuhdin melodista ja täysin modernia ja ajankohtaista.

Albumin kansi soljuu kuin veteen vedetty väriviivarykelmä. Teos on taitelija Maija Lassilan käsialaa ja ilmentää osuvasti JAF Trion lipuvaa musiikkia.

Marita Nyrhinen

Maija Lassilan kansikuva JAF

Maija Lassilan kansikuva JAF

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua