Petri Eskelisen Toimintamuisti – mielen ja kehon liikettä Mäntän Göstassa

07.07.2020
petri eskelinen laumaelain 3 1024x683 1
Petri Eskelinen, Laumaeläin, yksityiskohta, 2019. Kuva: Sampo Linkoneva.

KUVATAIDE | Liike, luonto, yhteisöt, kokeilut. Taiteilija Petri Eskelinen (s. 1975) kasvaa ja elää teostensa mukana ja antaa niiden syntyprosessin muovata lopputulosta. Serlachiuksen Gösta-museossa pääsee tutustumaan pääkuraattori Laura Kuurneen valikoimiin teoksiin, joista saa monipuolisen kuvan Eskelisen töistä.

ARVOSTELU

Petri Eskelinen: Toimintamuisti

  • Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula.
  • 21.3.2020–7.3.20201.
  • Lisätietoja museon sivuilta.

Petri Eskelisen näyttely Toimintamuisti sisältää kolmenlaisia töitä: musteella paperille tehtyjä tauluja, kasvivideoteksia ja interaktiivisia puuveistoksia. Näistä kaksi viimeisintä muodostavat Serlachius-museo Göstan näyttelyn mielenkiintoisimman annin.

Ajattelevat kasvit -teoksissa seurataan ruusupapujen kasvua rakennetuissa, laboratoriomaisissa ympäristöissä neljän kuukauden ajan. Teoksissa tarkastelun kohteena on erityisesti posthumanismin näkökulmasta ei-inhimillinen elollinen elämä ja se, miten ihminen voi kohdata kasveja erityisesti tunnekokemuksen kautta.

Teokset ovat kiinnostavia, ja nopeutetut videot vangitsevat katsomaan ja tarkastelemaan kasvien kasvua ja jatkuvaa, muuttuvaa liikettä. Kasvien elämää tutkivat teokset ottavat osaa taiteessa ja tieteessä käytävään, kansainvälisestikin ajankohtaiseen keskusteluun kasvien lähes tuntemattomasta elämästä.

petri eskelinen kamppailu 1024x768 1

Petri Eskelinen, Kamppailu, 2020, stillkuva videoteoksesta.

Eskelisen puuveistoksia on näyttelyssä kaksi: Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka.

Laumaeläin on jo visuaalisestikin erittäin kiinnostavan näköinen, kookas teos. Se koostuu puusta tehdystä rakenteista, isoista lääkeruiskuista, jotka toimivat hydraulisina pumppuina, letkuista, hydrauliikkaöljystä sekä metallista. Laite on interaktiivinen ja toimii ihmiskehojen liikkeen jatkeena, mutta myös reagoiden ihmisten keskinäisiin liikkeisiin, organismin tavoin. Teokseen kytketyissä tuolissa voi keinua ja liikkua, ja liike puolestaan liikuttaa kokonaisuutta.

Teos on täysin mekaaninen ja ihmisen liikkeen varassa. Valitettavasti teos on myös aika hauras ja sitä pääsee liikuttamaan päivittäin vain kerran, kello 15. Vierailu kannattaakin ajoittaa tähän ajankohtaan.

Social Animal (interactive sculpture) from Petri Eskelinen on Vimeo.

Halaamisen mekaniikka tuntui erityisesti korona-ajan jälkeen ajankohtaiselta – laitteella voi itse halata itseään. Koneen ote on mukavan tiukka, mutta koska siinä ei ole säätövaraa, ei halaus toimi aivan yhtä hyvin eri kokoisille ihmisille. Oli mielenkiintoista seurata, miten arasti ihmiset tarttuivat interaktiivisiin taideteoksiin, vaikka opastustakin oli tarjolla. Ihan helppo laitetta ei ollut käyttää, mutta pienen kokeilun jälkeen sopiva tasapaino löytyi.

Eskelisen kaikki taide ei ole varsinaisesti ns. kotitaidetta, mutta onneksi museoissa on mahdollisuus tutustua myös kookkaisiin ja vuorovaikutteisiin teoksiin. Pääasiallisesti puusta tehdyt veistokset osoittavat myös kaunista käsityötaitoa ja teokset puhuttelevat monin tavoin.

Terhi Skaniakos

Petri Eskelisen Toimintamuisti Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstassa 7.3.2021 saakka.

petri eskelinen installaatio 2 1024x683 1

Petri Eskelinen, Toimintamuisti, installaatio. Kuva: Sampo Linkoneva.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua